Insecten komen af op de nectar van bloemen in de tuin. Ze zijn erg kieskeuring, dus om ze naar je tuin te lokken heb je de juiste bloemen nodig. Elk type insect heeft zijn eigen voorkeur qua planten en bloemen.
Geurstoffen. Bloemen geven reukstoffen af om insecten te lokken. Zo ruiken sommige bloemen naar rottend vlees om zo vliegen te lokken en ruikt de groene nachtorchis naar nectar. Daarnaast geven planten reukstoffen af als er aan gevreten wordt door bijvoorbeeld rupsen.
Bloemen zijn een voedselbron voor veel soorten dieren. Vlinders en bijen zijn blij met bloeiende, nectarrijke bloemen en kruiden. Nectar trekt ook insecten aan die zelf weer als voedsel dienen voor vogels en vleermuizen. De bloemzaden worden gegeten door vogels en knaagdieren.
-Plaats (in de volle grond of in potten) zoveel mogelijk bloemen om het insectenhotel heen, om de insecten te lokken. -Als het insectenhotel eenmaal hangt, verplaats deze dan niet meer! Ook in de winter op dezelfde plek laten hangen (zodat de insecten niet 'in de war' kunnen raken en het niet overleven).
Een insectenhotel met bloeiende planten en struiken trekt vlinders aan en biedt hen een rustplaats. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat verschillende insecten verschillende behoeften hebben wat betreft hun nestplaatsen en schuilplaatsen.
Ook dennenappels bieden een schuilplaats voor insecten. Een vakje met dennenappels in een insectenhotel ziet er ook goed uit. U kunt ze zo uit een bos in de buurt halen en ze blijven jaren goed. Metselbijen zijn ook gek op steen.
De meeste lichtreceptoren in insectenogen zijn gevoelig voor ultraviolet, blauw of groen, maar er zijn grote onderlinge verschillen. ' Insecten kregen hun kleurenzicht al voordat er bloemen bestonden. 'De pigmenten van bloemen lijken door evolutie afgestemd te zijn op het zicht van bestuivers.
Insecten komen overal ter wereld voor, behalve op open zee, en bewonen alle mogelijke niches in de natuur. Sommige insecten leven grotendeels onder water en kunnen goed zwemmen of over het water lopen. De meeste soorten insecten leven van planten, maar anderen leven van andere dieren, vaak andere insecten.
Dit zijn bloemen waar insecten dol op zijn: vlinderstruik, wilde kamperfoelie, lavendel, marjolein, tijm, salie, ijzerhard, kruipend zenegroen, herfstaster, koninginnekruid, adderwortel, hemelsleutel, zonnehoed, valeriaan, klimop, paardenbloem, grote teunisbloem, look-zonder-look, kaasjeskruid, kattenstaart, ...
Vlinders houden ook van een lekker kruidenhoekje met lavendel, marjolein, tijm en salie.Met een vlinderstruik, klimop of een wilde kamperfoelie maak je ze ook helemaal blij.
De beste manier om vlinders naar de tuin lokken is met nectarplanten. De meeste soorten hebben mooie bloemen, zoals ijzerhard (Verbena), kattestaart (Lythrum), rode zonnehoed (Echinacea) en herfstanemonen (Anemone x hybrida). Ook hebben vlinders warme, beschutte plekjes nodig.
Soorten bloemen en planten voor een bijen- en vlindertuin
Een bloemenweide, bloembollen en vaste bloeiers zijn zeer geschikt om bijen, hommels en vlinders naar je tuin te lokken. Ook bepaalde bomen en hagen zijn aantrekkelijk. Er zijn heel veel soorten bloemen en planten geschikt voor bijen en vlinders.
Sterk geurende planten: Insecten hebben vaak een hekel aan de geur van sterk ruikende planten zoals salie. Als je deze planten in de buurt neerzet van jouw aangetaste planten, blijven de meeste insecten weg. Koud water: Besproei je kamerplanten en tuinplanten regelmatig met koud water, daarmee spoel je insecten weg.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
De zomer is dus het seizoen waarin de meeste insecten, zowel vliegend als kruipend, actief aanwezig zijn. Er is dan vooral veel overlast van muggen, vliegen en fruitvliegjes. Wanneer we een lange nazomer hebben, blijven insecten zelfs tot de maand september actief.
De bloedsomloop komt bij insecten tot stand door de werking van een aan de rugzijde gelegen groot bloedvat, dat loopt van de kop tot in het achterlijf. Het nauwere, voorste deel, in de kop, wordt aangeduid als de aorta. Het achterste, dikkere deel in borst en achterlijf noemen we het hart.
Een wesp is een gevleugeld, geel-zwart gestreept insect. Veel wespensoorten leven in kolonies en bouwen daar nesten voor, maar de meeste soorten leven solitair.
Effect blauw licht
Van die stoffen is bekend dat ze een negatief effect hebben op insecten”, zegt ze. Dit effect van blauw licht was al bekend uit de literatuur en vanuit haar vorige werk aan Universiteit Leiden.
Ze blijven om je heen zoemen, gaan op je eten zitten en kunnen je ook nog eens steken. Maar waarom komen ze eigenlijk net op jou af? Volgens RTL nieuws is het niet persoonlijk bedoeld.Het gaat wespen vooral om één ding, en dat is eten.
Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze leggen hun eitjes in kleine holletjes in hout, riet of klei. Zo'n speciaal hotel voor insecten kun je zelf maken.
Kort samengevat is dit het nut van een insectenhotel
Door insecten in uw tuin de mogelijkheid te geven zich te voeden en voort te planten, stimuleert u mede de biodiversiteit waardoor er betere of überhaupt bestuiving van gewassen kan plaatsvinden en plaaginsecten minder kans krijgen om overlast te veroorzaken.
Bij een insectenhotel denk je misschien vooral aan (wilde) bijen. Maar er zijn nog veel meer kleine dieren die graag wegkruipen in zo'n prefab onderkomen. Vlinders, gaasvliegen, lieveheersbeestjes, sluipwespen, pissebedden, oorwurmen…