Diarree. Heb je diarree (zo dun als water), dan nemen je darmen de pil minder goed op.
Wanneer u binnen drie uur na het innemen van de pil moet braken of last heeft van waterdunne diarree, neem dan enkele uren later een nieuwe pil in uit een reservestrip. Neem de pil pas in als de misselijkheid wat is afgenomen.
Ook in het geval van braken of diarree kan het zo zijn dat je aanvullende maatregelen moet nemen. Moet je binnen vier uur na het innemen van de pil overgeven of krijg je last van waterdunne diarree?Dan is de anticonceptiepil mogelijk nog niet opgenomen door het lichaam.
Paracetamol wordt snel opgenomen maar een tablet van 500mg is daarom na een uurtje of 5 wel weer uitgewerkt. Een geneesmiddel in een tablet die langzaam wordt opgenomen kan wel 24 uur werken.
Overgeven of diarree
Als je de pil daarna 7 dagen goed slikt, is het weer veilig. Heb je binnen die 7 dagen seks? Gebruik dan een condoom.
Neem de vergeten pil alsnog zo snel mogelijk in.Neem de volgende pil op het normale tijdstip en maak de strip af. Je bent dan tegen zwangerschap beschermd. Extra maatregelen, zoals de morning-afterpil of een condoom zijn niet nodig.
Een vergeten pil
Als je in de periode van minder dan zeven dagen na het moment waarop je de pil had moeten nemen, geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan bestaat er kans op een zwangerschap. Je kunt dan andere maatregelen overwegen, zoals het nemen van de morning-afterpil.
Niets doen en niet panieken. Gewoon de rest van de strip doorslikken zoals je gewend was, hierdoor komt je pil-vrije week gewoon 1 dag eerder te vallen.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%. De meeste pillen bevatten 21 pillen per strip.
U kunt last krijgen van tussentijds bloedverlies, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn en stemmingsveranderingen. Veel bijwerkingen gaan binnen 3 maanden vanzelf weg. Blijft u last houden?
Het is altijd toegestaan om seks te hebben tijdens je stopweek. Ook als je een onttrekkingsbloeding krijgt, kun je veilig intiem zijn met je partner.
De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang. Bij sommige pilsoorten is er geen stopweek, je maakt de strip af en begint zodra die op is met een nieuwe pilstrip. Je kunt ook beginnen met de pil als je niet ongesteld bent.
Volwassenen Bij acute (plotselinge) diarree Begin met 2 tabletten (4 mg). Neem daarna na elke daaropvolgende losse ontlasting 1 tablet (2 mg), zolang de diarree duurt. Neem nooit meer dan 8 tabletten (16 mg) op één dag. Bij chronische (langdurige) diarree Begin met 2 tabletten (4 mg) per dag.
Door het gebruik van diarreeremmers stopt de diarree binnen enkele uren. Een tablet is ongeveer 4 tot 6 uur werkzaam. Het is belangrijk om altijd een arts te raadplegen als diarree 2 dagen aanhoudt.
Slik de tablet zo snel mogelijk. Het liefst binnen 12 uur, maar in ieder geval niet later dan 72 uur (3 dagen) nadat u onbeschermde seks heeft gehad. Stel het innemen van de tablet niet uit. Hoe sneller u de tablet na de onbeschermde seks inneemt, hoe beter het werkt.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Gestopt met de pil
Nadat je gestopt bent met het slikken van de pil, kun je in principe na 7 dagen weer zwanger raken. Deze 7 dagen worden soms de 'stopweek' genoemd. Bij sommige pillen is de stopweek korter of moet je de pil zonder stopweek doorslikken. Bij deze pillen kun je al sneller weer vruchtbaar zijn.
Let op: de pil beschermt niet tegen soa's. Om soa's te voorkomen, moet je condooms gebruiken.
Als je de anticonceptiepil slikt, moet je de pilstrip gewoon afmaken naast de inname van de morning-afterpil.
Net als bij de pil , kan de stopweek bij gebruik van de pleister worden ingekort. De stopweek mag echter ook bij de pleister niet langer dan 7 dagen duren, want anders neemt de betrouwbaarheid af doordat er toch een eisprong plaats kan vinden. Ditzelfde geldt voor de stopweek bij de anticonceptiering .
Antwoord: Voor je gezondheid is een pilpauze met bloeding niet nodig. Desnoods kun je de pil door blijven slikken tot je een zogenaamde doorbraakbloeding (bloedverlies tijdens het slikken van de pil) krijgt. Je kunt op dat moment een stopweek inlassen, ongeacht hoever je op dat moment in de pilstrip bent.
Minder dan 12 uur na je vaste tijd van slikken: neem de pil alsnog zo snel mogelijk in. Neem de volgende pil op de normale tijd en ga door met je pilstrip. Dan blijf je tegen zwangerschap beschermd. 12 uur of langer na je vaste tijd van slikken: dan ben je minder goed beschermd.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
Zwangerschapstest en de pil
Het innemen van de pil heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de test. Als je de pil neemt en denkt dat je zwanger bent, is het moeilijk om te bepalen wanneer je overtijd bent. Als je denkt meer dan drie weken zwanger te zijn, kan je een test doen.
Antwoord van de apotheker over extra week doorslikken
In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen. Er zal dan wel een menstruatie optreden.