Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
De kleine aerosol-deeltjes blijven lang in de lucht hangen; afhankelijk van de ventilatie van de ruimte tussen de 1-30 minuten.
Over het algemeen geldt dat een virus enkele uren tot enkele dagen kan overleven. ''Die tijdsduur is afhankelijk van factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid.'' Afhankelijk van de transmissieroute die het virus kiest, moet je specifieke maatregelen nemen om besmetting en verspreiding te voorkomen.
Bij immuungecompromitteerde personen blijft de viruskweek ook langer dan 1 week positief en deze kan zelfs bij ernstige patiënten die opgenomen waren nog 2-3 weken positief blijven. Het is niet bekend of immuungecompromitteerde personen met alleen milde klachten ook langer dan 1 week nog levend virus uitscheiden.
Deel geen eet- en drinkgerei (bestek, borden, mokken, glazen,…), tandenbor- stels, handdoeken of beddengoed met andere personen. Na gebruik moet u deze voorwerpen grondig reinigen. Waar mogelijk, reinig eenmaal per dag oppervlakken die veel aangeraakt worden (bv.tafel, nachtkastje, deurklink, toiletbril, vloer,...)
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Blijf weg van de personen die in je huis wonen. Gebruik andere spullen dan de personen die in je huis wonen (bijvoorbeeld andere borden, handdoeken, lakens, etc.). Gebruik een ander toilet dan de personen die in je huis wonen, als het kan. Gebruik een andere badkamer dan personen die in je huis wonen, als het kan.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Kinderen jonger dan 2 jaar zijn langer besmettelijk (tot 3-4 weken) dan kinderen ouder dan 2 jaar (tot ongeveer 5 dagen). Volwassenen zijn meestal 5 tot 7 dagen besmettelijk. En mensen met een afweerstoornis zijn nog maanden na een infectie besmettelijk.
Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Mensen met verkoudheid zijn besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan aan neus of keel.Na een paar dagen vermindert de besmettelijkheid.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Wat natuurlijk niet betekent dat je voortaan dan maar steevast zonder jas en muts de kou moet trotseren, want hoewel de koude zelf je niet verkouden kan maken, kan ze er wel voor zorgen dat je weerstand verlaagt, waardoor je vatbaarder wordt voor de virussen die circuleren, ook de virussen die je verkouden maken.
Daarnaast adviseert het RIVM: Ventileer 24 uur per dag. Gebruik en onderhoud het ventilatiesysteem volgens de handleiding. Controleer of de ventilatiecapaciteit van de ruimte geschikt is voor de gebruiksfunctie.
Veel bacteriesoorten die zich bij 37 graden Celsius in 20 minuten kunnen delen, doen er dan wel 10 uur over om zich te delen. Als er in voedsel één ziekteverwekkende bacterie zou zitten, zijn dat na 24 uur in de koelkast nog steeds maar 4 of 5 bacteriën, waar men echt niet ziek van wordt.
De meeste grampositieve bacteriën zoals enterokokkensoorten, stafylokokken (inclusief de MSRA) en streptokokken overleven vele maanden op harde oppervlakken. Ook gramnegatieve soorten zoals de E. coli, Pseudomonas en Klebsiella kunnen waarschijnlijk maanden op uw krukje overleven.
Voor de algemene bevolking is verplichte isolatie in geval van respiratoire symptomen of een positieve COVID-19-test niet langer van toepassing. De kenmerken van SARS-CoV-2 zijn echter niet veranderd en besmette personen kunnen tot 10 dagen na de diagnose besmettelijk zijn.
Thuiswerken Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken is aangepast: werk thuis als het kan, en op kantoor als het nodig is. Wat als noodzakelijk geldt, is aan werkgevers en werknemers gezamenlijk om te bepalen.
Gezien de gunstige evolutie van de pandemie heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid van 26 april 2023 een einde gemaakt aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.
Bij bevestigde of vermoede Covid-19 infectie kan het werk ten vroegste hervat worden 7 dagen na het begin van de symptomen.
Om te desinfecteren worden desinfectiemiddelen zoals alcohol, bleek of chloor gebruikt. Tenslotte kan je een oppervlak ook nog steriliseren. Hierbij worden microben volledig uitgeroeid. Dit zijn dus niet alleen bacteriën, maar ook virussen, schimmels en bacteriële sporen.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per week 21 uur aan huishoudelijke taken besteden. Dat is gemiddeld 3 uur per dag. Het grootste deel van de tijd gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen. Hier besteden Nederlanders 2 uur per dag aan.
Met zijn zure karakter lost azijn deze hardnekkige vlekken op als een pro. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft azijn ook desinfecterende krachten, waardoor het een uitstekende keuze is voor het schoonmaken van oppervlakken en het bestrijden van ziektekiemen.