Ei met groenblauwe waas De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit. Dit is niet schadelijk. Je kunt het ei dus gewoon eten.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Het ras bepaalt de kleur
Het is genetisch bepaald welke kleur ei een kip legt. Het ene ras legt witte eieren en het andere legt bruine eieren. Je kunt ook aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren: kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en die met witte oorlellen een witte.
De Schijndelaar is ontwikkeld in Nederland uit onder andere de Auracana, Sumatra, Brabants Boerenhoen en Leghorn. Het is een sierlijk middelgroot fazantachtig hoen dat blauwe tot olijfgroene eieren legt.
Is een bruin ei gezonder dan een wit ei? Bruine en witte eieren zijn even gezond. De kleur van de schil of dooier maakt geen verschil.
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën.
Een ei is ongeveer vier weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum. Bekijk de THT-datum (tenminste houdbaar tot) op de verpakking van de eieren die je koopt. Gebruik ze bij voorkeur voor deze datum.
Dat klinkt misschien als weinig, maar als je een besmet ei eet kan je daar behoorlijk ziek van worden. Zeker bij ouderen kan dit gevaarlijk zijn. Door een ei te koken maak je de salmonella onschadelijk. Serveer daarom bij voorkeur een hardgekookt ei.
De kleur van de eidooier zegt helemaal niets over de versheid van het ei. Een gele eidooier kan dus net zo vers zijn als een oranje dooier. Volgens het Voedingscentrum is zelfs een eidooier met een blauwgroene ring niet schadelijk. Deze kleur is namelijk een reactie op het ijzer en de zwavel uit de dooier en het eiwit.
Een rauw ei is vanaf de legdatum, die vermeld staat op het ei, tot een maand te bewaren in de koelkast. Bewaar de eieren in het doosje en draai ze met het puntige deel naar beneden, zo blijft de dooier langer in het midden hangen. Bewaar ze ook niet te dicht bij etenswaren met een sterke smaak of geur.
In je eitje zitten allerlei materialen, waaronder zwavel- en ijzerdeeltjes. Bij het koken van je eitje ontstaat zwavelstof in het eiwit. Het eigeel bevat ijzer. Een chemische reactie tussen de zwavelstof en het ijzer zorgt voor de groene kleur, maar alleen als je je eitje net iets te lang kookt.
Alle vogeleieren zijn eetbaar voor de mens, maar de meeste eieren stammen van enkele soorten: kip, gans, eend en kwartel. Viseieren, hoofdzakelijk van de steur en bekend als kaviaar, eieren van slakken en eieren van reptielen zijn ook bekend als menselijk voedingsmiddel, maar in mindere mate dan vogeleieren.
De kleur van de eischaal is ras- en lijnafhankelijk. Zo legt de Aurecana (of zusje Ameraucana) groenblauwe eieren en bepaalde Marans-lijnen leggen koperrode tot chocoladekleurige (extra puur) eieren. Door rassen te kruisen kunnen allerlei kleuren gelegd worden; van blauw- en olijfgroen tot turquoise.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat.
Vlees dat stinkt
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.
Waarom is een wit ei duurzamer? Een kip die witte eieren legt, heeft minder voeding nodig. Voor deze kippen moet dus minder voer worden geproduceerd, wat ook minder CO2-uitstoot betekent. Kippen met witte eieren blijven ook langer productief en leggen meer eieren per jaar.
de eitjes zijn bruin van kleur en middelgroot van formaat. rustig karakter en zeer goed handelbaar. wordt amper broeds.
Vroeger was er in Nederland een tweedeling. In het westen hielden we meer van gele dooiers en in het zuiden en oosten van het land gaven we de voorkeur aan oranje. Tegenwoordig zijn er in heel Nederland meer oranje dooiers.