Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
Vieze geur verwijderen
Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen. De wind blaast dan eventuele slechte geuren uit je kleding.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Kleding kan dus muf gaan ruiken doordat de was te lang in de wasmand of wastrommel heeft gelegen, doordat de wasmachine niet schoon is of doordat er te veel of te weinig wasmiddel wordt gebruikt. Daarnaast zijn er nog andere belangrijke zaken die een rol spelen bij schone, frisse was.
Een stinkende wasmachine wordt meestal veroorzaakt door vetluis. Vetluis ontstaat doordat vuil- en zeepresten zich opstapelen in de machine. Als je wasmachine een dag of 3 niet gebruikt wordt, gaat deze laag schimmelen. Dit verspreidt vaak een zure, muffe geur.
Stinkt je was na het reinigen van je wasmachine nog steeds? Misschien gebruik je dan te veel of te weinig wasmiddel. Ook kun je een kopje schoonmaakazijn aan de was toevoegen en de was daarna nog eens laten draaien. Schoonmaakazijn neutraliseert vieze geurtjes en dit product zorgt dan ook voor een fris ruikende was.
Vetluis is een zeepbacterie die houdt van warme, vochtige plekken. Deze vetluis zorgt voor een muffe, zure geur in je wasmachine. Het kan zelfs tot grijze of bruine vlekken leiden op je schone wasgoed. Vaak hoopt vetluis zich op bij het rubber en het zeepbakje van de wasmachine.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Azijn. Azijn is niet alleen super in het vasthouden van kleuren, maar ook in het neutraliseren van geurtjes. Voeg een kopje azijn toe aan je was en de muffe lucht is zo verdwenen. Wat je ook kunt doen, is je kleding voor je ze gaat wassen, een uurtje laten weken in een emmer water met azijn.
Antwoord: Wassen op hogere temperaturen, zoals een kookwas 90 graden, helpt bij het voorkomen van vetluis en dat de was stinkt. Kookwas: Magie voor vetluispreventie. Antwoord: Een regelmatige kookwas kan de ophoping van vetluis voorkomen en de wasmachine schoon houden draai 1 keer per maand op 90 graden.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Je wasmachine heeft moeite met het detecteren van de wasparfum. Dit kan komen doordat het wasverzachterbakje niet goed schoon is of doordat de wasmachine het gewoon niet ''ziet''. Je zou dan een scheutje natuurazijn kunnen toevoegen zodat de wasmachine het optimaal kan detecteren.
Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank. Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
Vaatwastabletten reinigen jouw wasmachine ook grondig. Vaatwastabletten zijn goed in het bestrijden van vetluis. Plaats 1 of 2 vaatwastabletten in de wasmiddellade en zet de kookwas aan.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
Natuurlijke luchtverfrissers: Plaats schaaltjes met baking soda, azijn, koffiebonen of gedroogde kruiden zoals lavendel en eucalyptus. Deze natuurlijke ingrediënten absorberen geuren en laten je huis fris ruiken. Geurabsorberende materialen: Houtskool, actieve koolstof en zeoliet kunnen geuren absorberen.
Dat is volgens de huishoudexpert geen toeval. "Donkere kleding houdt die geur beter vast dan licht textiel, zeker als er veel synthetische vezels tussen zitten." Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en het materiaal van de donkere was.
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Heb je weleens gemerkt dat je wasgoed na het wassen nog steeds stinkt en dat er vlekken op zitten? Dan is de kans groot dat je last hebt van vetluis of wasluis. Dat zijn twee namen voor hetzelfde verschijnsel: de grijzige substantie die zich ophoopt in je wasmachine en die je wasgoed aantast.
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.
Vetluis kun je op de volgende manier uit je wasmachine verwijderen: Draai een kookwas van minimaal 90º graden Celsius. Een programma van 60º graden zal niet genoeg zijn om het vetluis te verwijderen. Door deze hoge temperatuur dood je al het vetluis en zal het wegspoelen.
De wasmachine
De handdoeken kunnen achtergebleven viezigheid en vocht absorberen waardoor ze gaan stinken. Het is daarom goed de machine maandelijks te reinigen.