Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Zet je droogrek op een goede plaats
Binnen drogen kan de luchtkwaliteit in je huis verminderen en stofvorming veroorzaken. Dat komt doordat niet goed gedroogde kleding nog zo'n 2-3 liter water kan bevatten. Het water en vocht verdampen vervolgens in de kamer wat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Ramen open tijdens het drogen van je wasgoed
Zo kan het vocht snel ontsnappen en zich niet in de kamer verzamelen. Idealiter zitten de twee ramen recht of schuin tegenover elkaar, zodat de lucht ongehinderd door de kamer stroomt. Zo kan je was ook binnenshuis optimaal drogen.
Op welke plek de was drogen in huis? Heb je geluk, gebruik dan een logeerkamer, de overloop op zolder of een ongebruikte kamer voor je droogrek. Zorg dat de ruimte genoeg geventileerd is zodat het vocht niet blijft hangen. Open een raampje en sluit de deur zodat de lucht kan circuleren.
Is je was droog? Zet je raam even volledig open. De vochtige lucht gaat op die manier razendsnel naar buiten. Uiteraard gaat er op die manier ook warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer je raam de hele tijd openstaat.
Je was droogt minder snel of zelfs niet omdat de koude lucht verzadigd is met vocht. Het vocht dat in de lucht zit gaat condenseren. Dit gebeurt op de koudste oppervlakken. Vaak zijn dat je ramen, maar het kunnen ook andere plekken op de muur of vloer zijn.
Is het niet mogelijk om de was buiten te drogen, kies dan zo mogelijk voor een warm vertrek in huis, waar u goed kunt ventileren of liefst een raam kunt openen. In een koud vertrek of een ruimte zonder ventilatiemogelijkheid verdampt vocht veel minder snel en neemt het drogen veel langer in beslag.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Conclusie. Was ophangen op de slaapkamer is ongezond. Dat geldt voor alle ruimten in het huis waar je veel tijd spendeert. Het beste kun je de was ophangen in een goed geventileerde ruimte waar je niet vaak komt, maar bij voorkeur toch buiten.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Goed voor het milieu
Je kleding buiten laten drogen is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook een stuk beter voor het milieu. Zo verbruik je namelijk minder stroom en laat je de natuur zijn werk doen. Ook is het beter voor je kleding om het buiten te laten drogen.
Hang een badlaken over een open deur, bijvoorbeeld van een slaapkamer of badkamer. Vouw het zijden dekbedovertrek dubbel en hang het over de deur heen. De handdoek zit nu tussen de deur en het overtrek. Draai het zijden dekbed om, na een (halve) dag, om de andere kant te drogen.
Koop een goed droogrek
In de meeste woon- en huishoudwinkels kun je allerlei soorten droogrekken kopen. Als je veel moet wassen, investeer dan in een goed droogrek waarop je veel was kunt hangen en één dat niet snel in de weg staat. Om je was goed te drogen moet de lucht tussen je wasgoed kunnen circuleren.
U kunt last krijgen van irritatie van de slijmvliezen van ogen, neus en keel indien u daar gevoelig voor bent. Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren.
Binnen snel je was drogen met een ventilator
Hoe werkt het precies? Plaats een ventilator bij het droogrek en zet het raam open. Op die manier circuleert de lucht, waardoor je wasgoed sneller droog is. Ook helpt het om schimmel te voorkomen.
Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten.
Hang geen was binnen
Hitte in droge lucht trek je beter dan hitte in vochtige lucht. Reden om vooral niet de was in huis op te hangen. Het vocht uit de kleding verdampt, waardoor die droogt. Maar de lucht wordt vochtiger en voelt veel warmer en klammer aan.
De uv-straling van de zon doodt ook nog eens alle bacteriën én het maakt je witte was nog witter! Maar pas wel op, wol en zijde kan bij direct zonlicht verkleuren. Ook de bonte was kun je beter in de schaduw ophangen óf je kan het binnenstebuiten keren als het echt niet anders kan.
Stinken je kleren naar rook, knoflook, ui of huisdieren? Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Hoewel een waslijn meestal het snelst is, is het niet altijd het meest praktisch. Voor goed drogen heeft jouw wasgoed voldoende hangruimte nodig, zodat elk kledingstuk de beenruimte en ventilatie heeft om snel te drogen (voor een gelijkmatig droogresultaat kun je kledingstukken zelfs af en toe omdraaien).
Met een luchtontvochtiger kan men goed de was drogen. De was hangt men aan een lijn of rek en de luchtontvochtiger droogt de was door de lucht licht te verwarmen en de luchtvochtigheid te verlagen. De was droogt hierdoor sneller, slijt niet, alle was droogt in een keer en het stroomverbruik is laag.