Het eten van zoetigheid prikkelt de zenuwen in de kleine kanaaltjes. Pijnklachten kun je verminderen door de kanaaltjes dichter te maken. Hier heb je speciale tandpasta voor. Maar de tandarts kan ook gebruik maken van een speciale lak die wordt aangebracht op de gevoelige tandhalzen.
Een stukje pure chocola van minimaal 70% cacao is niet alleen een gezonde en lekkere snack, ook verbetert het de conditie van je tanden. Pure chocola bevat namelijk het bittere stofje theobromine, dat er voor zorgt dat je tandglazuur sterker wordt en er minder snel gaatjes ontstaan.
Het aangetaste glazuur veroorzaakt gevoelige tanden; Te hard poetsen veroorzaakt teruggetrokken tandvlees; Tandenknarsen of klemmen kan langs de tandvleesrand slijtage geven. Hoewel glazuur het sterkste materiaal van je lichaam is, is het niet opgewassen tegen de kracht van tandenknarsen of klemmen.
De behandeling van gevoelige tanden kun je deels zelf doen, maar in sommige gevallen moet je voor een behandeling naar de tandarts. Hoe de tandarts gevoelige tanden behandelt hangt af van de oorzaak. Als gevoelige tanden veroorzaakt worden door cariës dan verhelpt de tandarts dit met een vulling.
Als je zoete, koude of juist hete etenswaren of drank nuttigt en last krijgt van een scherpe pijn kan dat een symptoom zijn van het eerste stadium van een gaatje of blootliggend tandbeen. Andere oorzaken kunnen een aandoening aan je tandvlees zijn of een beschadiging aan een tand of kies.
Pijn na het boren en vullen van een tand of kies kan zich uiten in verhoogde warm/koud gevoeligheid of het gevoel van 'stroompjes'. Dit hoeft niet verontrustend te zijn en deze pijn kan soms wel vier tot zes weken duren. Wordt de pijn langduriger en heftiger van aard, neem dan contact op met uw tandarts.
Als je tanden gevoelig zijn, kan tweemaal daags poetsen met een Sensodyne tandpasta helpen. Sensodyne is 1e KEUS VAN TANDARTSEN voor gevoelige tanden. Er is een compleet assortiment Sensodyne tandpasta's waaruit je kunt kiezen zodat je altijd die ene vindt die het best bij jouw behoeften past.
Sensodyne helpt gevoelige tanden te verlichten en langdurig te beschermen. Proglasur helpt beschermen tegen (gevolgen van) erosie*. Heb je gevoelige tanden of loop je risico op tanderosie door zuuraanvallen? Sensodyne of Proglasur kan veel betekenen voor je dagelijks leven en de mondgezondheid.
Pijn die vanzelf ontstaat en blijft aanhouden wijst vaak op een probleem. Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit duiden op een zenuwontsteking van de tand. Pijn bij een zenuwontsteking kan toenemen met warm eten of drinken en afnemen door koud eten of drinken.
Ui en knoflook helpen goed tegen tandpijn. Het enige nadeel is dat deze een sterke smaak en geur hebben. Voor de beste werking moet je de knoflook en ui rauw eten.
Gevoelige tanden als herkenning van tandenknarsen
De voornaamste factoren waaraan je tandenknarsen, ook wel knarsetanden genoemd, kunt herkennen is wanneer je in de ochtend wakker wordt met gevoelige tanden, als je kaakspieren overbelast zijn en wanneer je 's ochtends wakker wordt met hoofdpijn.
Nadelen van chocola
Het bevat geraffineerde suikers, melk, verzadigde vetten en gehydrogeneerde oliën. Deze oliën bevatten o.a. schadelijke metalen. Er is genoeg bekend over de nadelige effecten van geraffineerde suikers en verzadigde vetten. Chocola bestaat grotendeels uit cacao.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
Eiwitrijke voedselproducten zijn een ideale bron van fosfor. Dit is op calcium het één na meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Dankzij vitamine D dienen calcium en fosfor voor de opbouw van sterke botten en onze tanden. Naast bonen, eieren en rood vlees is ook vis een goede bron van eiwitten en van ijzer.
Vaak is het tandglazuur dan al verdwenen. Tanderosie kunt u pas herkennen als het uiterlijk van de tanden verandert. De voortanden worden korter, dunner en doorschijnender of krijgen rafelige randen. De tanden worden (plaatselijk) steeds geler of de tanden krijgen donkere plekken.
Het lichaamseigen tandglazuur kunnen wij helaas niet herstellen. Echter met het aanbrengen van composiet en facings kunnen we de schade wel herstellen. Enerzijds gaat het dan om esthetische schade; we zorgen dat het gebit er weer mooi uitziet.
Tandpijn door stress is een veel voorkomend probleem. Stress tast namelijk je immuunsysteem aan.Hierdoor merk je problemen aan het gebit eerder op: je voelt pijn. Eigenlijk is stress een goede manier om te achterhalen of er iets mis is met je tanden of kiezen.
Hoe langer je wacht met een bezoek aan de tandarts, hoe slechter het gebit wordt. Dit betekent dat er meer behandeling nodig is. Daarnaast zullen de kosten ook een stuk hoger uitvallen. Misschien is dit een stimulans om de knoop door te hakken en eindelijk naar de tandarts te gaan.
Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Naar verloop van tijd kan het glazuur geheel verdwijnen en komt nooit meer terug. Tandglazuur herstellen is dus niet mogelijk. Het gevolg is overgevoeligheid en verkleuring van de (voor)tanden.
Daarnaast is bekend dat vruchten als aardbeien zouden helpen met wittere tanden. Ook sinaasappelschil of bananenschil wordt ervoor gebruikt. Alhoewel het je tanden witter kan maken, bevat fruit ook fruitzuren en die kunnen je tanden aantasten.