bij dringende hulp van medische aard (100) je bent getuige of slachtoffer van een inbraak (101) je merkt een verdachte toestand op (101) Voor niet dringende politiehulp contacteer je het best het onthaalpunt van de politiezone Erpe-Mere/Lede.
Heb je dringend zowel medische als politionele hulp nodig? Geen probleem: het volstaat om naar één van de beide noodnummers (100 of 101) te bellen. De twee noodcentrales wisselen de nodige gegevens onmiddellijk met elkaar uit.
Straffen voor 112-misbruik
Misbruik van 112 is strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Bel je 112, dan krijg je binnen 10 seconden een centralist aan de lijn. Hij of zij vraagt: “Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?” Je wordt meteen doorgeschakeld naar de juiste instantie; Bij de politie wil de centralist als eerste weten: Wat is er aan de hand?
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Door het indrukken van het cijfer 1 wordt men doorverbonden met de centrale voor ambulance en brandweer, door het kiezen van 2 wordt men doorverbonden met de politie (101).
Een noodoproep heeft een totaal andere status (hoogste prioriteit) binnen een GSM (of UMTS) netwerk. De operator zet deze oproep zelf door naar het landelijke noodnummer. Dus een Amerikaan die in Nederland 911 probeert te bellen komt gewoon middels een noodoproep bij 112 uit.
Terugbellen. Het kan ook zijn dat je 112 hebt gebeld, maar het probleem in de tussentijd al opgelost is. “Ook als je dan hebt opgehangen, bel dan terug naar 0900-8844. Dit is geen spoednummer, maar dan krijg je wél de politie aan de telefoon.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon en u gebruikt een 4G netwerk, dan is het mogelijk dat het langer duurt voordat u verbinding krijgt. Dit komt doordat 4G nu alleen voor data in gebruik is. Voor de spraakverbinding met 112 moet worden teruggeschakeld naar 3G of 2G. Dit kan een aantal seconden duren.
Wanneer je 112 belt, geef je door wat er aan de hand is, waar er hulp nodig is en of je politie, brandweer of ambulance nodig hebt. De medewerker van de centrale meldkamer verbindt je vervolgens door met de juiste hulpdienst in de buurt.
Wie vandaag het nummer 900 belt, krijgt een bandje te horen dat het nummer niet meer in gebruik is. ' Het Europese noodnummer 112 bestaat al lang. In 1991 beslisten de Europese lidstaten dat in heel de Europese Unie één nummer wenselijk was, zodat mensen ook op reis steeds hetzelfde nummer kunnen bellen.
Procedure. In België kunt u dag en nacht gratis het nummer 112 vormen voor brandweer of ambulance. Voor dringende politiehulp kunt u ook 101 bellen. In beide gevallen krijgt u een keuzemenu met de vraag of u een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt ofwel de politie.
U kunt het alarmnummer 112 bellen in alle landen van de Europese Unie (EU) en in een aantal andere landen.
112 is het landelijke alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance bij spoedeisende situaties. Het nummer is gratis en kan met elke telefoon gebeld worden. Bel 112 alléén als elke seconde telt!
Vanaf morgen, 1 maart vervangt dit nummer het tot nu toe gebruikte alarmnummer 06-11.... Het landelijke alarmnummer 06-11 bestaat sinds 1990. Op grond van een besluit van de Europese Commissie wordt nu begonnen aan het uniformeren van de alarmnummers in alle EU-lidstaten.
in amerika is het 911 en bij ons in nl is het 112 dus het alarm nummer of het is 9/11 en dat is toen er in amerika in new york vlgsm op 11 sept 3 vliegtuigen zijn overgenomen en er 2 in de "twin towers" zijn gecrached en een op een ander monument.
Waarom 112? Het nummer 112 is niet zomaar gekozen. Vroeger hadden bijna alle mensen telefoons waar je het nummer op moest “draaien”, niet intoetsen. Je moest met je vinger vanaf het nummer dat je wilde een schijfje ronddraaien tot aan een vast eindpunt.
Maar daarbij valt wel op te merken dat zo'n twee derde daarvan terecht is. Dat komt neer op 1,9 miljoen 112-meldingen in een heel jaar. Dat betekent meer dan 4.500 gesprekken per dag en gemiddeld zo'n 200 telefoontjes per uur.
Als 112 niet bereikbaar is
Probeer 112 te bereiken met een ander toestel (vast of mobiel). Bel de huisartsenpost bij een medische noodsituatie.
Wat je moet zeggen
Bel het nummer 112 en luister naar het keuzemenu. Druk 1 voor brandweer of ziekenwagen, druk 2 voor politie. Je wordt daarna doorverbonden met een calltaker. Geef je naam en vervolgens het adres waar de hulpdiensten naartoe moeten.
De 112medewerker neemt op met: “112, wie wil je spreken: politie brandweer of ambulance?” Daarna verbinden ze het gesprek door naar de juiste dienst die je verder kan helpen.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen.