Het eerste wat u moet doen in een situatie als een vennoot ermee wil stoppen, is uw Vof-contract uit de kast halen. Als het goed is, staat hierin beschreven onder welke voorwaarden een van u kan stoppen met de samenwerking. Allereerst moet er aandacht worden besteed aan de opzegging. Ook daarom een Vof-contract.
Luie compagnon
een potje van maakt, is het verstandig om een advocaat in de arm te nemen. Een advocaat kan met jou naar de rechter stappen om hier af te dwingen dat je medevennoot zal worden ontslaan als medebestuurder.
Tip. Is uw vennoot ook zaakvoerder, maar niet in de statuten benoemd én heeft u de meerderheid van de aandelen, dan kunt u hem ontslaan, zodat hij niet meer kan tekenen voor de vennootschap. Let op 1! Iemand ontslaan als vennoot gaat niet.
Via een inkoop van eigen aandelen wordt de vennoot die uit de vennootschap wil stappen uitgekocht door de vennootschap zélf. De vennootschap financiert de overname. Er moet dus niet langer eerst geld uit de vennootschap naar het 'privé-gedeelte' gehaald worden om vervolgens met dat geld de aandelen over te kopen.
Als een van de aandeelhouders weg wil, of weg moet, zijn er afhankelijk van de aard van het conflict en hoe hoog het is opgelopen, verschillende mogelijkheden: Overdracht van aandelen. Als een van de aandeelhouders uit de vennootschap wil stappen kan deze zijn aandelen verkopen en aftreden als statutair bestuurder.
Een BV opheffen kost 250 euro exclusief BTW. Voor deze manier van opheffen wordt gebruik gemaakt van de turboliquidatie. Als deze vorm van opheffen niet mogelijk is, omdat er bijvoorbeeld schulden zijn, dan zal in goed overleg worden bekeken welk meerwerk nodig is om zo ook tot een aantrekkelijk vast tarief te komen.
Wat is een 'lege' of ook wel 'slapende' BV? Lege BV's zijn vaak BV's waar niks meer mee gebeurt. Óf ze bestaan al een hele tijd, maar worden niet meer gebruikt, óf ze zijn nooit gebruikt. Kortom, ze zijn vaak overbodig.
Uittreden uit de vof betekent dat een van de vennoten de samenwerking opzegt. De vof wordt dan ontbonden. Juridisch betekent dit dat de vof niet meer bestaat. En dat de vennoten het vermogen (bezittingen en schulden) onderling moeten vereffenen (=verdelen).
De aandeelhouder die door gedragingen van één of meer mede-aandeelhouders zodanig in zijn rechten of belangen is geschaad dat het voortduren van zijn aandeelhouderschap in redelijkheid niet meer van hem kan worden gevergd, kan tegen die mede-aandeelhouders een vordering tot uittreding instellen.
Uittreding lastens het vennootschapsvermogen
Van uittreding spreken we als een vennoot op eigen initiatief de vennootschap wil verlaten. De aandelen worden dan vernietigd maar de uittredende vennoot krijgt daar wel een vergoeding voor. Die vergoeding is het zogenaamde “scheidingsaandeel”.
Op grond van de wet is het niet mogelijk een vennoot uit de vof te zetten. In het vof contract kan echter wel een dergelijke bepaling zijn opgenomen waardoor dit wel mogelijk is. U bent in dat geval gerechtigd de vof voort te zetten, zonder die ene vennoot.
Een statutair bestuurder kan te allen tijde worden geschorst of ontslagen door het orgaan dat bevoegd was tot benoeming, in de praktijk meestal de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA). Voor een rechtsgeldig ontslagbesluit is vereist dat aan alle wettelijke en statutaire eisen is voldaan.
Dat ligt eraan. Als u besluit om ook te stoppen met de onderneming, dan zullen de bezittingen en schulden afgewikkeld moeten worden. Van het geld dat dan resteert, bent u ieder gerechtigd naar rato van uw kapitaal in de Vof. Dus als uw kapitaal in de Vof € 50.000 bedraagt, krijgt u 50/90 deel van de netto-opbrengst.
Zakelijke partner, bij vennootschappen onder firma of commanditaire vennootschappen vennoot genoemd; bij vennootschappen onder firma meestal firmant genoemd. Een persoon die (meestal) bevoegd is namens de onderneming op te treden en (mede) aansprakelijk is voor eventuele schulden.
De geschillenregeling is een wettelijke mogelijkheid om een ruzie tussen aandeelhouders van een B.V. (of soms een N.V.) op te lossen door een verplichte overdracht van aandelen, door uitstoting van een andere aandeelhouder of juist door uittreding van de eisende aandeelhouder.
Als je jouw onderneming omvormt tot een BV kun je aan investeerders, of andere geïnteresseerden, een (aan)deel van jouw bedrijf verkopen. Zij krijgen dan aandelen die op hun naam worden gezet. Voor die overdracht van aandelen heb je een notariële akte nodig.
In de rechtspraak is uitgemaakt dat het “uithongeren” van minderheidsaandeelhouders niet mag: aandeelhouders hebben in beginsel recht op een redelijk dividend, tenzij het vennootschapsbelang zich tegen uitkering verzet.
Overname financieren via bankkrediet
Doorgaans wordt een eigen inbreng verwacht van 25% tot 30% van de overnameprijs. Om de rest van de centen te financieren, zal de bank kijken of jouw vennootschap voldoende middelen genereert om het krediet terug te betalen.
Uitschrijving als vennoot in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel: De uitgetreden vennoot dient zich zo spoedig mogelijk als vennoot uitschrijven in het Handelsregister. Hiermee kan verdere hoofdelijke aansprakelijkheid voor nieuwe verplichtingen van/door de voortzettende vennoot worden voorkomen.
Meestal volstaat een aangetekende brief. Toch zijn er vaak beperkingen voor de uittreding, die zijn vastgelegd in de statuten. Zo kan het zijn dat er gevraagd wordt een nieuwe vennoot aan te brengen, of kan het dat uittreden pas na 5 boekjaren mag. De statuten grondig doornemen is dus de boodschap.
Om een vennootschap onder firma (vof), een commanditaire vennootschap (cv) of maatschap uit te schrijven moet u deze ontbinden. Dat doet u per post door het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap op KVK.nl uit te printen en op te sturen. Ontbinden en uitschrijven kan niet online.
Het oprichten van een bv bij een notaris kost geld. Denk bij een standaard bv aan ongeveer 500 tot 1.500 euro. De notaris zorgt voor de inschrijving van de bv in het KVK Handelsregister. Dit kost je éénmalig 51,95 euro.
Een Spaar BV is een BV die zoals iedere andere BV door een notaris moet worden opgericht. In de oprichtingsakte wordt opgenomen dat de aandeelhouder in ruil voor de storting van spaargeld aandelen krijgt in de Spaar BV.
Overname besloten vennootschap (bv)
Als het andere bedrijf een bv is, moet u van te voren nagaan of de verkoper de aandelen mag verkopen en of de over te nemen aandelen zijn volgestort. De overdracht van aandelen in een bv moet plaatsvinden bij notariële akte. De notaris zal dit dus voor u in de gaten houden.
Als je stopt met je bedrijf, moet je dat in elk geval melden bij de Kamer van Koophandel (KvK). Belangrijk om te weten: als je nog van plan bent een uitkering aan te vragen, kan dat alleen zolang je nog ingeschreven bent als bedrijf. Doe dat dus voordat je je bedrijf uitschrijft bij het handelsregister.