Op de koffie komen heeft naast de letterlijke positieve betekenis 'bij iemand koffie gaan drinken' een overdrachtelijke negatieve beteke- nis: 'bedrogen uitkomen, achter het net vissen'.
Op de koffie komen, te laat komen, achter het net visschen; van een koude kermis thuis komen; in zijne verwachtingen bedrogen worden. Vermoedelijk is zij ontstaan door ironie. Zo zegt men als antwoord op de vraag of men spoedig eens komt: Ja, morgen, op (of bij) de koffie!
Uitdrukkingen lijken erg op gezegden, maar het verschil is dat in een uitdrukking wel een werkwoord voor kan komen. Hierdoor is een uitdrukking wel een hele zin. Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden.
Ook ontstaan moderne spreekwoorden op basis van bewust bedachte persoonlijke wijsheden en uitingen over de beproevingen van het leven, zoals bepaalde lijfspreuken, motto's en stelregels. Bovendien komt het voor dat bestaande spreekwoorden expres worden aangepast, waardoor de betekenis anders wordt.
Wat is het nut van spreekwoorden en gezegden? Spreekwoorden en gezegden kunnen een taal levendiger maken. Schrijvers zullen dan ook regelmatig figuurlijk taalgebruik in hun boeken zetten. Dit maakt de tekst speelser en minder saai.
In het taalgebruik nemen uitdrukkingen en spreekwoorden een belangrijke plaats in. Een zo'n uitdrukking is: 'waar rook is, is vuur'. Een uitdrukking direct gekoppeld aan roddelen. En als feitelijkheid in zich heeft dat, als er iets naars over iemand wordt verteld is, er vast wel een kern van waarheid bij hoort.
Appeltje-eitje.
, oftewel 'een makkie'. Appeltje-eitje is een relatief jonge uitdrukking: in 2005 nam Van Dale de uitdrukking voor het eerst op. De uitgebreide versie van 'Dat is een eitje!'is waarschijnlijk ontstaan door de uitdrukking 'voor een appel en een ei' (= voor weinig geld), die al in de 18e eeuw bestond.
Wanneer wij enorm transpireren, zeggen wij vaak dat we zweten als een otter. Een otter zweet echter helemaal niet dus waarom deze uitdrukking? Simpel: de otter, een waterdier, heeft een vettige vacht en wanneer hij uit het water komt houdt zijn vacht water vast waardoor het lijkt alsof hij hevig zweet.
De uitdrukking 'van likmevestje' is vrij bekend. Het houdt in dat iets niet goed is, dat iets van weinig waarde is of van inferieure kwaliteit. Of er wordt een weinig capabele persoon mee bedoeld.
d.w.z. dronken, gepoetst, vet, in de neut (no.1633) zijn; eig. glimmen, een glimmend gezicht hebben tengevolge van drankmisbruik. Vgl.
Op de fles gaan betekent 'failliet gaan'.
De uitdrukking betekent: 'als het erop aankomt'.
Zoete broodjes bakken. Men bezigt deze uitdr. wanneer iemand zich eerst over het een of ander sterk uitlaat, en naderhand zich gedwee en inschikkelijk toont (Weiland).
Hoewel velen een kop koffie bij het ontbijt nemen, hebben wij traditionele vaste tijdstippen voor koffie: de zogenaamde koffietijd. In Nederland ligt deze 's morgens tussen 9.00 en 10.00 uur, 's middags tussen 15.00 en 16.00 uur en 's avonds rond 20.00 uur.
Het kan zijn dat je aankomt door het drinken van koffie. Maar hoe (on)gezond is koffie nu? Een kop zwarte koffie heeft 0 calorieën, je zou dus denken dat je hier niet door aankomt. Toch is gebleken dat je door veel zwarte koffie te drinken, wel degelijk kunt aankomen.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Van Dale meent dat lik-op-stuk vermoedelijk “een verkorting is van een lik uit de pan krijgen, dat weer een variant is van een veeg uit de pan krijgen ('zijn deel krijgen, een schimpscheut ontvangen'). Stukin lik op stuk zou de oorspronkelijke betekenis 'zaak, punt, daad' hebben.
Loeven is straattaal wat ongeveer hetzelfde betekent als voelen, maar dan een combinatie van love + voelen. Dus als je iets loevt of luvt, dan bewonder je het of vind je het helemaal geweldig.
De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn doorzichtig of grijswit. Ze lijken op roos. Maar roos zit los, terwijl neten juist aan de haren kleven. Levende neten zitten ongeveer tot 2 cm van de haarwortel.
Een geinige vraag, want 'Daar komt een schip met zure appels aan' is een spreekwoord en het betekent dat er een zware bui aan zit te komen.
Veel dieren kunnen niet zweten
Er zijn ook veel dieren wél zweten, maar het zijn vooral mensen, mensapen en paarden die zoveel zweten via hun oksels.
De otter heeft nauwelijks natuurlijke vijanden in Nederland, in andere landen zijn dit zeearend, wolf, beer en lynx.
De uitdrukking eieren voor zijn geld kiezen is ontstaan omdat eieren van oudsher als dingen van weinig waarde werden gezien. Als datgene wat je écht wilde hebben (geld) niet beschikbaar was, dan nam je als betaling maar genoegen met iets wat in elk geval wél ruimschoots voorhanden was (eieren).
d.w.z. kinderen aarden gemeenlijk naar hunne ouders; mlat.
De uitbreiding van een eitje met appeltje is vrijwel zeker te danken aan het bestaan van de uitdrukking voor een appel en een ei ('voor een heel laag bedrag'), die al in de achttiende eeuw voorkwam. De betekenissen 'voor weinig geld' en 'een makkie, een kleinigheid' liggen immers niet zo ver uit elkaar.