Veel mensen weten dit niet maar je kan . olijven ook goed bewaren in de diepvries, en dit tot 3 maanden lang. Dan doe je de olijven, zonder vocht, in een diepvriesdoos en vries je ze in. Ontdooide olijven mag je niet meer opnieuw bewaren of invriezen.
De olijven moeten helemaal onder de olie staan, anders drogen ze uit. Na openen kun je de geconserveerde olijven nog 30 dagen bewaren in de koelkast en de verse olijven ruim tien dagen. Zonder olie kun je de olijven maximaal drie maanden in de vriezer bewaren.
Olijven inmaken behoeft geen chique ingrediënten of dure materialen: gewoon zout, water en geduld. Door de olijven in te maken wordt de bittere smaak minder zodat ze eetbaar worden. Inmaken kan tijdens alle stadia van rijping, van de harde groene olijf tot de rijpere zwarte olijf.
Kunnen olijven beschimmelen? Als de Olijven troebel, verkleurd of beschimmeld zijn, dienen ze weggegooid te worden.
Na de THT-datum gaat de kwaliteit mogelijk achteruit, maar je kunt het vaak nog wel eten. Als het product nog goed oogt, ruikt en smaakt, dan is het nog eetbaar.
Olijven zijn niet alleen een goede keuze als je wil afvallen. Omdat ze gezond zijn passen ze in elk eetschema. De meest besproken gezonde voedingsstoffen zijn de Omega-9 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten en het cholesterolgehalte.
Maar daar eindigt het proces niet. Om groene olijven snel eetbaar te maken, worden ze vervolgens in een bad met natriumhydroxide geweekt. Natriumhydroxide is een zeer sterke base en zit bijvoorbeeld ook in gootsteenontstopper. Met dit bad worden olijven in 12 uur extra snel gerijpt.
Wat is witte schimmel? Witte schimmel is eigenlijk geen echte schimmel, maar salpeterzuur. Salpeterzuur 'schimmels' ontstaan op je muren wanneer de chemicaliën in opstijgend grondwater reageren met de materialen van je muur.
Verwijder schimmel met een milde oplossing van water en afwasmiddel. Meng afwasmiddel en water om een schuimend mengsel te maken waarmee je schimmel prima van harde oppervlakken kunt schrobben. Als het schimmelprobleem niet al te ernstig is, dan zou je de schimmel met dit mengsel moeten kunnen verwijderen.
Witte schimmels kunnen wit blijven of na verloop van tijd veranderen in groen, zwart, grijs of vrijwel elke andere kleur. Wanneer ze zich voor het eerst ontwikkelen, zijn witte schimmels zeer moeilijk te detecteren, omdat de sporen zo klein zijn dat ze alleen onder een microscoop te zien zijn.
Groene en zwarte olijven groeien aan dezelfde boom, de Olea. Het verschil zit 'm in de plukperiode. Groene olijven zijn eigenlijk nog niet rijp, zwarte olijven hangen al wat langer aan de tak. Een natuurlijk gerijpte olijf heeft een donkerbruine, paarse kleur.
In lange, hete zomers kunnen ook in Nederland olijven rijp worden. Ze zijn eerst geel/groen, en worden later donkerbruin, paars of zwart. Zodra ze makkelijk loslaten van de boom zijn ze rijp.
Als men een olijf eet, eet hij of zij het vruchtvlees van de olijf. Een olijf bevat een pit, die zich in het midden van het vruchtvlees bevindt. Deze pit kan niet gegeten worden. Er wordt echter wel olijfolie gewonnen uit de pit.
Bewaren in de koelkast? Het is tenslotte een slecht idee om je olijfolie te bewaren in de koelkast. Als je je olie uit de koelkast haalt, kan de olie verdund worden door condensatie in de fles. Ook daarom is het een goede reden om de olie op een donkere plek in een kast op kamertemperatuur te bewaren.
Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten. Vleeswaren zoals ham en worst zijn nog 4 dagen na opening houdbaar in de koelkast. Voorverpakte gesneden groente: maximaal een dag na opening.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Schimmel verwijderen met bleekwater
Vul een plantenspuit voor de helft met water en de helft met bleekwater (javel). Spuit het op de schimmelvlekken en laat even intrekken. Wrijf de schimmelvlekken weg met een spons of doek. Voor hardnekkige schimmelvlekken moet dit een paar keer herhaald worden.
Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Inademen van besmet stof of vocht kan een astma-aanval uitlokken (piepende ademhaling en kortademigheid). Middenoorontsteking en bronchitis kunnen eveneens een gevolg zijn. Bij langdurige blootstelling kun je ook last krijgen van algemene symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en koorts.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Olijven bevatten ook nog eens vrij veel vezels, die de spijsvertering bevorderen en zorgen voor een goede stoelgang. Het voorkomt obstipatie.
Waarom zijn groene olijven knoflook goed voor je gezondheid:
Groene olijven knoflook zijn ideaal als gezonde snack. Groene olijven zitten van nature namelijk boordevol gezonde voedingsstoffen. Groene olijven leveren je veel gezonde vetten en vezels en zijn een goede bron van vitamine E en koper.