Koffie en cola kunnen ook boosdoeners van overmatig zweten zijn, doordat ze cafeïne bevatten. Cafeïne verhoogt je hartslag, waardoor je kunt gaan zweten. De reactie verschilt per persoon: sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne dan anderen.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Zweten treedt op:
als je te warm hebt zoals bij een te hoge buitentemperatuur, wanneer je te warm gekleed bent of wanneer je een fysieke inspanning levert; bij spanningen, stress of emoties; bij het eten van sterk gekruide maaltijden; bij alcohol- of druggebruik.
Zweten is normaal
Onze eerste tip? Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Zo kan overmatig zweten van het hoofd genetisch bepaald zijn. Vaak zien we bij ouders die aanleg hebben voor overmatig zweten dat kinderen vergelijkbare klachten ervaren. Ook kan overmatig transpireren gestimuleerd worden door een ongezonde levensstijl, bepaalde voedingsproducten en oververhitting van het lichaam.
Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop
Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.
Als je zweet, verlies je vocht door je huid. Zweten zorgt ervoor dat je afkoelt. Normaal zweet iemand ongeveer een halve tot een hele liter per dag. Als je veel beweegt op een hete dag, kan dat wel oplopen tot zeven liter!
Koud zweet, ook wel diaforese genoemd, wordt veroorzaakt door de vecht-of-vlucht-reactie van ons lichaam, die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Deze reactie ontstaat als ons lichaam te maken krijgt met angst, pijn, schokken, kortademigheid of een lage bloedsuikerspiegel.
Als we gestrest zijn, produceren de grotere apocriene klieren, die zich vooral onder onze oksels en in onze liezen bevinden, zweet. Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme en worden hormonen en adrenaline in ons lichaam gepompt, waardoor we meer gaan zweten uit onze eccriene klieren.
Nachtzweten is een veelvoorkomende klacht bij zowel mannen als vrouwen. Oorzaken van nachtzweten zijn bijvoorbeeld nachtmerries, slaapproblemen of koorts. Symptomen van overmatig zweten zijn blozen, rillingen en koud zweten. Nachtzweten kan worden gestimuleerd door een schommelende of veranderende hormoonspiegel.
Uw lichaamswarmte neemt ook toe doordat adrenaline het metabolisme door de afbraak van vetcellen stimuleert. Uw lichaam moet de extra warmte afvoeren, dit gebeurt via de zweetklieren. Hoe langer u stress ervaart, hoe meer adrenaline geproduceerd wordt. Dit resulteert in overmatig zweten en ook nachtelijk zweten.
Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie oplopen tot wel een à twee liter per uur.
Zweten tijdens de slaap kan veel redenen hebben. Een te hoge temperatuur of slechte lucht in de slaapkamer jagen de eigen lichaamstemperatuur de hoogte in. Ook synthetisch beddengoed en synthetische nachtkleding kunnen tot overmatig zweten 's nachts leiden.
Opvliegers zijn plotselinge golven van warmte in je lichaam die vooral bekend zijn als overgangsklacht. Opvliegers worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van oestrogeen begint tijdens de overgang.
Nachtzweten is eigenlijk het hebben van de bekende opvliegers, maar dan 's nachts. Wanneer je overdag plotselinge zweetaanvallen krijgt, noemen we deze opvliegers. Als dit je tijdens het slapen ook overkomt, spreken we van nachtzweten. Je kunt het daarnaast ook herkennen doordat je koude rillingen hebt 's nachts.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Zweetgeurtjes weg in één-twee-drie
Spray of smeer wat antibacteriële handspray- of gel onder je oksels en laat het even aan de lucht drogen. Zweetgeur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die zich op de huid vormen en daar ongestoord kunnen broeien.
Kies voor een deodorant zonder aluminium, zoals de deodorant van Loveli die ik zelf heb ontwikkeld. De werkzame stof tegen zweetgeurtjes is natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout ook gewoon kopen bij de drogist of de toko en het poeder als deo gebruiken.