's-Hertogenbosch, officieus Den Bosch genoemd, is de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant. Tevens is het de hoofdplaats van de gemeente 's-Hertogenbosch. De stad draagt de bijnaam 'Moerasdraak'.
Napoleon Bonaparte
Dit koninkrijk was wel opgedeeld in zogenaamde 'departementen'. In dit departement werden vier steden als hoofdsteden aangewezen: Antwerpen, Brussel, Leuven en Den Bosch. Na de afsplitsing met België bleef Den Bosch over. En zo werd Den Bosch de hoofdstad van Brabant.
In 1795 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de Bataafse Republiek. Hierin werden katholieken als gelijkwaardige burgers erkend en werd Staats-Brabant een provincie met de naam Bataafs-Brabant. Op 11 juni van datzelfde jaar kwam een groep vooraanstaande burgers bijeen in Tilburg.
Met een goed lopende economie binnen stevige, beveiligde stadsmuren, woonden daar toen zo'n 14.000 mensen. Zelfs Amsterdam was op dat moment kleiner met maar 8.000 inwoners. Eindhoven had op dat moment maar een mager inwonertal, ongeveer 1.500 en 2.000 inwoners. Een groot verschil dus.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
De vier grootste: Eindhoven en Tilburg (allebei met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 180.000 inwoners) en 's-Hertogenbosch (ruim 150.000 inwoners).
De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent.
Waarom gaan? In Noord-Brabant vindt u het prachtige natuurlandschap De Biesbosch, de historische steden Breda en Den Bosch en dé designstad van Nederland: Eindhoven. In deze bourgondische provincie van Nederland kunt u heerlijk eten en drinken maar bovenal is het er heel gezellig.
Nederland telt twaalf provincies, waarvan de meeste al lang bestaan: Groningen, Fryslân, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De jongste provincie is Flevoland, die bestaat sinds 1986. Elke provincie heeft een hoofdstad.
Nederland heeft twaalf provincies, alle met een hoofdstad: Groningen - Groningen, Friesland - Leeuwarden, Drenthe - Assen, Overijssel - Zwolle, Flevoland met Lelystad en Gelderland met Arnhem, Utrecht met Utrecht in het midden van het land, Noord-Holland - Haarlem, Zuid-Holland met Den Haag, Zeeland met Middelburg, ...
Gelderland is qua landoppervlakte de grootste provincie van Nederland, net iets groter dan Noord-Brabant.
Breda – Noord Brabant
Breda is een van de drie steden die de provincie Noord-Brabant representeert. Het aantal inwoners Breda bedraagt momenteel 176.231 en is hiermee ook groter dan de hoofdstad van de provincie; 's Hertogenbosch/Den Bosch.
de Bosschenaar zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: Bosschenaren<br>Bosschenaars een inwoner van Den Bosch ('s-Hertogenbosch), of iemand afkomstig uit Den Bosch Bron: WikiWoordenboek....
Brabant, van oudsher een provincie met veel intensieve veehouderij, herbergde op 1 april bijna 5.4 miljoen varkens, bijna 345.000 minder dan op dezelfde datum in 2020. In 2018 waren er dat nog bijna zes miljoen.
Brabant staat bekend om de gezelligheid en zijn Bourgondische levensgenieters. Natuurlijk ook om carnaval, de zachte G en het Bavaria bier. Bekende Brabanders zijn Frans Bauer, Roy Donders en natuurlijk Guus Meeuwis, die als het ware het volkslied voor de provincie schreef.
De provincie Noord-Brabant heeft de meeste woonplaatsen van ons land; ca. 1.200 stuks, verdeeld in ca. 300 steden en dorpen en ca. 900 buurtschappen.
Bij een bezoek aan Noord-Brabant moet je uiteraard de lokale specialiteiten geproefd hebben! De regio staat bekend om aardbeien, asperges en het lokaal gebrouwen trappistenbier. La Trappe is het oudste trappistenbier in Nederland gebrouwen. De monikken van abdij Koningshoeven bij Tilburg, maken het bier al sinds 1884.
Verrekte koekwaus - Ander woord voor idioot. Zund - Jammer! Onder hockey zitten - Zeg je als je op hockey zit. Ermoei - Ander woord voor armoede.
De Brabantse krollen zijn hele lekkere broodjes met anijs, die traditioneel worden belegd met roomboter en speculaas.. top voor de kerst dus!
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.