Wanneer de lekkage afkomstig is uit een privégedeelte, dan is de eigenaar van dit privégedeelte aansprakelijk. Wanneer de lekkage afkomstig is van een plaats die niet valt onder de privégedeeltes, dan zijn de gezamenlijke appartementseigenaars aansprakelijk.
De verhuurder is verantwoordelijk voor andere onderhoudsproblemen, zoals een lekkage, onvoldoende ventilatie van vochtige ruimtes of achterstallig onderhoud. Veroorzaakt u zelf een gebrek, zoals een lekkage? Dan moet u de kosten vergoeden.
Is de lekkage afkomstig van het privégedeelte van uw appartement, dan komt het herstel van de oorzaak van de lekkage voor de rekening van u als appartementseigenaar. Ook in dit geval is het raadzaam de lekkage bij de VvE te melden. Zij neemt dan meestal voor u contact op met de opstalverzekering.
Jij als huurder bent verantwoordelijk voor de kosten als je de lekkage zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een gat in de muur boort en hierdoor een waterleiding raakt. Ook draai je zelf voor de kosten van een lekkage op als je niet op tijd of geen melding maakt bij de verhuurder van een mogelijke lekkage.
Neem contact op met uw eigen verzekeraar
Met de oorzaak van de schade kunt u contact opnemen met uw eigen opstal- en inboedelverzekeraar. Deze zullen doorgaans de meeste schade welke ontstaat door water afkomstig van uw buren voldoen, de oorzaak is bij deze melding van groot belang.
Wanneer je te maken hebt met een waterschade ten gevolge van een lekkage in het plafond, dan heb je waarschijnlijk zichtbare schade aan het plafond opgelopen. Vochtplekken uiten zich in de meeste gevallen door bruine vlekken en oneffenheden op het oppervlak.
Verzekeringen voor waterschade zijn namelijk altijd opgenomen in zowel de Opstalverzekering als de Inboedelverzekering. Hier hoef je dus geen losse verzekering waterschade voor af te sluiten. Je kunt waterschade via de Opstalverzekering claimen, maar ook via de Inboedelverzekering waterschade verhalen.
Is schade door een lekke leiding verzekerd? De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt.
Vergoeding bij lekkage
Alle opstalverzekeraars dekken de kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen. Waterleidingen. Apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten. Centrale verwarming.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Neem direct zelf maatregelen om waterschade te beperken. Maak foto's van de schade. Bel uw verzekeraar. Bel een loodgieter voor reparaties.
Voor lekkages in huis moet je zelf een loodgieter inschakelen.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Gebrek voor jouw rekening
In principe komen alle kosten voor het oplossen van (verborgen) gebreken na de overdrachtsdatum voor jouw rekening. Naast lekkage zijn andere veelvoorkomende verborgen gebreken: Asbest. Boktor of houtworm.
Groot onderhoud is voor rekening van de verhuurder. Voorbeelden zijn buitenschilderwerk en een nieuwe cv-ketel. Als huurder bent u verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud. Denk aan een nieuwe wc-bril of een leertje in de kraan.
De belangrijkste verplichting van een verhuurder is het bieden van ongestoord woongenot. 'Een voorbeeld is de privacy van de huurder respecteren. Als verhuurder mag je niet zomaar binnenkomen', stelt de jurist. Bij overlast door omgevingsgeluid kan worden gekeken naar objectieve geluidsnormen uit het bouwbesluit.
Als je dak lekt moet je de schade aan het dak melden bij je opstalverzekering. Die zal de schade dekken als de lekkage niet voorkomen had kunnen worden. Over het algemeen zal een verzekering niet uitkeren bij schade die voorkomen had kunnen worden.
Gevolgschade lekkage
Schade aan muren en plafonds als gevolg van een lekkage wordt door de verzekeraar als gevolgschade van de lekkage aangeduid. De gevolgschade van een lekkage kan dan ook zeer omvangrijk zijn. Of uw verzekering schade vergoedt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Bel je lekkage specialist voor reparatie
Dan krijg je van de lekdetectie specialist een lekdetectie rapport. Op basis daarvan kan de loodgieter of dakdekker je lekkage heel gericht repareren. Het beste bel je hiervoor jouw lokale lekkage specialist.
Een lekdetectie kost gemiddeld tussen de 250 en 500 euro. Dit is inclusief voorrijkosten, gebruik van apparatuur, uitgebreide bevindingen en resultaten van het onderzoek. In de meeste gevallen worden deze kosten ook gedekt door je verzekering.
Waterschade in je huis is erg vervelend. Gelukkig vergoedt je inboedelverzekering de schade aan je spullen als ze waterschade hebben.
Waterschade ontstaan door neerslag
Situaties waarin water uw woning is binnengedrongen, die niet voorkomen hadden kunnen worden, vallen onder de dekking. Wanneer u bijvoorbeeld een raam openlaat tijdens hevige regenval waardoor er schade ontstaat, dan is deze waterschade niet te verhalen op uw inboedelverzekering.
Een opstalverzekering dekt schade aan de woning zelf. Reparatiekosten van dak of dakgoot worden echter niet vergoed. De gevolgschade (bijvoorbeeld de waterschade die door een lekkend dak of dakgoot is ontstaan) wordt in veel gevallen wel vergoed.