De westerse landen, waaronder Amerika, Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland, waren de eerste wereld. Dit waren de rijkere landen van de wereld. De tweede wereld werd gevormd door de communistische landen, zoals Rusland en Cuba. Onder de derde wereld verstonden we de arme ontwikkelingslanden in Afrika.
De derde wereld bestond uit staten in Latijns-Amerika, Afrika en Zuid-Azië. Tegenwoordig slaat de term op ontwikkelingslanden – niet-geïndustrialiseerde, arme landen.
■ Tweede wereld
De term tweede wereld wordt vooral gebruikt voor landen die al redelijk ver ontwikkeld zijn, maar nog niet op het niveau van de "eerste wereld". Dit zijn voornamelijk de voormalig communistische landen in Oost-Europa, die na de val van het IJzeren Gordijn een nieuw regime kregen.
Een ontwikkelingsland is een land dat kampt met grote armoede en een laag welvaartsniveau. Voorheen werd hier ook wel de term derdewereldland voor gebruikt. Men leeft vaak in slechte omstandigheden: zo is er lang niet voor iedereen voedsel, drinkwater of onderdak beschikbaar.
De 'vierde wereld' gaat over de groep mensen die in armoede leven hier bij ons, in eigen land. Dit naast armoede veraf in de 'derde wereld' (de 'eerste wereld' omvat het kapitalistische Westen en het Oostblok staat/stond voor de 'tweede wereld').
ATD Vierde Wereld strijdt samen met mensen in armoede voor een wereld zonder armoede en sociale uitsluiting. ATD staat voor All Together for Dignity = Samen voor Waardigheid.
De westerse landen, waaronder Amerika, Nederland, Engeland, Frankrijk en Duitsland, waren de eerste wereld. Dit waren de rijkere landen van de wereld. De tweede wereld werd gevormd door de communistische landen, zoals Rusland en Cuba. Onder de derde wereld verstonden we de arme ontwikkelingslanden in Afrika.
Erkende landen door Verenigde Naties
Als je alle wereldwijd geaccepteerde- en door de Verenigde Naties 'erkende' landen bij elkaar optelt, kom je uit op 195 landen.
Slechte levensomstandigheden; de levensomstandigheden in ontwikkelingslanden zijn vaak slecht. Huizen hebben geen stroom of water. Ook is er geen riool. Hierdoor is het op straat vaak viezer dan in westerse landen en breken ook regelmatig ziekten uit.
Bij de geallieerden zaten de landen o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de Asmogendheden zaten o.a. Nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
In Europa bezet Duitsland Polen, Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten, de Balkan en Griekenland. De regeringen van de eerste vier landen wijken uit naar Londen.
Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld.
Het land. Bevolking Bolivia is het armste land van Zuid-Amerika. In 1992 leefde maar liefst 97% van de plattelandsbevolking in extreme armoede. Het is het meest indiaanse land van Zuid-Amerika met een inwonertal van 9,7 miljoen inwoners (2009).
Wij zetten de zeven landen met de laagste jaarinkomens, buiten Afrika, op een rij: Afghanistan – gemiddeld jaarinkomen in 2011: 950 dollar. Na bijna 30 jaar van constante staat van oorlog is het niet verrassend dat Afghanistan de lijst aanvoert.
Nederland staat met een gemiddeld netto-vermogen van bijna 129.000 euro per persoon op de vierde plek in de ranglijst van rijkste landen ter wereld. De lijst is samengesteld door de Duitse verzekeraar Allianz in het Global Wealth Report over 2020.
Na Equatoriaal-Guinea zijn de Seychellen en Mauritius de rijkste landen van Afrika, met een bruto binnenlands product van respectievelijk 27.117 en 20.085 dollar per hoofd van de bevolking. Deze tropische eilanden hebben hun plek in de lijst te danken aan de vele toeristen die ze aantrekken.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
De meest ontwikkelde landen ter wereld zijn Noorwegen, Australië en Nederland. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde Human Development Index van de Verenigde Naties. Vorig jaar bekleedde Nederland nog de zevende plek op de ranglijst, die 187 landen telt.
Juist is derde wereld, met kleine letters. Een samenstelling hiermee is bijvoorbeeld derdewereldland. Met derde wereld wordt niet verwezen naar een vast omschreven geografisch gebied (zoals met het Derde Rijk); het is een verzamelnaam voor alle ontwikkelingslanden.
Bij de Nederlandse Rijksoverheid worden sinds 2020 de volgende landen als ontwikkelingslanden gezien: Afghanistan, Algerije, Angola, Benin, Bhutan, Bolivia, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, de Centraal Afrikaanse Republiek, Colombia, de Comoren, de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, Djibouti, El ...
Pekela is met een gemiddeld inkomen van 25.800 euro per jaar de 'armste' gemeente van Nederland. Wel steeg het Pekelder gemiddelde inkomen met bijna duizend euro. Stadskanaal staat op plek 2 met een gemiddeld jaarinkomen van 26.500 euro.