In 1815 werd dit departement, onder het Nederlands bestuur van Willem I, de provincie Zuid-Brabant. Na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 volgde er een naamsverandering en werd het de provincie Brabant.
Brabant was een provincie van België die na de Belgische onafhankelijkheid in 1831 ontstond door hernoeming van de provincie Zuid-Brabant door het Voorlopig Bewind. Deze hernoeming werd tot 1839 niet erkend door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
In 1795 werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de Bataafse Republiek. Hierin werden katholieken als gelijkwaardige burgers erkend en werd Staats-Brabant een provincie met de naam Bataafs-Brabant. Op 11 juni van datzelfde jaar kwam een groep vooraanstaande burgers bijeen in Tilburg.
De provincie Vlaams-Brabant is een van de vijf provincies van het Vlaamse Gewest. De hoofdplaats van de provincie Vlaams-Brabant is Leuven.
De enige officiële taal is het Nederlands. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vormt een officieel tweetalige enclave in Vlaams-Brabant, maar maakt er geen deel van uit.
Van de ruim 11 miljoen Belgen spreekt ongeveer 60 procent Nederlands. Nederlands is de officiële taal van Vlaanderen en van het tweetalige Brussel waar ook Frans wordt gesproken. Duits is de derde officiële taal in België.
De naam Brabant is een afgeleide van Braecbant. Dit is een samenvoeging van braec, dat broek of drassig land betekent, en bant, dat streek betekent.
Vlaams-Brabant de jongste provincie, ontstaan op 1 januari 1995 uit de splitsing van Brabant in Brussel, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. Tegelijkertijd is Vlaams-Brabant zeer oud, als erfgename van het hertogdom Brabant.
Met een oppervlakte van 2.106 km² is Vlaams-Brabant de kleinste Vlaamse provincie. Ze heeft een merkwaardige vorm: langgerekt (van west naar oost is het in vogelvlucht ongeveer 90 km, van noord naar zuid is het 40 km) en met een 'blinde vlek' in het midden.
Sinds de laatste staatshervormingen behoren de provincies tot de bevoegdheden van de gewesten. Het Vlaams Gewest en het Waals Gewest tellen elk vijf provincies. Het derde Belgische gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maakt van geen enkele provincie deel uit en is zelf evenmin onderverdeeld in provincies.
Waarom gaan? In Noord-Brabant vindt u het prachtige natuurlandschap De Biesbosch, de historische steden Breda en Den Bosch en dé designstad van Nederland: Eindhoven. In deze bourgondische provincie van Nederland kunt u heerlijk eten en drinken maar bovenal is het er heel gezellig.
Brabant staat bekend om de gezelligheid en zijn Bourgondische levensgenieters. Natuurlijk ook om carnaval, de zachte G en het Bavaria bier. Bekende Brabanders zijn Frans Bauer, Roy Donders en natuurlijk Guus Meeuwis, die als het ware het volkslied voor de provincie schreef.
De stad Brussel is de hoofdstad van België en van Vlaanderen. De stad Brussel en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest worden omgeven door het Vlaamse Gewest. De Vlaamse regering, het Vlaams Parlement en de meeste hoofdzetels van de Vlaamse administratie zijn gevestigd in Brussel.
uitspraak (info / uitleg)) is een provincie in het zuiden van Nederland en neemt tussen Zeeland in het westen en Limburg in het oosten de centrale positie in. De hoofdstad is 's-Hertogenbosch. De provincie telt circa 2,5 miljoen inwoners en komt daarmee op de derde plaats in Nederland.
De stad blijft een sterke aantrekkingspool voor onze noorderburen, want vier jaar geleden waren ze 'maar' met 18.873. De tweede grootste groep buitenlanders zijn de Marokkanen. Al zijn ze tegenwoordig met minder dan in 2015: 11.671 tegenover 11.939, een daling met dik 2 procent.
Vandaag wonen er nog 40.000 mensen met Turkse nationaliteit in ons land. Ongeveer 200.000 Belgen hebben een Turkse achtergrond. De grootste Turkse gemeenschappen situeren zich in Gent, Antwerpen, Brussel en de (Limburgse) Mijnstreek. Foto van een Turkse buurt in Limburg, 1975 - 1999, Unie van Turkse Verenigingen (UTV).
Hoe komt Noord-Brabant eigenlijk zijn naam? Tot aan de 17e eeuw was de provincie een deel van het Hertogdom Brabant. Na de val van Napoleon in 1815 werd het oude Hertogdom Brabant in één staat verenigd en verdeeld in drie provinciën: Noord-Brabant, Antwerpen en Zuid-Brabant (met Brussel en Leuven).
Gemeenten. Vlaams-Brabant heeft 65 gemeenten: 35 in het arrondissement Halle-Vilvoorde en 30 in Leuven.
Sinds de vierde staatshervorming zijn er tien provincies.
Brabant, van oudsher een provincie met veel intensieve veehouderij, herbergde op 1 april bijna 5.4 miljoen varkens, bijna 345.000 minder dan op dezelfde datum in 2020. In 2018 waren er dat nog bijna zes miljoen.
De meeste Brabanders wonen in de steden. De vier grootste: Eindhoven en Tilburg (allebei met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 180.000 inwoners) en 's-Hertogenbosch (ruim 150.000 inwoners).
De Noord-Brabantse vlag stamt uit de Middeleeuwen. De kleuren rood en wit komen, sinds het uitroepen van het Graafschap Leuven tijdens de Lotharingse periode, voor in Brabantse standaarden, vlaggen en wimpels. Het Hertogdom Brabant nam deze kleuren over.