Kokosmelk bevat dus geen zuivel, is compleet vegan en kan gebruikt worden om slagroom van te maken. Het enige wat je nodig hebt is kokosmelk uit blik. Let wel, niet alle varianten zijn geschikt.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
Kokosroom kan op dezelfde manier worden gemaakt, alleen wordt er nog één extra stap aan het proces toegevoegd. Door de kokosmelk te laten staan komt de room namelijk vanzelf bovendrijven. Door de room van de melk te splitsen houd je kokosroom en een magere kokosmelk over.
Gebruik melk in plaats van kookroom
Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen. Je kunt ook kokosmelk gebruiken in plaats van kookroom.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Verse room is de beste vervanging voor kookroom. Karamelroom, (koffie) melk, yoghurt en roomkaas zijn ook goede vervangers voor kookroom.
Kokosmelk schuimt niet goed, omdat het een laag gehalte aan eiwitten heeft. Kokosmelk heeft een zoete smaak en hoe mager de variant, des te minder het smaakt naar kokos.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Kokosroom
Kokosroom is een geweldige veganistische vervanger voor crème frache. Kokosroom heeft een hoog vetgehalte zoals creme fraiche, dus het geeft je een vergelijkbare consistentie. Kokosroom heeft echter een sterke smaak die goed naar voren komt in het recept.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Crème fraîche
Dit is room waar nog melkzuurfermenten aan worden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt 'm op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Slagroom steviger maken
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
,,De kokoscrème, het vet van van de kokosmelk, kun je opkloppen tot slagroom. Het smaakt natuurlijk naar kokos, maar het heeft dezelfde luchtige textuur als slagroom'', legt patissier Rudolph van Veen uit.
Kokosmelk latte
Zet je normale kopje zwarte koffie maar gebruik kokosmelk inplaats van halfvolle melk erin. Als je de kokosmelk even blend (of een melkopschuimer gebruikt) kun je je koffie zelfs met wat schuim toppen.
DE CAPPUCCINO MAAK JE ZO HET LEKKERSTE KLAAR
Klop 60 ml melk op. Kies hiervoor jouw favoriete (plantaardige) melk, zoals koemelk of haver-, soja of amandeldrink. Terwijl de melk wordt opgeklopt, zet een ristretto (25 ml) koffie naar keuze. Voeg de melk en het melkschuim toe aan de koffie en geniet van je cappuccino.
Ja kokosmelk is erg gezond! Kokosmelk is namelijk rijk aan verschillende vitaminen en mineralen. Hierdoor kan kokosmelk uw tanden en botten sterk houden. Daarnaast kan kokosmelk zorgen voor het behoud van de weefsels van het hart, de nieren, de hersenen en de spieren.
Verdun je kokosroom met water, dan kun je er precies hetzelfde mee doen als met kokosmelk. Maar juist door de wat dikkere structuur ervan kun je er ook een lekkere slagroom van kloppen – een variant zonder zuivel. Of er een frosting van maken. Perfect voor in en op desserts!
Kokosmelk kun je, na openen, maximaal 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Kokoscrème (santen) kun je, na openen, maximaal 1 maand in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Slagroom heeft een lager vetpercentage en is hierdoor on-opgeklopt vloeibaar, maar opgeklopt lekker luchtig. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.
Bij verhitten wordt crème fraîche dunner, bij inkoken juist dikker. Het kan dan ook té dik worden. Door een beetje koud water toe te voegen en het los te kloppen maak je het weer romig.