De U-waarde van de complete spouwmuur constructie (met dik isolatiemateriaal en tevens lucht) van een nieuwbouwhuis is circa 0,5 en een heel duurzaam passiefhuis heeft een nog lagere waarde, bijvoorbeeld 0,2. De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) van een bouwproduct geeft aan hoe goed het isoleert.
De U-waarde geeft de thermische geleidbaarheid aan van een isolatiepakket en is het omgekeerde van de R-waarde (U = 1/R). Hoe beter het isolatiepakket, hoe lager de U-waarde. Formule: U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Het belangrijkst is de isolatiewaarde (Rd-waarde) van het materiaal. Deze waarde staat op de verpakking. Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.
De Rc-waarde gevel
Gaat u aan de slag met de gevel van de woning? Dan is een minimale isolatiewaarde van 1,3 m2K/W een vereiste. Bij nieuwbouw ligt deze eis ook voor de gevel een stuk hoger, namelijk minimaal een waarde van 4,5 m2K/W.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Hoe lager de U-waarde hoe beter het materiaal isoleert. Een goede U-waarde ligt tussen de 2 en 0.10. De U-waarde wordt gebruikt voor glas en ramen. De R-waarde wordt gebruikt voor isolatiemateriaal voor je dak, vloer of muur.
Het is niet voor niets dat spouwmuurisolatie de kortste terugverdientijd heeft van alle isolatiemaatregelen. Een uitstekende investering in de woning dus. Bovendien is er nu ISDE-subsidie beschikbaar. Voor het na isoleren van de spouwmuur is dezelfde subsidie beschikbaar als voor het isoleren van een lege spouwmuur.
Als we voor de beste spouwmuurisolatie kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan kunt u het best kiezen voor EPS-parels of glaswol. Deze isolatiesoorten geven het hoogste rendement. Dit is ook te herkennen aan het HR++ label (terug te vinden op onder andere de verpakking).
Isoleren enkelsteens muur: vanaf de binnenkant
Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand. De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR.
De beste manier om de gevel te isoleren is door gebruik te maken van EPS isolatie korrels, ook wel EPS isolatieparels genoemd. EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. De waarde geeft de mate van warmtegeleiding aan van een wand inclusief eventuele vensters: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht isolerende wand, een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand.
De metaalcoating en de gasvulling in het glas zorgen voor betere isolatie en dus een lagere u-waarde. De U-waarde van glas wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren: Het aantal glasplaten (enkel, dubbel, driedubbel).
Hoe beter het isolatiepakket, hoe hoger de R-waarde. Om de R-waarde van een pakket dat uit meerdere lagen bestaat te berekenen telt u de R-waardes gewoon op. Formule: R-waarde = dikte isolatie / λ-waarde. Vul hieronder de dikte en de λ-waarde (in W/mK) van de isolatie in om de R-waarde te berekenen.
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
Want een steen is ongeveer twee keer zo lang (210 mm) dan dat hij breed (100 mm) is. Een spouwmuur bestaat meestal uit twee halfsteensmuren.
Over het algemeen is een spouw van 7cm vaak het maximum dat aangehouden werd voor het bouwen van huizen zonder isolatie. Let op, dit geldt dus voor woningen van voor 1976. Woningen na 1976 hebben vaak een deel isolatiemateriaal en ruimte voor ventilatie, ongeveer 2 cm, in de spouw zitten.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Triple glas heeft een levensduur van gemiddeld 35 jaar. Bij dubbel glas is dit gemiddeld 25 jaar.
U zult begrijpen dat een enkel klein raampje vervangen veel minder besparing op zal leveren dan een groot aantal ruiten met een flink oppervlak. Het komt voor dat door het vervangen van dubbelglas door HR++ glas een besparing wordt gerealiseerd van € 150 – € 300,- per jaar.