De verschijnselen die een vogel met legnood vertoont zijn algemene ziekteverschijnselen, zoals bol zitten, niet helder uit de ogen kijken en onderin het hok zitten.Ook is er een bolling te zien bij de cloaca, dit is het ei.
Kippen met legnood verliezen hun eetlust en drinken weinig. Ze zijn niet actief en hebben vaak trillende vleugels. De ontlasting van een kip met legnood is waterig of in zijn geheel niet aanwezig. Het ei blokkeert namelijk (grotendeels) de ontlasting.
Vogels met geen of milde uitwendige verschijnselen worden in eerste instantie in een couveuse geplaatst. Het is belangrijk dat patiënten met legnood rust krijgen (zo min mogelijk stress) en een goede omgevingstemperatuur (voor de meeste vogels 25 graden Celsius).
Probeer de pop voorzichtig te vangen. Als je de pop voorzichtig gevangen hebt kun je de legnood proberen op te heffen door de pop in een vochtige warme doek (handwarm, niet al te heet!) te wikkelen. De cloaca word iets ingesmeerd met slaolie en hierna moet je haar cloaca boven de stoom van een kokende pan water houden.
Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Kies nooit een ronde kooi, want daarin zijn geen beschutte hoekjes en hebben de vogels minder bewegingsruimte. De tralies van de kooi mogen maximaal 1,2 centimeter uit elkaar staan zodat de kanaries er niet met hun kop tussen kunnen komen. Zet de kooi op een lichte plek maar niet in de volle zon en niet op de tocht.
We spreken van legnood wanneer er al enkele uren zonder succes op een ei wordt geperst. Er zijn een groot aantal oorzaken en meespelende factoren die tot legnood kunnen leiden. Zo zijn oudere dieren of dieren die te zwaar zijn een risicogroep.
Kippen hebben een spiermaag en met behulp van steentjes die ze oppikken zullen ze het voer verteren. Zonder Maagkiezel kan de maag verstopt raken. Grit is een aanvulling op de kalkbehoefte van de kip. Kalk hebben ze nodig om de eischaal te produceren.
De verandering in legplaats heeft vaak ook een oorzaak. Het kan zijn dat de legnesten waar de hen haar eieren hoort te leggen, te klein of niet comfortabel genoeg zijn. Bij voorkeur leggen kippen hun eieren op een ruime, rustige, donkere plek. Ook moet het legnest voldoende privacy bieden.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
Kippen kunnen eieren leggen zonder de aanwezigheid van een haan (mannelijke kip). Het paren met een haan is echter wel nodig om bevruchte eieren te produceren (waaruit nieuwe kuikens worden geboren).
Help, een ei!
Een pop (vrouwtjesvogel) kan altijd een eitje leggen, bevrucht of onbevrucht. Je kunt deze weghalen, maar jouw pop zal dan opnieuw een ei leggen vanwege de behoefte tot broeden. Als je dit blijft doen loopt het popje het gevaar om een kalktekort op te lopen.
Kippen kunnen slecht tegen wind, warmte of regen, dus het nachthok moet geventileerd kunnen worden, maar het mag er niet tochten. In het nachthok moet een zitstok aanwezig zijn, waar de kippen op kunnen slapen. Het formaat van de kip bepaalt de dikte van de stok.
Wettelijk gezien geldt er geen minimum aantal kippen dat je bij elkaar moet houden.
Legmeel en legkorrels vormen een complete maaltijd voor je kippen. Ze stimuleren de gezonde leg en zorgen ervoor dat de eieren een stevige schaal hebben.
Dit is duidelijk te herkennen: er liggen veel veren in het hok en de hen krijgt kale plekken. Kippen produceren in deze tijd veel nieuwe veren, wat een fysiek veeleisend proces is.
Je kunt hier wederom kiezen voor hennepvezel en zaagsel, maar ook stro werkt goed. Boekweitdoppen zijn echter hét nestmateriaal voor kippen. Ze bevatten weinig stof, absorberen goed en zijn zeer veerkrachtig waardoor de eieren worden beschermd.
Ongedierte is vaak de oorzaak dat kippen 's nachts niet meer naar hun hok willen gaan. Vooral bloedluis is een boosdoener, een parasitaire mijt die in kippenhokken leeft en eieren legt in de hoeken en kieren van het hok, meestal in de buurt van de nestkasten.
Een kanarie kan niet goed tegen kunstlicht en heeft voldoende aan elf uur licht per dag. Zo kun je voorkomen dat de kanarie in de rui blijft en stopt met zingen. Vogels die moeten gaan broeden hebben wel meer daglicht nodig. Dan kun je de dagen verlengen naar veertien of vijftien uur per etmaal.
Fruit. Ook zijn er verschillende soorten fruit die je aan je vogel kunt geven. Deze bevatten veel vitamines en worden vaak ook nog eens erg lekker gevonden door je vogel! Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.