Natte handdoek Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
Is je kleding kreukvrij na deze tip? In de video zie je hoe je een colbert kunt opvouwen zonder er weer opnieuw kreuken in te krijgen. En dit doe je: maak het handdoekje vochtig en mik 't in de droger, bij je gekreukte kleding.Laat de droger 15 minuten draaien op een medium-warme stand.
Hang je was meteen uit en het liefst aan hangers. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je was zichzelf recht trekt en dit levert minder kreukels op. De beste plek om je was aan de hangers te laten drogen is in de badkamer. De stoom van de douche stoomt je kleding meteen kreukelvrij.
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
Een warme föhn
Je kunt dit als volgt doen: houd de föhn ongeveer vijf tot tien centimeter van je kleding af en zet hem op middelwarme stand. Ga langzaam heen en weer over de kreukels en je ziet dat ze vanzelf verminderen. Deze tip werkt het best wanneer je kledingstuk nog vochtig is!
Kreukherstellend. Zowel vochtig als droog wasgoed wordt zichtbaar gladder en dus makkelijker te strijken.
Wanneer de temperatuur van het wasprogramma te hoog is, kan de kleding in de machine kreuken. Wanneer er een verkeerd programma gekozen wordt, kan de kleding gekreukt raken. Wanneer de kleding te lang in de trommel blijft liggen nadat het programma beëindigd is, kunnen er kreuken ontstaan in de kleding.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
Natte handdoek
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
Zelfs als het buiten ijskoud is, kun je je was buiten te drogen hangen.Het droogt zelfs in de winter bij temperaturen onder het vriespunt. De reden hiervoor heet thermodynamica of sublimatie. Dit verwijst naar de overgang van een stof van een vaste naar een gasvormige toestand.
Je was droogt niet zo maar in huis. Een kamer met een temperatuur van rond de 20 graden is echter perfect om was binnen te drogen. In een onverwarmde kamer of een koude kelderruimte kan de lucht het vocht nauwelijks opnemen, zodat het in het ergste geval direct in de muur terechtkomt.
Anti-kreuk functie met stoom
Na het droogproces wordt een waternevel of stoom in de trommel geblazen. De warme lucht in de trommel zorgt ervoor dat de waterdamp neerslaat op het textiel. De stoom dringt door in de textielvezels en voorkomt kreukels.
Strijkdroog. Je gebruikt droogtegraad 'strijkdroog' wanneer je je wasgoed na het drogen meteen gaat strijken. Met deze instelling blijft het wasgoed nog vrij vochtig na het drogen.
Met behulp van de functie kreukvrij op de droger, zorg je ervoor dat de kleding kreukvrij blijft na het eindigen van het droogprogramma op de wasdroger doordat de trommel nog enige tijd langzaam doordraait.
Het spreekt voor zich, maar heb je eigenlijk al eens gecheckt of jouw machine een kreukherstellend programma heeft? Dit programma zorgt ervoor dat de wasmachine of droger minder omwentelingen maakt en het centrifugeren gaat op lagere toeren, waardoor je textiel veel minder kreukels krijgt.
Strijk vochtig
een andere tip is om kleding te strijken wanneer ze nog vochtig zijn. Droge kleding kreukt makkelijker. Je kunt je kleding het beste van de lijn of uit de droger halen wanneer ze nog een beetje vochtig zijn (niet nat). Strijk ze direct, want anders gaan ze muf ruiken.
Sommige kleren hoef je niet te strijken na het wassen. Het ligt vaak aan de stof of het echt nodig is om de kreukels uit je kleding te halen. Strijken kan ervoor zorgen dat je kleren beschadigd raken, zeker als jij je kleding te heet strijkt. Wees dus altijd zorgvuldig met fijne stoffen en strijk vooral niet te heet.
Polyester: kreukherstellend programma op 40 °C; Spijkerstof: jeansprogramma op 30 °C; Tricot: binnenstebuiten wassen op 30 °C (wol) of 40 °C (katoen); Viscose: standaard programma op 40 °C.
Bent u van plan het wasgoed nog te strijken? Kies dan voor de droogtegraad strijkdroog. Deze optie droogt het wasgoed totdat het licht vochtig is, wat ideaal is voor het strijken. De droogtegraad kastdroog zorgt ervoor dat er nog een klein beetje vocht in de vezels van uw kleding overblijft.
Synthetisch / Anti-kreuk / Kreukherstellend / EasyCare
Gebruik het synthetisch programma voor synthetische stoffen zoals polyester, polyamide, acryl, nylon, etc. Synthetische kleding was je het beste op een lage temperatuur van hooguit 40°C. Want op hogere temperaturen kunnen synthetische stoffen krimpen.
Stomen is veiliger dan strijken, omdat er geen heet oppervlak is dat brandwonden kan veroorzaken. Stomen is zachter voor de stof dan strijken, omdat er geen direct contact is met een heet oppervlak. De hete stoom lift de vezels van de stof, en maakt ze weer 'vol'.
Strijk polyester op maximaal 110 graden Celsius
De meeste kreukels verdwijnen al tijdens het drogen.