De status 'Niet beschikbaar' bij een woning betekent dat de woning vanzelfsprekend niet beschikbaar is voor zover bij ons bekend.
Overbruggingskrediet. Het kan goed zijn dat jij jouw nieuwe woning gedeeltelijk wilt financieren met de overwaarde die je overhoudt na de verkoop van je huidige huis. Maar als die verkoop nog niet rond is, kun jij die overwaarde niet gebruiken. Een overbruggingskrediet biedt dan uitkomst.
De advertentie van je woning niet meer online staat. De makelaar per ongeluk de koppeling verbroken heeft. De basisplaatsing of funda compleet plaatsing is verlopen. Je (per ongeluk) aangegeven hebt niet de verkoper van de woning te zijn.
gedurende maximaal zes maanden na het verlijden van de notariële akte) en bepaal meteen dat de verkoper bij het verstrijken van die periode het gekochte pand zonder meer moet verlaten zonder dat je bv. nog een opzeg moet geven.
Op StillVerkoop.net vind je een overzicht van makelaars in Nederland, die huizen in de stille verkoop hebben staan. Dit overzicht vind je verderop deze pagina. Deze huizen staan niet vermeld op de huizensite Funda of andere huizensites, maar meestal alleen op de site van desbetreffende makelaar zelf.
Stille verkoop heeft een aantal voordelen boven normale verkoop van uw woning. Zo krijgt u geen bord in de tuin en heeft u dus meteen minder last van nieuwsgierige mensen die langs uw huis rijden. Sommige verkopers kunnen zich hier namelijk flink aan ergeren.
Bijvoorbeeld om privacy- of veiligheidsredenen, of omdat je niet wilt dat iedereen weet dat jouw huis te koop staat. Ook kan het zijn dat je geen haast hebt om te verkopen, dat je al een potentiële koper hebt gevonden of dat je alleen onder bepaalde voorwaarden wilt verkopen. Dan is stille verkoop een optie.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
Bij het verkopen van een woning moet de verkoper alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de 'mededelingsplicht'. Doet hij dat niet, terwijl hij wel weet van het gebrek? Dan moet de verkoper de kosten van de reparatie betalen.
Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis. Als je de woning verkoopt is dit een makkelijke verdeling. Maar als één van de partners in de woning blijft wonen, moet deze het huis kopen van de andere partner.
De zoektocht naar een woning is vaak lang, zo blijkt uit de monitor. Van de ondervraagden zegt bijna de helft (gemiddeld 49%) al langer dan een jaar op zoek te zijn. Bij een koopwoning (50%) is dat iets langer dan bij een huurwoning (46%). Voor 13% duurt het zoeken al drie jaar of langer.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
Voor het eerst in vijf jaar is het aantal bezichtigingen aan het begin van het jaar lager dan het eerste kwartaal van het voorgaande jaar. Dit alles blijkt uit interne data van Makelaarsland. Waar er begin 2021 gemiddeld twaalf bezichtigingen per woning waren, bleef dat afgelopen kwartaal steken op tien.
Dat de huizenprijzen in 2022 blijven stijgen, daar zijn de economen het over eens. De afgelopen maanden hebben verschillende economische bureaus hun verwachting gegeven (en ook weer bijgesteld). Rabobank verwacht een huizenprijsstijging in 2022 van 16,1%.
Als verkoper blijf je aansprakelijk voor gebreken gedurende twee jaar nadat de koper het gebrek heeft gemeld, of redelijkerwijs had kunnen melden. De koper kan die termijn steeds verlengen door de verkoper eraan te herinneren dat hij hem aansprakelijk houdt voor het gebrek.
Bewijzen verborgen gebreken maar hoe? Als koper dien je dus te bewijzen dat de verkoper bewust of onbewust gebreken niet heeft gemeld. Ofwel deze heeft verzaakt in zijn of haar mededelingsplicht. Ook dien je verborgen gebreken in kaart te brengen als koper voordat je een (geronde) klacht indiend bij verkoper.
Een veelvoorkomende verborgen gebrek is een lekkage. De lekkage is echter het gevolg van een gebrek. Dit is ontstaan doordat het afvoerputje van de douche niet functioneerde. Het verborgen gebrek in dit geval is het afvoerputje maar niet de lekkage zelf.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.
De koper kan om bepaalde redenen zonder meer afzien van de koop. Maar kan de overdracht van de woning niet doorgaan omdat hij bijvoorbeeld niet heeft betaald, dan kan de verkoper hem 'in gebreke stellen' en een boete opeisen.
Met een prijs op aanvraag sluit je die groep alvast uit wat overblijft is de doelgroep, kopers die meer te besteden hebben gaan interesse tonen want ook die groep is nieuwsgierig naar de prijs. Voordeel is ook dat je weet met wie je in onderhandeling kan gaan.
Wat is de WOZ-waarde van een woning? U kunt de WOZ-waarde van uw huis inzien via het WOZ-waardeloket. Als huizenbezitter ontvangt u ieder jaar een brief (beschikking) van uw gemeente met de nieuwe WOZ-waarde. Meer informatie leest op de pagina WOZ-waarde.
Steeds meer eigenaars verkiezen om hun eigendom in alle discretie (off market) te verkopen. Dit impliceert dat er geen enkele vorm van publiciteit wordt gevoerd (noch online, noch in de geschreven pers) en de verkoop van het onroerend goed dus niet aan het grote publiek wordt bekend gemaakt.