Maar voor de Hindoes is dat juist een manier om te laten zien dat je uit een hoge kaste komt. Een van de redenen dat Hindoes met hun handen eten is dat ze op die manier beter van hun eten kunnen genieten, omdat ze het kunnen voelen.
De rechterhand is in islamitische landen, hindoestaanse landen en de boeddhistische landen in Zuid-Oost Azië bedoeld om iemand een hand mee te geven, mee te eten en voorwerpen die aangereikt worden aan te pakken.
Uit een onderzoek gepubliceerd in The Journal of Retailing blijkt dat met je handen eten inderdaad zorgt voor een extra smaakbeleving. Dat je minder zou proeven wanneer je het eten niet zou kunnen ruiken wisten we al, maar nu heb je een extra reden om met je handen te eten wanneer dat kan (lees: patat).
Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
Drinken in India: Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent.
Heilige koe Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Ook het hindoeïsme kent verschillende richtingen. Hindoes eten nooit rundvlees en meestal geen varkensvlees, maar in sommige gezinnen komt wel kip en eend op tafel. De priesters, de pandits, zijn wel strikt vegetarisch.
Delen van het Midden-Oosten & India
In sommige delen van de wereld wordt er met de handen gegeten. Let op dat je in deze landen nooit je linkerhand gebruikt. Die heeft een taak na een bezoekje aan de WC. De rechterhand wordt gebruikt om te eten en andere dingen op te pakken die niet 'vies' mogen worden.
Midden-Oosten en India. In sommige delen van het Midden-Oosten doe je veel met je handen. Wel belangrijk dat je het met de juiste handen doet. Zo houd je je rechterhand schoon, die gebruik je voor het oppakken van eten en andere 'schone' dingen.
Brood, olijven, koekjes, fruit, kip, kreeft, maïskolven, asperges, mosselen, oesters en spare-ribs en ander vlees met botten (mits slechts één hand wordt gebruikt) mogen met de hand worden gegeten.
Daarnaast hebben de verschillende religies grote invloed op het eten India. Zo is de koe volgens hindoes een heilig dier en daarom wordt er geen rundvlees gegeten. Moslims in India eten geen varkensvlees en daarnaast zijn veel hindoes vegetariër.
De lunch bestaat meestal uit rijst, brood en twee bijgerechten met groente, vis of vlees. Het diner, dat vaak laat wordt genuttigd, bestaat ook uit rijst, brood en een aantal bijgerechten. Tussendoor wordt fruit gegeten en voor het slapengaan drinken veel mensen warme melk met wat suiker en kardemom.
Veel vrouwen in India hebben een stip op hun voorhoofd. De tikka staat symbool voor bescherming en zou het boze oog afwenden. Er zijn vele kleuren, vormen en symbolen. De stip of streep waarmee Indiërs hun voorhoofd versieren, dat is een tikka of kumkum - typisch Indiaas.
Hindoes bidden niet tot hun god of goden, maar vereren hun goden. Ze houden diensten in tempels, die vaak opgedragen zijn aan een bepaalde god of godin. Van die god of godin staat er een beeld in het gebouw.
Ook het hindoeïsme kent een vastentijd, al is die niet echt aan een gebeurtenis verbonden. Hindoes kunnen vasten voor een van hun vele godsdienstige feesten, of om geld te besparen dat zij aan de armen kunnen geven. Ze mogen zelf bepalen hoe lang en hoe ze vasten.
Vlees en gezondheid
Het eten van veel bewerkt vlees en rood vlees hangt samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het eten van veel rood vlees (100 tot 120 gram per dag) hangt samen met een: 10% hoger risico op beroerte. 10% hoger risico op darmkanker.
Voor 1 kilo brood betaal je in Mumbai (India) 46 roepies ($ 0,84/€ 0,64). Dezelfde hoeveelheid brood kost in Tokyo (Japan) meer dan het tienvoudige: 480 roepies ($ 8,80/€ 6,73).
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
Indiaas eten kan de gezondheid van uw hart verbeteren
Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in specerijen uw risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen. En omdat Indiaas eten over het algemeen weinig verzadigd vet en cholesterol bevat, helpt het om uw hart gezond te houden.
Bijna alle ziekten beginnen in darmen en als je darmen gezond zijn, houd je ziekteverwekkers op afstand. Dat kan door je darmen op een natuurlijke manier te reinigen met de aromatische ontgiftende specerijenmix. Naast aromatisch en geneeskrachtig is Indiase keuken de meest vriendelijke vegetarische keuken ter wereld.