Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Geef hem een bekertje water of thee en kijk hoeveel hij zelf lust. Je kleine heeft per kg lichaamsgewicht gemiddeld 150ml vocht per dag nodig. Dit is inclusief de borst- en flesvoeding.
Het helpt ook om je kind eerst een boterham of hapje te geven met wat water erbij, en daarna zijn flesje, als hij dan nog wil. Voor oudere baby's vanaf 10 maanden kun je proberen om thee te geven met een scheutje halfvolle melk. Sommige baby's vinden dat erg lekker.
Je baby drinkt per dag nog minimaal 500 ml melkvoeding. Naast de vaste voeding, die ook vocht bevat, heeft je baby nood aan extra vocht. Als extra vocht krijgt plat, mineraalarm water de absolute voorkeur.
Vanaf 8 maanden kan je gaandeweg starten met grover voedsel : je kind leert kauwen. Zo kan er ook stilaan wat brood of stukjes zacht wegsmeltende voeding (bv. gestoomde wortel of aardappel die je kan platduwen tussen duim en wijsvinger) gegeven worden als je zelf je warme maaltijd eet.
1 snee lichtbruin brood met margarine en eventueel beleg en 165 tot 200 ml borst- of flesvoeding*.
Kies in eerste instantie voor smeerbaar beleg zoals light zuivelspread, fruitstroop of jam. (Smeer)kaas en smeerleverworst worden in verband met de hoeveelheid zout tegenwoordig helemaal afgeraden. Geef verschillende soorten beleg en kies voor varianten zonder toegevoegd zout en suiker.
Als een kind niet meer vrolijk en alert is en als hij uitdrogingsverschijnselen vertoont, dan is de situatie al zeer, zeer ernstig en heeft de baby een extreem groot tekort aan voeding. Alleen bij heel jonge baby's is alertheid een indicator omdat zij zeer snel suf kunnen worden als ze niet voldoende voeding krijgen.
De aanbevolen hoeveelheid is 3 flesvoedingen per dag, van 200 ml melk per voeding. Het is een richtlijn. Neem voor persoonlijk advies over de frequentie en hoeveelheid melk contact op met het consultatiebureau. Wanneer je kleintje genoeg heeft gehad, geeft je baby dat zelf aan.
Door ziekte, misselijkheid en braken lukt het uw kind niet gemakkelijk om voldoende te drinken. Geef uw kind dan telkens een klein beetje vocht, bijvoorbeeld elke 5 minuten 1 of 2 eetlepels. Als uw kind dit goed volhoudt, is de kans groot dat het voldoende vocht binnen krijgt. Geef eventueel een waterijsje.
Voor baby's onder zes maanden geldt: Geef je borstvoeding, leg je kind dan vaker aan. Extra water aan je baby geven, is niet nodig. De moedermelk wordt bij warm weer vanzelf iets wateriger.
Zowel tijdens als tussen de maaltijden dus. Vanaf 6 maanden drinkt je baby per dag best wel nog minstens een halve liter flesvoeding. Als hij twaalf maanden oud is, volstaan in principe twee bekers melk van 150 ml en drinkt hij daarnaast nog een viertal bekertjes water of thee.
6 t/m 8 maanden
Hoeveel slaap heeft mijn baby nodig? Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes. Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag.
Hij wipt graag op en neer als je hem laat rechtstaan door hem onder de armen te ondersteunen. Hij komt ongeveer 500 g aan. Hij groeit 1 tot 2 cm. Een jongen is nu 66 tot 75 cm groot – Een meisje 65 tot 73 cm.
Als de bovenste helft van de rug recht wordt dan kan een kindje leren om te gaan zitten. Dit is doorgaans rond de 8-9 maanden. Dit is vaak 1 of 2 maanden nadat ze voor het eerst gingen tijgeren of kruipen.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Vanaf 9 tot 12 maanden
Lunch: borstvoeding of opvolgmelk en ½ à 1 sneetje bruin brood met margarine uit een kuipje en beleg.
Je herkent uitdroging bij kinderen wel aan deze symptomen: Holle ogen met donkere kringen errond. Droge en gerimpelde huid. Erg slaperig of prikkelbaar zijn.
Probeer bij borstvoeding borstcompressie: je geeft hierbij druk met je hand om de melkstroom te stimuleren. Leg je hand dicht bij je ribben om je borst, duw je duim en vingers naar elkaar toe en houd even vast, zodat de baby melk in zijn mond krijgt en weer gaat drinken.
Drinkt je baby de fles niet leeg, ook niet als je de fles na een paar minuten nog een keer aanbiedt? Geen probleem, waarschijnlijk heeft je kindje dan niet zo'n honger. Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn.
Zelfs de smeerkaas 'speciaal geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden' is niet geschikt: niet geven tot een leeftijd van 3 jaar. Daarna kunnen de nieren de hoeveelheid zout beter aan.
Het kan echter geen kwaad om vanaf de leeftijd van 8 maanden enkele zachte kruiden toe te voegen, zoals bieslook, peterselie, basilicum, oregano, tijm, dille en selderij. Op deze manier kan je een groentepap op smaak brengen zonder zout toe te voegen.
Het is heel zoet, maar wel een natuurproduct. Tot 1 jaar mag een kind geen honing. Appelstroop bevat vaak beetwortelsap of suikerbietenstroop, een suikervariant. Er zijn in de supermarkt ook varianten zonder toegevoegde suiker: AH Biologisch appelstroop en Zonnatura Zonnestroop met peer en appel.