Leg de iPhone met de voorkant naar boven op een MagSafe- of MagSafe Duo-oplader (die is aangesloten op een Apple USB-C-lichtnetadapter van 20 W of een andere compatibele lichtnetadapter) of op een Qi-gecertificeerde oplader.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
Om je iPhone batterij langer in goede staat te houden, is het verstandig geoptimaliseerd opladen te gebruiken.Zeker als je vaak 's nachts je telefoon oplaadt. Met deze speciale functie laadt je batterij op tot een niveau van 80 procent. Daarna stopt het opladen.
Onze keuze voor de beste iPhone-oplader: Apple 20W oplader
De beste keuze vinden we daarom Apple's 20W usb-c-oplader. Deze is geschikt voor snelladen en is vanwege usb-c ook toekomstbestendiger. Je kunt er ook je iPad mee opladen.
Als gevolg van e-waste (elektronisch afval) levert Apple tegenwoordig geen adapters en oordopjes meer bij de iPhone smartphones. Dit is al zo sinds de iPhone 12.
Het weglaten van de opladers heeft volgens Apple tot doel de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens het bedrijf hebben consumenten al zoveel opladers, kabels en oordopjes in huis dat het beter voor het milieu is om ze niet langer mee te leveren.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Vaak kort opladen is goed voor je batterij
De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20/30 procent. Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent.
De hedendaagse batterijen – die gemaakt zijn van lithium-ion en lithium-polymeer - hebben niet zo'n geheugen en slijten zelfs sneller wanneer je deze van 0% naar 100% laadt. De langste levensduur realiseer je uiteindelijk door de batterij tussen de 20% en 80% te houden. Liever in kleine beetjes opladen dus!
De chemische structuur van lithium-ion accu's verandert naarmate ze honderden laadcycli doorlopen. Het is daarom beter om op te laden tot 80% of 90%, te laten leeglopen tot zo'n 20% en daarna weer aan de lader te hangen.
Het incidenteel opladen van je iPhone met snelladen is niet schadelijk. We raden alleen aan om het niet continu te doen. De accu van je iPhone blijft in een betere conditie als je langzaam oplaadt bij een lage temperatuur. Daarvoor kun je dus beter de 5 Watt-oplader gebruiken die je vroeger bij de iPhone kreeg.
Uw telefoon laadt wel op maar niet tot 100%
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Tip 1: percentage accu tussen 20 en 80%.
Dit geldt niet alleen voor de accu van Tesla of de batterij van een andere EV, maar voor alle batterijen. Dit komt door de chemische structuur: wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, moet de batterij harder werken om degeneratie tegen te gaan.
Opladen tot 90% is beter voor je accu
Maar het is slimmer om niet verder te gaan dan 90%. Dan gaat je accu namelijk langer mee. Opladen tot 90% is ruim genoeg voor de meeste ritten die je dagelijks maakt, bijvoorbeeld naar je werk.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Vermijd snel opladen als het niet nodig is
Snel opladen kan handig zijn als je snel wat extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij. Onthoud dat de batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je de telefoon oplaadt.
iPhones kunnen niet meer echt overladen worden: ze houden bij 100 procent gewoon op met laden. Maar laat je je iPhone aan de lader zitten tijdens het gebruik, dan loopt de batterij weer een klein beetje leeg, en laadt 'ie weer een klein beetje op, etc.
Kan je jouw oude oplader en kabel gebruiken? Je oude iPhone oplader en kabel werken ook prima met je iPhone 13.
Erger nog: een niet-originele oplader kan bij een iPhone zelfs de U2 IC-chip beschadigen. Deze is verantwoordelijk voor allerlei processen. Een iPhone die plots niet meer wil opstarten, kan een teken zijn van een beschadigde chip. Koop dus steeds een originele oplader om deze problemen te omzeilen!
Het is helaas niet mogelijk om je iPhone op te laden met een andere iPhone. Apple heeft wel een vorm van 'Reverse Wireless Powershare', maar het is zeer gelimiteerd je kan niet je Airpods, Apple Watch of een ander toestel opladen.