Een verstopping van de darmen komt bij veel baby's voor en gaat vaak vanzelf over. Door de buik van de baby te masseren of wat meer water toe te voegen, kun je het ongemak al verminderen. Ga in ieder geval niet zelf experimenteren met bijvoorbeeld een thermometer, olie of laxeermiddelen.
Geef hem vezelrijk voedsel, zoals erwten, broccoli, bonen of gepureerde spruitjes. Wat fruit betreft, worden peren, pruimen en perziken aanbevolen. Tot slot: kies liever gerstgranen dan rijst. Lichamelijke oefeningen kunnen de baby ook helpen om een stoelgang te krijgen.
10 Ml extra water per 100 ml voeding kan helpen om verstopping tegen te gaan. Let er dan wel op dat je kind alles opdrinkt. Bij vaste voeding: kijk of je baby genoeg vocht, vezels en vet binnenkrijgt. Deze zijn alle drie nodig voor een gezonde stoelgang.
Ons advies is om je kindje eigenlijk altijd – en vooral bij obstipatie – voldoende groente, fruit, peulvruchten (rustig opgebouwd vanaf 8 maanden), volkoren granen (rustig opgebouwd vanaf 8 maanden), water en gezonde vetten te geven.
Op het toilet gaan zitten
Laat je kind 1 of 2 keer per dag op het toilet zitten. Gewoon 5 minuten op de wc gaan zitten om te proberen te poepen. Dit is het beste om dit na de maaltijd te doen, dan is de darmbeweging namelijk het hoogst.
Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Een baby heeft last van obstipatie als hij moeite heeft met poepen. De poep is bij obstipatie meestal hard. Het poepen doet pijn. Ook kan je baby last hebben van veel windjes, buikpijn, krampen, bolle buik, slecht drinken, weinig eetlust, zeurderig of huilerig gedrag.
Dit is sterk afhankelijk van de soort voeding, want zuigelingen die borstvoeding krijgen produceren soms zelfs maar éénmaal in de 10 dagen ontlasting zonder dat dit problemen geeft. Naar mate kinderen ouder worden neemt de ontlastingsfrequentie af. Deze kan variëren van 3 maal per week tot 3 maal per dag.
Eerste keer baby water geven
In het begin drinkt je kind niet meer dan een paar slokjes en dat is prima. Hij hoeft niet direct een hele beker leeg te drinken. Blijf wel standaard bij elke maaltijd een beker water aanbieden aan je kind, ook al laat hij het meeste staan. Op den duur zal hij steeds meer gaan drinken.
Op de verpakkking van het water zie je 'geschikt voor de bereiding van zuigelingenvoeding' staan. Spa, Evian, chaudfontaine, Saskia (Lidl) en Rochval (Aldi) zijn veilige waters. De eerste 3 maanden steriliseer je de fles voor het volgende gebruik.
Bij borstvoeding kan een baby 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1 keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is en je kind goed plast en goed groeit. Vanaf 6 weken gaan borstgevoede baby's vaak minder vaak poepen.
Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken. Vind je dit heel erg vies? Dan kun je de olijfolie ook mengen in een smoothie of vruchtensap, zoals sinaasappelsap.
Ieder kind heeft een eigen ontlastingspatroon. Sommige kinderen gaan drie keer per dag naar het toilet, anderen maar drie keer per week. Dit is allemaal normaal, zolang de ontlasting soepel is en het kind niet hard hoeft te persen om de ontlasting kwijt te raken.
Als je baby al vast voedsel mag eten, kan je eens wat voedsel introduceren met vezels. Bananen, wortelen en kaas zijn een standaard go-to maar hebben een bindend effect op de stoelgang van je kleintje. Abrikozen, peren, pruimen, perziken en peulvruchten zijn een betere keuze als je baby geconstipeerd is.
Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
Constipatie bij uitsluitend flesvoeding
Neigt uw kind er naar om stevige ontlasting te hebben, dan zou onze HiPP 2 BIO Combiotik® gunstig kunnen zijn. HiPP 2 BIO Combiotik® opvolgmelk bevat onder meer belangrijke voedingsvezels (GOS van lactose).
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Als je borstvoeding geeft, kan je baby één tot wel negen poepluiers per dag hebben. Vanaf ongeveer zes weken is het bij het geven van borstvoeding ook normaal als je baby maar één poepluier per week heeft. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de plasluiers net zo vol blijven als eerder en je baby goed groeit.
In de eerste dagen na de geboorte plast een baby die alleen colostrum krijgt één of twee luiers per dag nat. Als de melkproductie op dag drie of vier op gang komt, zou de baby zes tot acht natte katoenen luiers of vijf tot zes wegwerpluiers per 24 uur moeten hebben. Urine hoort helder en licht van kleur te zijn.
Darmkrampjes baby herkennen
Baby's met darmkrampjes strekken tijdens het huilen hun benen en trekken ze meteen weer in: het ziet eruit als trappelen. Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen hun handen tot vuisten. Ook kan het zijn dat je baby veel scheetjes laat en je zijn darmen hoort borrelen.
Door te kreunen probeert uw baby zelf de druk in de longblaasjes te vergroten en daarmee het vocht eruit te persen naar de bloedbaan toe. Over het algemeen verdwijnen de verschijnselen spontaan in de loop van enkele uren tot maximaal twee dagen.
Ik doe vaak een scheutje. In het boek 'Eet als een expert mini' staat een handig overzicht. Daar staat 1 tl (5 ml) olie per 100 gram voeding. En het wordt er inderdaad lekker smeuïg van, dus het helpt vast ook voor de ontlasting.