Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten. De wond wordt dan opengelaten en moet spontaan aan elkaar groeien. Bij problemen of complicaties dient u contact op te nemen met het ziekenhuis.
Als de hechtingen loslaten of losspringen
Als er te veel spanning op de wond komt te staan, kan het zijn dat de hechtingen losspringen of knappen. De wond kan dan openspringen.
Heb je een huidwond? Spoel de wond dan goed schoon met drinkbaar water om al het vuil uit de wond te krijgen. Daarna verbind je de huidwond met een pleister op een niet-verklevend steriel gaaskompres. Schaafwonden mag je ook aan de lucht laten drogen.
Het is aangewezen de wonde af te dekken met een steriel verband tot de hechtingen verwijderd worden. Normaal gezien kan het verband 2 à 3 dagen ter plaatse blijven alvorens het vernieuwd moet worden. Indien het verband erg bebloed of bevuild is, kan u dit beter vervangen.
Wanneer een wond traag geneest, vochtig blijft of ernstig verkleurt is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Uw huisarts kan u bijvoorbeeld medicatie voorschrijven die de genezing bevordert. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om u te laten behandelen door een specialist.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Komt er nog vocht of bloed uit de wond? Draag dan een verband tot de wond droog is. Maak geen bewegingen die spanning op de wond geven. Als de hechtingen eruit zijn, mag u weer lang douchen, in bad en zwemmen.
Het hele proces van hechten duurt 15 tot 45 minuten. Dat gebeurt met een oplosbaar hechtdraad, die binnen 10 dagen vanzelf oplossen en dus niet verwijderd te hoeven worden. Soms wordt echter wel een draad gebruikt die door je verloskundige of gynaecoloog handmatig verwijderd moet worden.
Het vernieuwingsproces van onze huid duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
'Wondlekkage' tijdens de eerste dagen na een operatie is normaal: het lichaam is aan het werk om de wond te genezen en daarbij kan veel vocht vrijkomen. Maar als de wond langer dan negen dagen vocht blijft lekken, dan kan het een voorbode zijn van een infectie.
Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.
Oplosbare hechtingen in de wond verdwijnen vanzelf. Als de uiteinden van de hechtingen niet oplossen en gaan irriteren of ontsteken, laat deze dan na twee weken bij uw huisarts verwijderen.
Hoe littekenvorming na hechtingen voorkomen
De operatietechniek is bijzonder bepalend wat het eindresultaat betreft. Als de hechtingen te strak zitten, kan littekenvorming onregelmatig ogen en kan de vorm van de wond nadelig beïnvloed worden.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts.
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
als de wond helemaal genezen is, kunt u het litteken masseren met een crème of zalf. Wij adviseren calendula (smeer dit eerst op een andere plek i.v.m. mogelijke huidirritatie). Dit is te koop bij drogist en supermarkt. Ook mag u uierzalf / crème, Nivea, huidolie, of iets soortgelijks gebruiken.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
De hechting glijdt goed door het weefsel. De kleur van ethicon ethilon hechtdraad is meestal zwart of blauw.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. De hechting wordt verwijderd door lichtjes aan een uiteinde te trekken en het draadje door te knippen. De ingreep is pijnloos maar kan ongemakkelijk zijn als de hechtingen wat strak zitten.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Gebruik bijvoorbeeld Hansaplast Wondelende zalf om de open wond verder te verzorgen. Met een gaasje breng je de zalf aan op de wond. Open blaren moet je ook schoonmaken. Een dichte blaar kun je het beste dichtlaten.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.