Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Je kunt je was volgens de Amerikaanse huisvrouwgoeroe Martha Stewart maximaal twaalf uur laten liggen. Maak er geen dagelijkse gewoonte van, maar als je een keer echt geen zin hebt om de was op te hangen dan is dat dus helemaal niet erg.
“Het is geen enkel probleem om je was een nacht in de wasmachine te laten zitten,” verklaart ze. Ze raadt het natuurlijk niet aan om het een hele week te laten zitten. “Als je natte was toch begint te ruiken, betekent dat dat je was al te lang in een ruimte zit waar er geen lucht aan kan.
Het wasmachinefilter is verstopt
Als het wasmachinefilter geheel of gedeeltelijk geblokkeerd is, stroomt het water niet goed weg tijdens het centrifugeren en wordt kleding niet goed uitgespoeld. Na het wasprogramma blijft er dan water in de trommel staan en het wasgoed komt kletsnat uit de wasmachine.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Wasmachines hebben altijd een maximale vulcapaciteit aan kilo's wasgoed die ze in één wasje kunnen verwerken. Het volproppen van de machine tot het deurtje nog nét dicht kan is daarom geen goed idee, maar wél is het zo dat een machine vaak beter werkt als hij lekker vol zit.
Twee keer centrifugeren
Je kunt de droogtijd in je droger ook verkorten door je wasgoed een tweede keer in de wasmachine te laten centrifugeren. Hierdoor wordt er nog meer water uit je wasgoed gehaald voor je het in de droger stopt en hoeft je droger minder lang te draaien.
Maar veel langer dan een nachtje raadt ze niet aan. Want als je de natte was te lang in de wasmachine laat, ontstaat er schimmel, waardoor het gaat stinken. Dat ruik je direct, waardoor het volgens haar niet moeilijk is om erachter te komen wanneer je de was te lang in de trommel laat zitten.
Te vol beladen
Een overbeladen wasmachine kan zorgen voor een onfrisse was. Het vrijgekomen water en wasmiddel kunnen dan niet goed genoeg hun werk doen. Gelukkig voor jou geven de Miele wasmachines aan hoeveel kg was per programma in de wasmachine mag. Volg je dit advies op, dan zit je altijd goed.
Als het wasgoed aan het einde van het programma erg warm is, geeft dat aan dat het met heet water gespoeld is, meestal omdat de toevoerslang voor het koude water per ongeluk aangesloten is op de warmwaterkraan.
De was een nachtje in de wasmachine laten zitten, kan geen kwaad. Zorg er wel voor dat dit niet te vaak gebeurt. Tussen het rubber van de wasmachine kan schimmel gaan zitten. Als de was te lang in de wastrommel blijft liggen, trekt de schimmel in de kleding.
Is de was toch te lang blijven zitten en stinkt hij enorm, dan valt dat ook simpel op te lossen. Draai gewoon een nieuw programma op 60 graden - een korte was is meer dan voldoende - en alles komt wel weer goed. Reinig vervolgens ook de wasmachine met wat soda, of met een portie Onderhoudsmonteur van HG.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Droog in de droger
Wat geen uitzondering zou moeten zijn is het volgende. Gooi bij elke natte was een droge handdoek in de droger. Als je dit doet zal je zien dat de was een stuk sneller droog is én dat het wasgoed er ook écht droog uitkomt.
Een trillende wasmachine in je huis is geen pretje als je wilt slapen. Toch kan het slim zijn om elektrische apparaten zoals je wasmachine juist 's nachts aan te zetten. Nachtstroom is vaak namelijk iets goedkoper dan dagstroom.
Gelukkig wassen de meeste huishoudens niet elke dag. Het gemiddelde verbruik van een wasmachine ligt daardoor op zo'n 11 liter per dag. Ook schoonmaken kost water: een halfvolle emmer is goed voor zo'n 4 à 5 liter. Ook aan het buitenkraantje nemen we gemiddeld 4 liter water per dag.
Oplossing. Reinig de wasmachine, start een wasprogramma op de hoogste temperatuur, zonder wasmiddel en zonder kleding., tot dat er geen schuim meer ontstaat. (mogelijk dient dit meerdere malen te worden uitgevoerd.) Reinig de wasmachine met een wasmachine reiniger.
Kapotte onderdelen
De meeste problemen ontstaan door de printplaat, deurrubber of pomp(motor) van de wasmachine. Ook de koolborstels, trommelophanging, deurslot, deurvergrendeling en deurscharnieren kunnen voor problemen zorgen. Bij oudere wasmachines zijn vaker de lagers en motor het probleem.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Voorkom slijtage door een mild wasmiddel te gebruiken, je handdoeken niet te hard te centrifugeren en niet op een te heet programma te drogen. Gooi geen natte handdoeken in de wasmand.Deze zorgen ervoor dat alle was gaat stinken en die lucht krijg je er niet zomaar uit in de wasmachine.
Wanneer je je wasmachine in zone 2 of hoger monteert met een trekschakelaar loopt er niemand gevaar. Zo kan je met een gerust hart gaan douchen als de wasmachine op hetzelfde moment aan staat.
Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent.De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven.
Als een wasmachine niet centrifugeert kan de oorzaak zijn dat de machine de inhoud niet in balans krijgt. Er kan teveel of te weinig wasgoed in de trommel zitten. Ook kan het gebeuren dat stukken wasgoed met elkaar in de knoop raken.
Vraag blijft, is het wassen op de eco-stand de moeite waard? Jazeker! Het eco-programma gebruikt maar liefst dertig procent minder energie.Per wasbeurt scheelt dat al snel zo'n €0,07, oftewel €7,- per 100 wasbeurten.
Zijde mag je niet wringen of wrijven, ook niet centrifugeren. Dus als je het in de wasmachine wilt wassen, zet dan het centrifugeerprogramma uit en gebruik een kort wasprogramma. Het drogen van een zijden kledingstuk gaat het beste plat, bijvoorbeeld op een schone handdoek.