Naar de kinderombudsmanJij kunt (samen met jouw ouders) terecht bij de kinderombudsman als eerdere klachten over pesten niet zijn opgelost. De kinderombudsman spreekt de verantwoordelijken aan. Dit zijn bijvoorbeeld de schoolleider of het schoolbestuur of de inspectie.
Is pesten strafbaar volgens de wet? Nee, pesten is niet strafbaar volgens de wet. Toch kan pestgedrag leiden tot een ander strafbaar feit: bijvoorbeeld als je kind gediscrimineerd of bedreigd wordt. Of als iemand zonder toestemming in de computer of het socialmedia-account van je kind komt (hacken).
Gaat het pesten zo ver dat jij je bijvoorbeeld bedreigd wordt, kun je daar aangifte van doen.
Bekijk eventueel bij wie je kind op school terechtkan voor hulp en steun (bv.vriendjes, iemand van het schoolteam). Het probleem aankaarten op school en eventueel bij het CLB is een belangrijke stap richting het stoppen van het grensoverschrijdend gedrag.
Als je aangifte doet
Bijvoorbeeld als je wordt bedreigd of als je wordt geslagen of geschopt. Ook smaad en laster, bijvoorbeeld online, zijn strafbaar. Je kunt hier dus melding of aangifte van doen. Hoe dan ook, praat erover met iemand die je vertrouwt.
De No Blame-Methode ziet pesten als een groepsprobleem, waarbij er bij niemand de schuld wordt gelegd. De gevoelens van de betrokken personen zijn belangrijker als de eigenlijke feiten. Alleen als het slachtoffer akkoord gaat met een straffeloze aanpak, is het zinvol.
Pesten is een vorm van emotionele mishandeling.
verandert het gedrag (stil en teruggetrokken of net agressief), soms is er een terugval (duimen, bedplassen, …) Verslechteren de schoolresultaten. Staat letterlijk alleen, heeft geen (goede) vrienden, gaat niet naar feestjes, brengt niemand mee. Klaagt herhaaldelijk over buik- of hoofdpijn of misselijkheid.
Je kind heeft weinig vrienden, gaat niet bij anderen spelen en er komen geen kinderen bij jullie thuis spelen. Je kind wordt weinig uitgenodigd voor feestjes. Je kind wordt stiller, meer in zichzelf gekeerd en minder vrolijk. Je kind is prikkelbaar, huilt snel of maakt vaker ruzie.
Blokkeer de pester. Als je weet wie er achter zit, blokkeer de persoon dan op je Facebook, verwijder hem/haar uit je telefoonboek en blokkeer de correspondentie waar mogelijk. Dit is vaak genoeg om de pester te stoppen. Als de persoon anoniem is, markeer het e-mailadres dan als spam.
Als je aangifte doet van pesten, kan de politie onderzoeken wat er gebeurd is. Je kan je daarbij laten bijstaan door iemand die je vertrouwt. Aangifte vergroot de kans dat de feiten onderzocht worden en de dader(s) gevat worden. Het kan je ook een gevoel van rechtvaardigheid geven.
Pesten valt volgens de Arbowet (hoofdstuk 1) onder 'psychosociale arbeidsbelasting'.
In zowel 2018 als 2021 wordt vijf procent van de leerlingen vaak tot zeer vaak gepest. Dat houdt in dat zij minstens een keer per maand, wekelijks of dagelijks zijn gepest. Zeven procent wordt soms gepest; dat is minder dan een keer per maand.
Langdurig pesten kan leiden tot ernstige psychische problemen als angststoornissen en PTSS (posttraumatische-stressstoornis). Het kan iemand voor het leven beschadigen. Het is van belang erover te praten en zo snel mogelijk hulp te zoeken.
Ook kunnen zeer emotioneel ingrijpende gebeurtenissen zoals verwaarlozing, pesten of afwijzing tot een trauma leiden. Dit kan de basis vormen voor een negatief zelfbeeld en persoonlijkheidsproblematiek. In beide gevallen kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis, ofwel PTSS.
Een pester wil graag bij een sterke groep horen. Kinderen of jongeren die graag bij een machtig (populair) clubje willen horen, blijken meer te pesten. Het derde motief geldt alleen bij meisjes. Een pester is vaker depressief.
Daarom hebben sommige verzekeraars een regeling voor dit soort situaties: de No blame – No claim regeling. Omdat je geen schuld hebt aan het ongeval zijn er geen gevolgen voor je no-claim korting. Met deze regeling gaat je premie dus niet omhoog. Ook houd je hetzelfde aantal schadevrije jaren.
Pesten op het werk kan op verschillende manieren: kleinerende opmerkingen, constante kritiek, intimidatie, flauwe grappen en roddelen. Maar ook fysiek geweld en isolatie van werknemers. Pesten gebeurt verbaal, non-verbaal en fysiek, openlijk en verborgen.
gebaren maken;roddelen;kritiek uiten op iemands persoonlijke leven;beschadigen van eigendommen.
Denk daarbij aan iemand isoleren, buitensluiten, negeren of roddelen, het verspreiden van kwaadaardige geruchten, leugens en valse beschuldigingen.
Spreek de pester aan
Je uitspreken tegen de pester kan helpen wanneer de pester niet weet dat hij pest. Misschien denkt hij namelijk dat het grappig of normaal is en heeft hij niet door dat het jou raakt. Door aan te geven waar je last van hebt, maak je duidelijk waar de pester mee moet stoppen, en waarom.
"Kinderen die gepest worden gaan slechter slapen en anders eten", zegt Gie Deboutte. "Ze voelen zich vaak depressief of apathisch. Op school kunnen ze zich moeilijker concentreren en in sommige gevallen gaan ze spijbelen. Je ziet ook vaak gedragsproblemen, soms zelfs agressiviteit.