Wanneer je kind plotseling onder de rode uitslag zit en daarbij verkouden en koortsig is, heeft hij de waterpokken. Als de uitslag na een paar dagen verandert in blaasjes, kan dat vreselijk jeuken. Zolang de blaasjes nog niet zijn ingedroogd is de ziekte nog besmettelijk.
De kinderziektes gaan bijna altijd gepaard met huiduitslag (rode vlekjes of blaasjes), hangerigheid of koorts. Niet tegen elke kinderziekte wordt je kindje standaard ingeënt. Sommige kinderziektes zijn namelijk zo onschuldig dat het geen probleem is als je kindje ze krijgt.
In de volksmond doelt men met het woord kinderziekten op infecties die met name kinderen kunnen oplopen. We noemen waterpokken, mazelen, rodehond, vijfde en zesde ziekte en bof (veroorzaakt door een virus) en kinkhoest, roodvonk en hersenvliesontsteking (veroorzaakt door een bacterie).
Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen. Uw kind heeft misschien een beetje koorts en jeuk, maar voelt zich verder niet ziek. Uw kind kan gewoon naar school of kinderdagverblijf.
Bij de zesde ziekte heeft uw kind opeens hoge koorts (39 tot 40,5 graden). Soms voelt de huid in de hals en achter de oren dikker. Na 3 tot 5 dagen wordt de temperatuur weer snel lager. Er komen dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op het lichaam.
Voornamelijk kinderen krijgen de zesde ziekte. De zesde ziekte is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Bij de zesde ziekte ontstaan vlekjes en bultjes, met name in het gezicht en op de romp. Voornamelijk kinderen krijgen de zesde ziekte.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Het verschil tussen deze twee is dat de vijfde ziekte begint met felrode uitslag bij de wangen, waar kinderen vervolgens koorts bij kunnen krijgen. De zesde ziekte daarentegen begint met hoge koorts, vervolgens ontstaan pas vlekjes. De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen jonger dan tweeënhalf jaar.
Waterpokken begint met lichte koorts (tot 39 °C). Je kind wordt hangerig en voelt zich duidelijk niet lekker. Na één tot twee dagen verschijnen er rode vlekjes ter grootte van speldenknoppen, die overgaan in bultjes. De uitslag begint vaak op de romp.
De zesde ziekte wordt beschouwd als één van de zes vlekjesziekten op kinderleeftijd. Medische benamingen zijn “exanthema subitum” en “roseola infantum”. De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 3 maanden en 3 jaar. Er bestaat nog geen inenting voor deze ziekte.
Er komen rode vlekjes op het lichaam. De huid met de vlekjes ziet eruit als rood kippenvel en voelt aan als schuurpapier. De vlekjes zitten vooral in de nek, op de borst, onder de oksels en bij de ellebogen. Ze kunnen ook aan de binnenkant van de bovenbenen zitten.
Symptomen bij pasgeboren baby's
Ze kreunen, drinken slecht en de fontanel boven op het hoofdje kan bol en gespannen zijn. Een belangrijk symptoom bij baby's is luierpijn. Bij het verschonen van de luier hebben baby's met hersenvliesontsteking veel pijn doordat het optillen van de beentjes de hersenvliezen oprekt.
De aanval of stuip kan er zeer verschillend uitzien. De meest voorkomende aanval bestaat uit schokkende bewegingen van armen en benen of het wegdraaien van de ogen. Meestal duurt een aanval hooguit enkele minuten.
Uw kind heeft erge hoofdpijn met 1 of meer van deze klachten: koorts, een pijnlijke of stijve nek, rode vlekjes, sufheid of overgeven (braken). Uw kind heeft erge hoofdpijn na een klap of een val op het hoofd.
Rode vlekken door stress
Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof. Hiernaast kan stress een bestaande huidconditie verergeren.
Koel de huid met een koud washandje of leg een ijsklontje op de jeukende plaatsen. Vermijd stoffen die jeuk kunnen veroorzaken, zoals bepaalde (schoonmaak)stoffen, kleding, of geparfumeerde producten. Probeer de jeuk te verzachten door op de jeukende plaatsen zachtjes te drukken of te kloppen.
De 'vierde ziekte' was de ziekte van Filatow-Dukes, ook wel rubella scarlatinosa genoemd. Deze ziekte, gekenmerkt door een gegeneraliseerd roodvonkachtig exantheem met lymfklier- vergroting, werd aanvankelijk geduid als een aparte enti- teit.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Exanthema subitum, beter bekend als de zesde ziekte, is een frequent voorkomende kinderziekte. Kenmerkend is de plotse, hoge koorts (tot 40°C). Na 3 tot 5 dagen daalt de koorts weer snel en ontstaan er lichtrode vlekjes in het gezicht, in de nek en later op de romp.