Tijd voor nieuwe lakens? Het is misschien niet zo goed voor je portemonnee, maar eigenlijk zijn je lakens na zo'n twee à drie jaar aan vervanging toe.
Het antwoord is simpel: minstens één keer per week. Ons bedtextiel zit namelijk vol huisstofmijt. Hoe vaker je je lakens wast, hoe minder kans die beestjes krijgen om zich te verspreiden en hoe minder kans jij loopt op niezen, een loopneus en keelpijn.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Zo vaak moet je je bed verschonen
Vervang minimaal eens per week de lakens op je bed. Je verliest veel huidschilfers, haar en vocht in bed, wat voor stinkende bacteriën en huisstofmijten zorgt. Voorkom ongedierte en stank in de slaapkamer door je bed wekelijks te verschonen en de lakens op 60 graden te wassen.
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Lukt het je (een keer) niet om het op tijd te wassen? Zorg er dan voor dat je iedere week je dekbed buiten of in het raam laat luchten en af en toe opschudt.
Gemiddeld komt het neer op ca.5-7 jaar dat een dekbedovertrek meegaat.Een hoofdkussensloop gaat 3-5 jaar mee. is sterk afhankelijk van hoe het gebruikt wordt.
Wanneer moet je een dekbed vervangen? Een dekbed is na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe. Dat komt doordat de tijk en de vulling van het dekbed slijten. Hierdoor isoleren ze niet meer voldoende.
Van linnengoed en versleten of gescheurde kleding worden bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen gemaakt. En steeds vaker worden gerecyclede vezels in nieuwe stoffen verwerkt. Kringloopwinkels verkopen goede tweedehandskleding.
Lakens en slopen gemaakt van katoen zijn bij veel mensen favoriet. Katoen is een natuurproduct welke zacht en comfortabel aanvoelt, goed vocht opneemt en koel aanvoelt. Katoenen lakens en slopen vormen een mooie basis voor je beddengoed set en hebben vaak een goede prijs/kwaliteit verhouding.
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.
Het is aanbevolen om je beddengoed minstens één keer per week te wassen, en sommigen doen dit zelfs twee keer per week. Dit is omdat we tijdens het slapen transpireren en onze huidcellen afstoten, wat kan leiden tot de accumulatie van bacteriën en allergenen op het beddengoed.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Bed luchten
Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten. Het beste is het om direct na het opstaan het dekbed op te schudden en dubbelgevouwen op het voeteneind te leggen. Het matras en de onderkant van het dekbed, die het meest in contact komen met het lichaam, kunnen zo drogen.
Molton wassen
Wij adviseren een molton hoeslaken eens per maand af te halen en te wassen.
Hoe vaak moet ik een nieuw bed kopen? Een nieuw bed koop je vooral als je bent uitgekeken op je oude bed. Maar voor de matras is het advies om elke 8-10 jaar een nieuw matras te kopen.
Beddengoed wordt minimaal wekelijks, en maximaal twee-wekelijks, gewassen. Dat is vaak en om het mooi te houden is goede kwaliteit een eerste vereiste. Je kunt er echter ook voor zorgen dat je het minder vaak hoeft te wassen.
De beste kwaliteit bedlinnen voor uw hotelgasten
Het luxe beddengoed dat we aanbieden is gemaakt van 100% Egyptisch katoen, ook wel het beste katoen ter wereld genoemd.
Wit blijft wit
Lakens met een kleur vervagen sneller in de was, terwijl witte lakens dat probleem niet hebben. Hotels wassen de lakens natuurlijk ontzettend vaak, dus dan vervagen ze extra snel. Met wit is dat dus minder.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Daarnaast neemt nieuw beddengoed wat nog niet gewassen is ook minder goed vocht op. Aangezien u iedere nacht bijna een halve liter vocht verliest is het wel zo fijn als uw beddengoed dit vocht opneemt. Verder is het ook van belang voor de fixatie van de kleuren om nieuwe lakens eerst te wassen voor gebruikt.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
En onze instructie voor het drogen: Bij voorkeur overtrekken en hoeslakens niet in de droger doen. Zeker bij de eerste wasbeurt mag het niet in de droger ivm het risico op krimp, alsmede vergroten van de kans op pilletjes en vaal worden. Hangend drogen geeft het beste resultaat, en zorgt voor minder kreukels.
Wel belangrijk om te weten is dat de levensduur van je donsdeken sterk afhangt van de kwaliteit ervan. Een donsdeken van mindere kwaliteit zal je na een paar jaar al moeten vervangen, een goede kwaliteit donsdeken gaat gemiddeld 10 jaar mee.
Een vier seizoenen dekbed maakt u meestal eenvoudig aan elkaar vast wanneer het kouder wordt, zodat er één dikker dekbed ontstaat. Het nadeel daarvan is dat dit dikwijls een redelijk zwaar en stug geheel oplevert wat minder prettig ligt. Ook is het nadeel van zo'n extra deken dat deze vaak minder ventileert.
De beste prijs-kwaliteitverhouding gaat naar dit dekbed Ikea. Het dekbed scoort niet veel lager dan die van Leen Bakker en is een stukje goedkoper in aanschaf. Het dekbed is gevuld met gerecyclede polyestervezel en is, net als die van Leen Bakker, geschikt voor alle seizoenen.