Een paprika bevat bijna drie keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Alle soorten fruit en groente bevatten vitamine C. Spruitjes, zwarte bessen, kiwi's, rode paprika's en ook koolsoorten, zoals boerenkool, bevatten allemaal veel vitamine C.
En nee, op nummer één staat geen citrusvrucht. Best opvallend: de sinaasappel en citroen staan er niet tussen, terwijl juist citrusvruchten bekendstaan om hun rijke hoeveelheid aan vitamine C. In de sinaasappel zit namelijk 50 milligram vitamine C per 100 gram.
Versterkt je immuunsysteem
Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappels het meeste aantal vitamine C: per 100 gram zit je al snel aan 53 milligram vitamine C.
Broccoli of sinaasappels de grootste vitaminebommen? Zou je denken, maar toch ligt de waarheid net even anders. De meeste vitamine C vind je in guave, rode paprika en zwarte bessen.
Wist je dat een mandarijn ongeveer 30 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees bevat? Bij een sinaasappel is dit ongeveer 50 milligram. Vitamine C is cruciaal om je weerstand op peil te houden.
Met name citrusvruchten (sinaasappel, citroen), kiwi's, aardbeien, bessen, koolsoorten, paprika, tomaten, broccoli, zoete en normale aardappelen bevatten veel vitamine C. Wanneer je dagelijks voldoende groente en fruit eet, is de kans groot dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.
Broccoli of sinaasappels de grootste vitaminebommen? Zou je denken, maar toch ligt de waarheid net even anders. De meeste vitamine C vind je in guave, rode paprika en zwarte bessen.
Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine. Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker).
Bananen bevatten niet veel vitamine C, maar wel veel voedingsvezel, kalium en zetmeel.
Een gezond en gevarieerd dieet vol groente en fruit volstaat om een vitamine C tekort te voorkomen. Denk aan 2 stuks fruit per dag, dan zit je sowieso goed. Maar als je een vitamine C tekort flink wilt aanvullen, dan zijn citrusvruchten - echte vitamine C knallers - je redding.
Een paprika bevat bijna drie keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Rode (punt)paprika
De puntpaprika bevat zelfs 3,8 x meer Vitamine C dan een sinaasappel en 2,5 x meer Vitamine C dan een kiwi. Eet je dagelijks een paar stukjes paprika als snack of op brood, dan heb je al snel je dagelijkse portie Vitamine C binnen.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Per dag heeft u als volwassene 110 mg vitamine C nodig. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn de aanbevelingen respectievelijk 120 mg en 150 mg vitamine C per dag. De maximaal toelaatbare inname is vastgesteld op 2000 milligram per dag.
13. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Vitamine C zorgt ook voor meer energie en een betere weerstand. In de tabel staat een overzicht van alle vitamines in tomaat. Per 80 gram tomaten krijgt je lichaam maar liefst 14,4 milligram vitamine C binnen. Deze hoge aanwezigheid van vitamines in tomaat zorgen voor een hoge voedingswaarde.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika. De rode paprika is tevens zoeter.
De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Vitals Ester-C 1000 mg is momenteel het beste vitamine C supplement, vanwege de hoge dosering, scherpe prijs en gebruik van Ester-C®. Deze superieure vorm wordt sneller opgenomen in het bloed en blijft langer actief in het lichaam, door middel van het threonzuur metaboliet (1).
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Bijna geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.