Om ervoor te zorgen dat toekomstige berichten van dezelfde afzender als ongewenste reclame worden gemarkeerd, kunt u berichten in de Mail-app melden als ongewenste reclame. Op een iPhone, iPad of iPod touch veegt u naar links op het bericht, tikt u op 'Meer' en tikt u vervolgens op 'Verplaats naar reclame'.
Geen reclame en nieuwsbrieven meer
Genoeg van al die mailtjes van een bepaalde webwinkel of een ander bedrijf? Schrijf u dan uit. Onder nieuwsbrieven of reclamemails staat vaak een afmeldlink. Vaak staat er iets als 'Klik hier om u af te melden', 'afmelden', 'uitschrijven' of 'unsubscribe', wat Engels is voor afmelden.
Krijgt u veel ongewenste berichten, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of u heeft uw e-mailadres zelf ergens achtergelaten of u bent slachtoffer van een datalek. Voorkomen is beter dan genezen. Dus laat nooit ergens je e-mailadres achter als dat niet hoeft, waarschuwt ethisch hacker Sijmen Ruwhof.
Bovendien kunt u alleen een antwoord versturen als u het spambericht opent. Dan kunt u per ongeluk een link in het spam-bericht aanklikken. Dit betekent dat u ongevraagd wordt doorverbonden naar een andere website. Met bijvoorbeeld nog veel meer reclame.
Klik in het zoekvak bovenaan het scherm op de pijl-omlaag. . Selecteer Mail & Spam & Prullenbak in het dropdownmenu onder Zoeken. Geef je zoekgegevens op. Klik onderaan op Zoeken.
Ongewenste reclame blokkeren met een Adblocker
Om de vervelende reclame op het internet te kunnen verwijderen kan er gebruik gemaakt worden van een extensie. Een extensie is een programma dat binnen de browser wordt geïnstalleerd. Door de extra functionaliteit kun je dan de reclame blokkeren.
Spam is veelal ongevaarlijk. Je kunt het 't beste zien als ongevraagde (maar vrijwel onschuldige) reclame. Phishing is ook ongevraagd, maar heeft ronduit een slecht doel. Criminelen zijn uit op jouw (bank)gegevens, je wachtwoorden of willen een virus of malware installeren op je computer.
Spam e-mails zijn alle ongevraagde en ongewenste e-mails die je ontvangt zonder dat je je ergens voor hebt aangemeld. Vaak herken je ze aan onbekende afzenders en/of rare aanbiedingen. Net zoals phishing is spam email ongewenst. Spam kun je helaas op elk e-mailadres krijgen.
Als je een e-mail als spam markeert, blijft deze nog 30 dagen in de map Spam staan. Na 30 dagen worden e-mails definitief uit Spam verwijderd. Als je denkt dat e-mails per ongeluk naar Spam worden gestuurd, kun je lezen hoe je e-mails uit Spam kunt verwijderen.
Een onbetrouwbare mail is niet gevaarlijk als u geen bijlagen opent of op linkjes klinkt. Een verkeerde bijlage kan een virus bevatten en achter een link kan een phishingpagina schuilgaan. Daarin schuilt het gevaar. Dus lees een mail rustig door om hem te beoordelen.
Criminelen zijn goed op de hoogte van die klikdrang, bleek vorige maand. Een virus ('Flubot') op telefoons met het Android-besturingssysteem stuurt sms'jes naar nummers in de contactenlijst met een link naar waar een pakket zogenaamd kan zijn.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Kunnen iPhones geïnfecteerd raken met een virus? Nee, iPhones kunnen niet geïnfecteerd raken door een virus, want er zijn geen iPhone-virussen. Hoewel iPhones minder vatbaar zijn voor malware dan Android-systemen, zijn er andere beveiligingsrisico's waar u op moet letten.
Het korte antwoord is nee. De meeste Apple-gebruikers hebben geen aanvullende virusscanner nodig, omdat het systeem van zichzelf al goed beveiligd is. Dit komt omdat Apple de touwtjes strak in handen houdt, en daardoor veel controle heeft.
Als je Vermoedelijke spambeller of Spam ziet als beller-ID, kan het gesprek spam zijn. Je kunt het gesprek beantwoorden of het nummer blokkeren en melden. Als een gesprek van iemand die je kent, wordt gemarkeerd als spam, kun je de fout melden.
Naast het gewoonlijke doel van spam om ongevraagd reclame te maken, heeft spam op het web vaak een extra doel: doordat de spam op veel websites gekopieerd wordt, verwijzen er veel links naar de website van de spammer, waardoor deze website in de rankings van zoekmachines stijgt, zie ook Googlebom.
Stuur de frauduleuze e-mail door naar [email protected] en naar het specifieke e-mailadres voor phishing van uw bank.