In 1886 was de Amerikaanse apotheker John Pemberton op zoek naar een nieuwe hoestdrank en ontwikkelde een volgens hem smaakvol bruin goedje. Hij bracht het naar een drogisterij, waar de siroop werd gemixt met koolzuurhoudend water. Hier ontstond de nieuwe frisdrank Coca-Cola.
Coca Cola werd aanvankelijk uitgevonden als medicijn tegen morfineverslaving, indigestie, zenuwaandoening, hoofdpijn en impotentie.
De geschiedenis van Coca-Cola begint in 1885, toen de apotheker John Pemberton uit Atlanta een nieuw alcoholische drank bedacht. Pemberton was een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog, die in de oorlog gewond was geraakt en verslaafd geworden aan morfine.
Het recept van cola is door de jaren heen veel veranderd, maar de kleur van cola is nog nooit veranderd. Vroeger was cola ook bruin. Wel zat dit drankje in een groene fles.
De eerste cola was Coca-Cola, een alcoholvrije imitatie door John Pemberton, van de Vin Mariani die door Angelo Mariani was bedacht. Aanvankelijk bevatte Coca-Cola een extract van coca, maar onder druk van de autoriteiten werd dit in het begin van de 20e eeuw weggelaten.
Het begon in 1886. Dr. John Styth Pemberton was aan het experimenteren met allerlei plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij in Atlanta. Hij wilde een medicinaal drankje brouwen tegen duizelingen en algehele malaise.
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
De 'gezonde' cola is gezoet met onder andere stevia-extract en bevat daardoor minder calorieën. Inmiddels blijkt de Life-variant in Australië en Groot-Brittannië stilletjes uit de schappen verdwenen te zijn. In Nederland blijft het drankje 'gewoon' als smaakvariant bestaan, laat Coca-Cola ons weten.
De cola van Coca-Cola en Pepsi wordt over de gehele wereld geconsumeerd. Coca-Cola bestond eerder dan Pepsi. Coca cola was toen al een zeer bekend en gewild merk. Dit samen maakte dat Pepsi zijn best moest doen om de markt te veroveren.
Doordat koolzuur de maag prikkelt en cafeïne de stoelgang bevordert gaan mensen boeren en poepen, wat nou precies handig kan zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
In 1937 lanceerde N.V. Distilleerderij en Likeurstokerij v/h Wed. C.J. Becht & Zonen (Bergen op Zoom) een koolzuurhoudende sinaasappellimonade genaamd Si-Si.
Die remmers verlagen de opname van erlotinib met 40 tot 50 procent. In zulke gevallen komt cola goed van pas. 'We ontdekten dat een glas cola de maag heel even wat zuurder maakt, waardoor de opname van het geneesmiddel wel lukt en patiënten hun maagzuurremmers kunnen blijven doornemen', aldus Mathijssen.
Veel medicijnen komen uit de natuur. Soemeriërs uit het land van Eufraat en Tigris gebruikten medicijnen gemaakt van tijm, wilgen en dadelplanten. In het oude Egypte werd granaatappelwortel gebruikt bij ingewandsstoornissen en sap van papaverzaad om krijsende baby's te troosten (het “opiumeffect”).
In Nederland zijn de volgende merken verkrijgbaar: Coca‑Cola, Coca‑Cola zero sugar, Coca‑Cola light, Coca‑Cola Energy, Coca‑Cola signature mixers, Fanta, Sprite, Aquarius, Minute Maid, Royal Bliss, Chaudfontaine, Monster*, Fernandes*, Capri-Sun*, Fïnley en Fuze Tea.
De Vrumona-merkenportfolio bestaat in 2020 uit tien eigen merken: SiSi (merk in 1955 overgenomen van Becht) Royal Club (merk in 1969 overgenomen van Tims)
De joint venture Beverage Partners Worldwide werd in 2001 opgericht door Coca-Cola en Nestlé om met het ijstheemerk Nestea een antwoord te bieden op het succesvolle Lipton Ice Tea van Unilever en PepsiCo. Na meer dan 15 jaar, zetten de twee voedingsgiganten hun succesvolle samenwerking stop.
Fanta bestaat al sinds 1940 en is één van de bekendste frisdranken met sinaasappelsmaak. Na Coca‑Cola is dit het oudste drankje van The Coca‑Cola Company. Het grote verschil met Coca‑Cola, naast de smaak, is dat Fanta geen Amerikaanse, maar een Europese oorsprong heeft!
Coca‑Cola zero sugar komt qua smaak dicht bij de smaak van de klassieke Coca‑Cola, alleen bevat het 0% suiker. Coca‑Cola light heeft een eigen smaak, maar bevat wel dezelfde zoetstoffen als Coca‑Cola zero sugar- namelijk een mix van aspartaam en acesulfaam-K. Beide dranken zijn daarom calorievrij.
Dagelijks worden bijna twee miljard drankjes verkocht
Dagelijks worden er ruim 1,9 miljard drankjes uit het gamma geconsumeerd. Dat betekent dat meer dan drie procent van alle geconsumeerde drankjes afkomstig zijn van deze producent. Op de Amerikaanse frisdrankenmarkt heeft Coca-Cola een aandeel van liefst 42,8%.
Sinds de Europese Unie het gebruik van stevia-extract in 2011 heeft goedgekeurd, past Coca‑Cola dit toe in Fïnley en Fuze Tea. Meer informatie over zoetstoffen kan je terugvinden op www.zoetstoffen.nl.
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.
De cafeïneopname is compleet, de pupillen zetten uit, de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suikers in de bloedstroom pompt. Op dat moment blokkeren bepaalde receptoren in het brein om te voorkomen dat u suf wordt. De productie van dopamine stijgt waardoor de genotscentra van de hersenen gestimuleerd worden.
Cola verdiend namelijk alles behalve lof als het gaat om het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het levert louter calorieën door de suiker en een stoot cafeïne. Melk daarentegen levert eiwitten en is een bron van de vitamines B2, B12 en calcium.