Het best kun je het hout dan ook bewaren op een plek waar voldoende wind staat en waar de zon schijnt. Begin daarom met stapelen op een betonnen plaat, zeil of pellet dat minimaal 10 centimeter boven de grond is. Hout stapelen op deze manier voorkomt dat het vocht vanuit de grond opneemt.
Een plek aan de zuidkant van het huis is ideaal, want daar komt de meeste warmte van de zon om vocht uit het hout te halen. Als je je houtopslag tegen een muur of omheining wilt bouwen, raden we je aan om een ruimte van minstens 10 cm vrij te laten voor voldoende luchtcirculatie.
Bewaar het brandhout buiten.
Het droogproces vraagt namelijk een goede luchtcirculatie. In een garage, schuur of opberghok is er onvoldoende wind, waardoor er schimmelvorming ontstaat. Leg de houtblokken niet rechtstreeks op de grond, want dan nemen ze vocht op. Plaats er een pallet onder.
Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat. De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen. Nat hout is vaak nog groen van kleur. Vochtgehalte droog hout is 20% of minder.
Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte af en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden. Stook geen hout dat geverfd, gebeitst of geïmpregneerd is. Het verbranden van afval is in Nederland wettelijk verboden.
Het best kun je het hout dan ook bewaren op een plek waar voldoende wind staat en waar de zon schijnt. Begin daarom met stapelen op een betonnen plaat, zeil of pellet dat minimaal 10 centimeter boven de grond is. Hout stapelen op deze manier voorkomt dat het vocht vanuit de grond opneemt.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
In de meeste gevallen is het beter om haardhout in de buitenlucht op te slaan. Hout droogt het beste als het in contact komt met de buitenlucht. Wind en zon zijn namelijk de beste droogmechanismen. Als hout gekapt wordt heeft het een vochtigheidspercentage (afhankelijk van de houtsoort) van rond de 50 procent.
Samenvatting brandhout opslaan
Opslaan kan in de garage of onder een overkapping, maar het liefst waar de wind vrij spel heeft; Bewaar uw het tien centimeter boven de grond (pallet eronder, geen stenen of zand); Stapel uw haardhout op in de breedte van de opslag en niet in de diepte.
Bij het verbranden van nat hout komt er veel waterdamp vrij. Deze waterdamp neemt zoveel ruimte in de verbrandingskamer in dat deze de verbrandingslucht verdringt. Het gevolg is een verbranding die slecht verloopt.
De poten van het houthok moeten minimaal 30 centimeter in de grond worden gegraven. Behandel het deel wat ingegraven wordt met een oleum product om houtrot als gevolg van vocht te voorkomen. Als je het houthok aan een muur gaat bevestigen kun je dit het beste doen met schroeven en pluggen van minimaal 8 millimeter.
Wanneer u zelf een bos of bomen in de tuin heeft, kunt u aan haardhout komen door zelf te snoeien of te kappen. Let wel op of dat u bij het kappen van een boom een kapvergunning nodig heeft. Het sprokkelen van haardhout is een intensieve klus, maar bespaart u wel veel geld doordat u geen haardhout hoeft te kopen.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
Hoe lang je met één kuub haardhout doet, hangt weer af van hoe vaak je de houtkachel gebruikt. Als het winter is, maak je vaker van de kachel gebruik dan in de lente. Als de winter heel streng is, stook je meer. Als je de houtkachel ook ter recreatie gebruikt, ben je natuurlijk wat duurder uit.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Naaldbomen. Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal).
Het hars kan vonken veroorzaken maar ook het rookkanaal verstoppen. Het lijkt me dus niet verstandig om coniferenhout te gebruiken in een open haard of een gesloten kachel. Dennen en sparren zijn ook coniferen en die worden heel vaak voor kachelhout gebruikt. Gewoon een kwestie van op tijd de schoorsteen vegen.
Door het stoken van multiplex en spaanplaat kunnen schadelijke stoffen vrijkomen. Voor het stoken van bewerkt hout kunt u een boete krijgen. Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
Het inademen van houtrook kan directe klachten van de luchtwegen geven zoals hoesten en benauwdheid. Daarnaast leidt het stoken van hout tot een toename van fijn stof, dat ook op lange termijn schadelijk is voor de gezondheid. Houtrook bevat stoffen die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten en longkanker.
Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de open haard tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn.
Stapels tak- en tophout laten een hoge biologische afbraak zien indien ze niet voldoende drogen. Goed bovenaan afgedekte stapels die in de wind liggen kunnen in 6 maanden worden gedroogd tot een vochtgehalte van 40%; Loofhout vertoont een snellere vrijgave van water dan naaldhout.