Koningin Máxima groeide op in een rijk gezin, maar komt niet uit een koninklijke familie. Ze studeerde economie en was een ijverige student. Na haar opleiding in Buenos Aires verhuisde ze naar New York, waar ze bij verschillende banken werkte.
Op 30 april 2013, toen haar man Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd als opvolger van Koningin Beatrix, werd zij officieel Koningin Maxima. Dit in tegenstelling tot Prins Claus en Prins Bernhard, de echtgenoten van Koningin Beatrix en Juliana, die destijds niet de titel 'koning' kregen.
Vermoed vermogen: tussen 170 en 250 miljoen euro. Hoewel Béa in 2013 afstand deed van de troon, zit ze er nog altijd warmpjes bij. Koning Willem-Alexander wordt geschat op een bescheiden budget van 47 miljoen.
Je krijgt geen salaris
Anno nu is een hofdame namelijk maar af en toe aanwezig (bijvoorbeeld bij een evenement), en het is dus makkelijk uit te voeren naast je eigen baan.
De Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning en de Koning die afstand heeft gedaan van het koningschap (en hun echtgenoten) betalen op grond van artikel 40 van de Grondwet geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen.
Nog een kwart gaat volgens de schatting naar staatsobligaties en leningen. Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben. Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.
Volgens het kadaster heeft hij in totaal 95 Amsterdamse adressen in zijn bezit, deels samen met een zakenpartner. Koning Willem-Alexander heeft het meeste bezit sinds hij in november vorig jaar landgoed De Horsten in Wassenaar kreeg van zijn moeder prinses Beatrix.
Koning Willem-Alexander verdient volgend jaar voor het eerst meer dan een miljoen euro. Het inkomensdeel van zijn 'uitkering' stijgt van 998.000 euro naar 1.007.000 euro. Daarnaast ontvangt hij voor 'personele en materiële uitgaven' 5.125.000 euro.
1. Groothertog Hendrik | Luxemburg. De groothertogelijke familie van Luxemburg ontvangt – integendeel tot de rest van de koningshuizen – geen salaris, maar sinds 1948 wel zo'n 300.000 euro per jaar om hun taken uit te voeren. De familie heeft een privévermogen á 3,6 miljard euro.
Wat ze in die vrije uren doet, probeert ze zoveel mogelijk privé te houden. Toch is daar wel het een en ander over bekend. Iedereen weet dat Beatrix een grote voorliefde heeft voor beeldhouwen. Daarnaast houdt ze o.a. van paardrijden en skiën.
Familie. Máxima wordt op 17 mei 1971 geboren in de hoofdstad van Argentinië als dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti de Zorreguieta. Ze is de oudste uit een groot gezin: ze heeft twee broers, een zus en drie halfzussen.
Haar familie behoorde tot de betere kringen, maar was niet van adel. Máxima bezocht de middelbare school en ging vervolgens economie studeren. Haar vader was in 1976 benoemd tot staatssecretaris van Landbouw in het regime van dictator Jorge Videla.
Met een prijskaartje van krap 350 miljoen per jaar, behoren de Oranjes tot de duurste monarchen van Europa. Alleen de Britse vorsten vragen meer voor hun diensten: zo'n 450 miljoen euro. Dat gezegd, wordt die som in Groot-Brittannië door zo'n 60 miljoen 'onderdanen' opgebracht.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning. Dit tweede deel is 5,1 miljoen euro.
Haar echtgenoot prins Bernhard ontvangt 1,3 miljoen, waarvan 400000 gulden vastgesteld is als salaris. Prins Claus, de echtgenoot van koningin Beatrix, krijgt ook een toelage van de staat: ruim 1,5 miljoen gulden. 572000 gulden daarvan is te beschouwen als inkomen.
Kroonprinses Amalia wordt in december 18 en vanaf dat moment ontvangt ze een vergoeding van de staat. Ze krijgt 296.000 euro inkomen per jaar en 1.338.000 euro voor 'personele en materiële ondersteuning'. Dat betekent dat ze van dit bedrag bijvoorbeeld woonruimte en beveiliging moet betalen.
Maar Amailia is niet de enige. Haar zusje prinses Alexia rookt al vanaf haar veertiende jaar en nicht gravin Eloise is ook al een keer gesnapt terwijl ze een sigaret rookt. Amalia, Alexia en Eloise hebben het overigens niet van vreemden. De Oranjes paffen er al generaties lang op los.
Koningin Elizabeth II krijgt jaarlijks namelijk 87 miljoen euro. Meer dan het dubbele van de totale kost van onze koninklijke familie. Wat zijn enkele van je vaardigheden?
Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
Taakomschrijving Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van Koning Willem-Alexander. Jaarlijks vinden er vele ontvangsten en audiënties plaats op het paleis. Ook ontvangt de Koning er buitenlandse ambassadeurs voor de overhandiging van hun geloofsbrieven.
Duidelijk is in ieder geval wel dat Mabel, in 2021 goed voor €850 miljoen binnen een aantal jaar zomaar eens rijker kan zijn de koninklijke familie wier vermogen wij op €1,2 miljard schatten.
Snelste stijger. De rijkste familie in de lijst is de familie Brenninkmeijer, eigenaren van C&A, die samen goed zijn voor 23 miljard euro. De koninklijke familie heeft volgens Quote een vermogen van 1,2 miljard euro.
Als je denkt dat het Britse koningshuis of de Grimaldi's van Monaco dan wél in het rijtje staan, heb je het ook mis. Die vallen met hun geschatte vermogens van 720 miljoen euro en 875 miljoen euro net buiten de boot. Dit zijn anno 2020 de rijkste royals ter wereld.