Het ergste dat er kan gebeuren Als je bang bent om de baby te laten vallen, kun je het beste bij trappen uit de buurt blijven. De Britse onderzoekers stellen namelijk dat het momentum en de meerdere klappen de kans op schedelbreuken en intracraniële verwondingen vergroten, in vergelijking met een val op de vloer.
Wat je moet doen
Bel in ieder geval direct de huisarts. Het moment direct na de val kan erg veelzeggend zijn: huilt de baby? Kun je de baby troosten? En blijft-ie eten, bewegen en contact maken zoals gewoonlijk?
Is je kindje al wat ouder, dan is het onvermijdelijk dat je kind ooit op zijn hoofd zal vallen. Dat is immers het zwaarste deel van het lichaam. Vaak loopt dat gewoon goed af, maar het kan ook lijden tot bloedingen in de hersenen, een hersenschudding of letsel in de schedel.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Als de klap niet zo hard is, is dat meestal geen probleem. Bijvoorbeeld als uw kind loopt en het hoofd stoot tegen een lantarenpaal. Het doet pijn, er komt misschien een bult, maar daarna heeft uw kind geen klachten meer. Soms krijgt het een harde klap op het hoofd.
Baby's hebben dan een gevoelige en kwetsbare huid die erg vatbaar is voor infecties, luieruitslag en schimmels. Ze missen de bescherming die een volwassene wèl heeft. Bij een pasgeboren baby moet die afweer nog opgebouwd worden. Zeker in het prille begin.
Meestal zal gekozen worden voor een duur van 24 uur. De kans dat er na 24 uur nog ernstige complicaties optreden is erg klein. Waarom is een wekadvies belangrijk? Door een val of stoot tegen het hoofd kan een beschadiging van de hersenen of van een bloedvat in de hersenen plaats vinden.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Neem rust en doe niet meer dan u aan kan. Vooral de eerste dagen na de klap of val is dit verstandig. Kijk de eerste dagen niet te lang naar een beeldscherm, zoals de computer of tv. Drink geen alcohol en gebruik geen drugs.
De gevolgen van deze hersenbeschadiging zijn zeer ernstig. Er kunnen bloedingen in de ogen en oren ontstaan waardoor je baby blind en doof kan worden. Ook krijgen de zenuwbanen in de nek een flinke klap en kunnen beschadigd raken. Door de zwiepende armpjes en het harde vastpakken kunnen er ook botbreuken ontstaan.
De nekspieren van pasgeboren baby's moeten zich nog ontwikkelen. Als je baby net geboren is, kan hij zijn hoofd nog niet zelfstandig optillen. Daarom is het belangrijk om het hoofd van je baby in het begin goed te ondersteunen.
Het kan tot wel 20 minuten duren voordat je baby in een diepe slaap belandt. Als je baby dus maar korte slaapjes doet van 20-30 minuten, bereikt hij de de diepe slaap niet of weinig.
− Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
Bij een hersenschudding kan het kind enkele minuten bewusteloos zijn geweest, niet meer goed weten wat er juist gebeurd is, misselijk zijn en moeten braken. Het is ook moe en wil slapen. Nadien kan het klagen van hoofdpijn en duizeligheid, en zal het wat suf zijn.
− Forse toename van hoofdpijn.− Herhaaldelijk braken.− Verwardheid.− Sufheid (uw kind is moeilijk te wekken).
verminderd gevoel, verlammingsverschijnselen langs één kant, verlies van spierkracht, scheefstand van de mond,epileptische aanvallen,bewusteloosheid,vergrote pupillen.
Bel de huisarts na een harde val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u of uw kind is. Die kan direct de huisarts bellen als u of uw kind: bewusteloos wordt.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten. De trapjes van je baby zijn soms zichtbaar, en als alles goed gaat groeit je baby lekker door.
Het ondersteunen van het hoofd van je baby is vooral de eerste drie maanden echt belangrijk. Geef je baby de kans om zijn halsspieren te ontwikkelen door hem af en toe ook op zijn buik te leggen, maar doe het dan het liefst overdag, en blijf in dezelfde ruimte, zodat je hem in de gaten kunt houden.
Als babys last hebben van hun tandvlees, amandelen en te kort aan ijzer steken ze hun tong uit. Onze kleine deed heel vaak duwen met de tong tegen de tandvlees. Rond 6 maanden krijgen de meeste babys hun eerste tandje.