Soms helpt het niet meteen. Of komt de duizeligheid weer terug. Dan kan de huisarts met je afspreken dat je thuis de Epley-beweging doet. Zo kun je zelf de duizeligheid minder maken.
Ongeacht of de ziekte behandeld is of niet, treedt bij 30% tot 50% van de getroffenen de BPPD weer opnieuw op. Met behulp van speciale oefeningen van de KNO-arts kan het ook (deels) zelfstandig thuis behandeld worden.
Wanneer het evenwichtsorgaan plots niet meer werkt, raden wij u de volgende adviezen aan: Als u veel last heeft van duizeligheid blijf dan op bed liggen.Wacht af tot de duizeligheid minder wordt voordat u weer uw dagelijkse activiteiten gaat doen.Doe evenwichtsoefeningen.
Verwacht beloop in de tijd – van BPPD
Bij de meeste patiënten verdwijnen de BPPD-klachten na enkele weken vanzelf, zonder behandeling nodig te hebben.
Meestal stoppen de aanvallen van positie-duizeligheid binnen 4 weken vanzelf. Als je er veel last van hebt, kan de huisarts of fysiotherapeut de Epley-beweging met je doen.
Soms blijf je duizelig. Of komen de aanvallen van duizeligheid weer terug. Bel dan je huisarts. De huisarts kan met je afspreken dat je de Epley-beweging thuis nog 1 of 2 keer doet, op verschillende momenten.
BPPD veroorzaakt kortdurende duizeligheid wanneer uw hoofd in bepaalde, met de zwaartekracht verband houdende, posities draait. Benigne betekent dat deze aandoening niet levensbedreigend is, en normaal gezien niet erger wordt.
Chronische vorm
“Bij ongeveer de helft van de mensen treedt BPPD spontaan op, bij anderen na bijvoorbeeld langere tijd te hebben gelegen, bijvoorbeeld in het ziekenhuis.
Voorzorgsmaatregelen. Als u te maken krijgt met BPPD kunnen enkele aanpassingen in uw dagelijkse activiteiten ervoor zorgen dat de klachten zo min mogelijk aanwezig zijn. Gebruik 's nachts twee of meer kussens.Voorkom slapen op uw 'aangedane' zijde.
De behandeling van BPPD bestaat uit een oefening die ervoor zorgt dat de oorkristallen weer op de juiste plaats terechtkomen. Een manier om dit te doen is met behulp van de Epley manoeuvre. De manoeuvre begint in zittende houding. U draait met het hoofd naar de kant van de klachten.
Meestal gaat de aandoening binnen de 4 weken vanzelf over. Pas wel op met gevaarlijk werk, zoals hoogtewerk op een ladder of dak. Ook achterom kijken tijdens het autorijden kan gevaarlijk zijn. Er zijn oefeningen die de duizeligheid sneller doen verdwijnen, en die je thuis kunt uitvoeren.
Meestal verdwijnt een ontstoken evenwichtsorgaan vanzelf en is een behandeling niet nodig. Genezing kan enkele weken duren.
Schade aan het evenwichtsorgaan kan heel soms vanzelf herstellen, maar dit gebeurt meestal niet. Er is nog geen oplossing gevonden om deze schade te herstellen. Er wordt wel veel onderzoek gedaan naar middelen om het te herstellen, zoals een kunstmatig evenwichtsorgaan.
Aanval draaiduizeligheid
Vaak ziet men daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren waarna spontaan herstel optreedt.
U kunt het beste gaan zitten of liggen tot de duizeligheid voorbij is. Uw huisarts kan onderzoeken waar de draai-duizeligheid door komt. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of slikt of geen kracht in een arm of been heeft.
Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen gaat gepaard met heftige draaiduizeligheid inclusief misselijkheid en braken. Vaak ziet u daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt.
Kenmerken van BPPD zijn draaiduizeligheid die ontstaat enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals gaan liggen, omrollen in bed of naar boven kijken. De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en gaat soms gepaard met misselijkheid en heel soms met braken.
Meestal duurt de aanval niet langer dan een minuut. In het binnenoor zitten kleine kristallen die we nodig hebben voor het waarnemen van bepaalde bewegingen. Wanneer er kristallen losraken kunnen ze de werking van het evenwichtsorgaan verstoren waardoor er duizeligheid optreed.
Er bestaat geen medicijn tegen BPPD. Wel kunnen er medicijnen genomen worden om de heftigheid van de duizeligheid te verminderen. Dit is echter geen oplossing voor het probleem.
De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie in het oor, een hoofdtrauma of door ouder worden. De oorsteentjes komen dan in het halfcirkelvormig kanaal terecht. Op dat moment prikkelen ze uw evenwichtsorgaan, waardoor u even duizelig wordt.
Duizeligheid is meestal van korte duur (enkele seconden). Het kan voorkomen dat dit minuten, uren, dagen of in zeldzame gevallen zelfs weken aanhoudt. Als duizeligheid blijft terugkomen, dan spreekt men over chronische vertigo.
Dit is een onschuldige, maar hinderlijke aandoening, die gelukkig vaak vanzelf weer over gaat. Houdingsoefeningen en eventueel fysiotherapie kunnen hierbij helpen. Er zijn ook diverse oorzaken van duizeligheid buiten het evenwichtsorgaan.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Vitamine B12 en foliumzuur
Een tekort aan deze vitaminen kan een veelheid aan klachten geven waaronder vermoeidheid, gebrek aan gevoel in handen en voeten, tintelingen, evenwichtsstoornissen en moeite met bewegen.