Blush wine, noemen ze dat ook wel, een wijn met roze koontjes. Hij heeft het frisse van een witte Pinot Grigio en de fruitige aromas van framboos en aardbei, zoals in veel roses. De zachte nasmaak is kenmerkend voor Sicilie. Heerlijk om mee te borrelen en probeer m ook eens bij een kruidig Marokkaans gerecht.
Een blush rosé betekend eigenlijk niets anders dan een blozende rosé. Het grote verschil met een normale rosé, is dat deze rosé is een stuk lichter van kleur is. Qua smaak kunnen beide rosé wijnen zowel droog als zoet zijn. Rosé wijnen worden gemaakt van rode druiven, waarvan de schillen kort mee gisten.
De pinot grigio is een witte druif, afkomstig is uit Frankrijk en Italië. Deze druif is familie van de bekende blauwe druivensoort pinot noir, welke afkomstig is uit de Bourgogne (FR). Deze Pinot druif heeft verder verschillende benamingen.
De Farina Pinot Grigio is breed inzetbaar en staat daarom vaak op de lijstjes van echte wijnliefhebbers. Epicuro Pinot Grigio is een fruitige en licht kruidige Italiaanse witte wijn. De citroengele wijn is rijk aan kruidige aroma's van appel, ananas, perzik en peer. De vele mineralen zorgen voor een frisse smaak.
Oorspronkelijk komt blush rosé uit Californië, maar tegenwoordig vooral uit Frankrijk. Blush rosé typeert zich door zijn licht zalmroze kleur. Qua kleur zit het tussen een witte wijn en rosé wijn in. Blush rosé gaat vaak erg goed met Mediterraanse gerechten of BBQ gerechten!
Een andere 'blush' rosé is gemaakt van Pinot grigio. Dit is een witte druif. Maar als deze druif goed rijp is, krijgt de schil een roze kleur.
Een rosé varieert van licht oranje tot fel aardbei roze. De schil van de blauwe druiven geeft kleur aan de wijn. Het sap dat uit druiven komt is namelijk altijd kleurloos.
Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
In vergelijking met de sauvignon blanc is de pinot grigio wat fruitiger en zoeter met hierbij een vollere body. De sauvignon blanc is tevens een frisse witte wijn, maar zit wat hoger in de zuren en heeft meer kruidige invloeden dan de pinot grigio.
Het is een witte wijn die heerlijk wegklokt op het terras, maar ook perfect is om bij te eten. De lichtere stijlen bij lichte vis- en groentegerechten, de wat rijkere Pinot Grigio's, want die zijn er ook, bij wat lichtere vleesgerechten en gevogelte, zoals kip of een varkenshaasje.
Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
De Pinot Gris – aka Pinot Grigio of Grauburgunder – is iets donkerder dan de Pinot Blanc. Ahankelijk van de regio waar de druif groeit – in Italië, de VS, Duitsland of Frankrijk – vind je ze in lichtroze tot blauwe tinten. In tegenstelling tot vroeger, wordt vandaag van Pinot Gris naast witte ook roséwijn gemaakt.
Pinot Grigio Blush
Wanneer er deze druif gebruikt wordt bij het produceren van deze wijn dan heet dit Blush. Het gaat om het proces van het rijpen van de druiven. Normaliter duurt dit enkele dagen maar bij Blush slechts enkele uren.
De kleur die de rosé heeft komt van de schillen van de blauwe druiven. Want in die schillen, daarin zitten de kleurstoffen. Wanneer de schillen kort mee gisten met de wijn, geven ze hun kleurstoffen af aan het sap. Ook kun je de kleur uit de schillen krijgen door bijvoorbeeld zachtjes te persen.
Kort gezegd oranje wijn is een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dit wil zeggen dat de tijdens het proces van het maken van de witte wijn de schillen en pitten langer hebben mee geweekt. De schillen en pitten geven kleur en smaak af. Hierdoor ontstaat een totaal andere witte wijn met oranje achtige kleur.
Het verschil tussen chardonnay en sauvignon zit hem vooral in de smaak. In de meeste gevallen hebben wijnen gemaakt van sauvignon een hogere zuurgraad waardoor ze frisser zijn, maar vaak ook een pittige en meer kruidige smaak hebben.
De Chardonnay is één van de bekendste witte wijnen die tevens ook in bijna elk restaurant op de wijnkaart staat. Deze wijn behoort zeker bij de 5 meest gedronken wijnen thuis. De Chardonnay druif is veel geliefd bij de wijnmakers, maar dus ook bij de wijnliefhebbers.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld. Denk je aan sauvignon blanc, dan denk je aan fris, fruitig een tikkeltje hoog in het zuur. Sauvignon blanc wordt wereldwijd verbouwd, wat ertoe leidt dat er veel verschillende soorten en smaken van deze wijn zijn!
In een notendop: Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Witte wijnsoorten
De wijn is licht van kleur en heeft een frisse, fruitige geur. Bekende droge en frisse witte wijnen zijn Sauvignon Blanc en Grüner Veltliner. Deze wijn leent zich uitstekend voor een wijn en spijs combinatie met lichte salades.
Rosé bevat magnesium en kalium. Deze twee mineralen hebben een positieve invloed op de vochtbalans en hierdoor dus ook op je bloeddruk. Over het algemeen is rode wijn dus de meest gezonde keuze, maar rosé wijn heeft ook voordelen. Zo bevat rosé,en dan vooral een lichtere rosé, weinig calorieën.
Als we naar het aantal calorieën kijken, bevat droge witte wijn de minste calorieën. In een glas droge witte wijn (100 ml) zitten 67 kcal. In rosé is dat 71 en in rode wijn 82 kcal. Bier bevat daarentegen 110 calorieën per glas (250 ml).
Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. De wijnen zijn te herkennen aan hun lichte zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. De Mirabeau Rosé is een klassieke blend van de lokale druiven syrah, grenache en cinsault.