Gebruik de
Onkruidbestrijding, doorzaaien of herinzaai.
Nu kunt u vooral zuring en ook kweekgras beter bestrijden dan in het voorjaar. Beoordeel tijdig uw grasland en neem de juiste beslissing. Ook graslandvernieuwing of doorzaaien zijn beslissingen die nu genomen moeten worden voor voldoende goed ruwvoer in 2022.
Ridderzuring is een breedbladige vaste plant die tot de duizendknoopfamilie behoort. Het is een meerjarig onkruid dat zich kenmerkt met een diepe wortel en grote bladeren. De plant kan wel tot 1,5 meter hoog worden. Je ziet ridderzuring vaak in weilanden, het gazon of in bermen.
De bladeren van sommige zuringsoorten worden gebruikt in salades of voor de bereiding van paling in 't groen. Nochtans bevat Zuring oxaalzuur waardoor het niet te vaak en te veel gegeten moet worden.
Ridderzuring (Rumex obtusifolius) kan een probleem zijn in grasland, omdat het de voedingswaarde van de maaisnede verlaagt. Vooral biologische boeren kunnen behoorlijk worden geplaagd door ridderzuring.
Ridderzuring staat op vochtige en voedselrijke omgewerkte grond in grasland en wegbermen, maar ook in taluds van wegen en op ruigten. Beschaduwing hoeft geen bezwaar te zijn. Het areaal van Ridderzuring strekt zich van Zuid-Europa over Midden-Europa uit tot in Zuid-Scandinavië.
Geiten en schapen eten ridderzuring en dan draagt de plant bij aan de mineralen opname.
Vanwege bepaalde stoffen in de plant is het echter raadzaam zuring niet te vaak te eten. Veldzuring wordt, in tegenstelling tot krulzuring, niet geadviseerd voor inwendig gebruik in verband met het hoge oxaalzuurgehalte. Veldzuring en krulzuring moeten daarom niet verward worden.
De jonge blaadjes kun je in salades gebruiken.De wat grotere en wat oudere blaadjes doen het vooral goed in soepen, (vis)sauzen en omeletten. Hak de zuring hierbij fijn en voeg ze aan het gerecht toe. Zuring kun je trouwens op dezelfde manier bereiden als spinazie.
Veldzuring is giftig voor dieren
De bladeren van ridderzuring of veldzuring zijn giftig voor vee, paarden en schapen en de zaden en vegetatie van de veldzuring zijn giftig voor pluimvee en kunnen dermatitis en maagproblemen veroorzaken bij runderen.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Het blad van de ridderzuring werkt goed tegen de steken van de brandnetel. Weegbree en Hondsdraf werkt ook tegen de prikken maar ridderzuring heeft meer vocht in het blad zitten zodat je de brandplek er goed mee kan inwrijven.
Zuring behoort tot de familie van de duizendknopen. Alle planten uit deze familie zijn te herkennen aan het vliezige tuitje rondom de stengel dat bij ieder blad als een soort steunblaadje dient. De meeste soorten zijn met ondergrondse knoppen overblijvend.
Waarom is zuring goed voor je gezondheid:
Zuring is rijk aan vitamine C en daarnaast een goede bron van bètacaroteen én de mineralen ijzer, kalium en magnesium. Vitamine C is in je lichaam onder andere belangrijk door zijn functie als antioxidant en positieve invloed op je afweersysteem.
De Plants for a Future Database geeft aan dat naast de veldzuring ook de volgende soorten zuring die in het Nederlandse klimaat te groeien zijn goed te eten zijn: Rumex acetoselle, Rumex alpinus en Rumex scutatus.
De blaadjes van veldzuring gebruik je best rauw in salades. Maar je kan ze ook gebruiken om een frisse lente drank te maken.
Zuring (Rumex acetosa) wordt ook wel eens zurkel genoemd en is en overblijvende, kruidachtige plant uit de duizendpootfamilie. Het geslacht bestaat uit een tweehonderd soorten die vaak als onkruid worden beschouwd, zoals bermzuring en bloedzuring.
Voor drogen is dit kruid absoluut niet geschikt, omdat het blad erg veel vocht bevat. Wil je desondanks je zuring lang kunnen bewaren, dan kun je het blad in stukken snijden en in water invriezen.
Zuring zaden van de beste kwaliteit vind je op KoopZaden.nl. Je bestelt dit keukenkruid in een handomdraai, waardoor je zeer snel van een heerlijke oogst kunt genieten. Het jonge blad kun je verwerken in onder andere sauzen, soepen, roomkaas en eiergerechten.
Ridderzuring, ook wel rumex obtusifolius, is een onkruid dat op veel plekken voorkomt, zo ook in de tuin. Het is hardnekkig onkruid wat zich niet erg makkelijk laat verwijderen.
Bloedzuring (Rumex sanguineus)
Bloedzuring is geschikt voor consumptie en wordt bijvoorbeeld verwerkt in salades. Het decoratieve blad is een aanwinst voor de vijver, bijna zonde om op te eten! Deze plant staat het liefst op een plekje in de zon tot in de schaduw.
Het eten van gevlekte scheerling, heermoes, herfstijloos, herik, hondspeterselie, scherpe boterbloem (zie foto), Jacobskruiskruid, boekweit, St. Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken.
Gelukkig zit er een onprettige geur aan de bloemen, waardoor koeien en paarden ze met alle liefde laten staan. Bij het drogen worden de giftige stoffen grotendeels afgebroken. In het hooi kan het dus geen kwaad meer.
Hoe zit het met de gevaren van Berenklauw, Sint-Jacobskruiskruid, taxus, hulst, meiklokje, kerstster, ...? Plant met gele bloemen in grote hoeveelheden giftig via de spijsvertering voor zoogdieren zoals paarden, pony's en koeien.