Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen. Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla. Er wordt soms nog room aan toegevoegd en er wordt meer of ander bindmiddel gebruikt.
Welke toetjes zijn gezond? Een bakje vla of vruchtenyoghurt is niet heel gezond. Er zitten vaak veel vetten en suikers in. Een schaaltje vla bevat 4 suikerklontjes en het verschil tussen een schaaltje vruchtenyoghurt en een schaaltje gewone yoghurt is al snel 3 suikerklontjes.
Tip 1: Kies het zoete van fruit
Veel mensen houden van een zoet toetje. Kies fruit! Natuurlijke suikers, vol met vezels, vitamines en mineralen. Lekker: maak een fruitsalade en garneer die met een schep kwark en wat fijngehakte nootjes.
Fruit als toetje Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen.
De beste keuze voor een toetje is dus magere yoghurt, kwark of wat vers fruit. Wanneer je varieert met verschillende soorten fruit krijg je genoeg verschillende voedingsstoffen binnen. Ook kun je fruit uit de diepvries goed afwisselen met vers fruit. Hier is geen suiker aan toegevoegd.
Veel suikers
Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in. Net als in vla zit er in pudding veel suiker en wordt daar vaak nog room aan toegevoegd en daarmee veel verzadigd vet.
Wat veel mensen niet weten of doen is: eet een schaaltje yoghurt na de warme maaltijd. Vaak denk je, je toetje laten staan is stap 1 bij het afvallen. Dit geldt wel voor calorierijke toetjes, maar niet voor een schaaltje yoghurt waar veel eiwitten in zit.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.
Toch is aan te raden om na het eten niet meteen op de bank te ploffen, want juist als je teveel gegeten hebt kom je sneller van het volle gevoel af door rustig te bewegen. Als we eten gaat onze bloedsuikerspiegel omhoog en door te wandelen na het eten breng je deze juist weer in balans.
Als je wil letten op je gezondheid en gewicht, dan is een magere of halfvolle vla beter. Zo krijg je minder verzadigd vet en calorieën binnen. Pudding, mousse en bavarois worden op dezelfde manier gemaakt als vla. Er wordt soms nog room aan toegevoegd en er wordt meer of ander bindmiddel gebruikt.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram.
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Yoghurt en verse kiwi of ananas. Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Net als normale koffie bevat cafeïnevrije koffie ook gezonde antioxidanten en draagt het bij aan het verlagen van de kans op diabetes type 2. 8. Decafé koffie is perfect voor mensen die houden van koffie, maar last hebben van de bijwerkingen van cafeïne.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne op een dag te nemen.
Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.