Klachten. Veel auto-imuunziektes veroorzaken schade aan verschillende organen zoals de lever, de nier of de longen. Ook kunnen er beschadigingen ontstaan aan uw gewrichten, huid of zenuwen.
Levensverwachting. Zonder behandeling heeft een patiënt met auto-immuunhepatitis ongeveer 20% kans op vijf jaar overleving. Door behandeling met een combinatie van ontstekingsremmende medicijnen en medicijnen die het afweersysteem onderdrukken is dit beeld veranderd.
Bij mensen met een auto-immuunziekte functioneert het afweersysteem niet goed. Dan vallen de cellen niet alleen schadelijke invloeden (van buitenaf) aan, maar ook de eigen, gezonde cellen van uw lichaam. Hierdoor kan er schade aan weefsels en organen ontstaan.
Auto-immuunziektes kan je niet genezen.De behandelingen die ervoor bestaat, kunnen wel het effect van het immuunsysteem beperken waardoor de pijn en ontsteking kan verminderen. Meestal worden middelen zoals NSAIDs en immunosuppressiva ingezet.
Auto-immuunziekten bestaan in veel verschillende vormen, zoals diabetes type 1, reuma en de ziekte van Crohn. Maar er bestaan ook acutere vormen die dodelijk zijn, zoals bij shorttrackster Lara van Ruijven.
Wanneer je immuunsysteem niet meer goed werkt, kun je daardoor ernstig ziek worden. Klachten bij auto-immuunziekten presenteren zich vaak in spieren, gewrichten, huid en interne organen, zoals nieren, hart, longen en bloedvaten.
De meeste auto-immuunziekten zijn gelukkig goed behandelbaar, zegt Leavis. “De basis is vaak prednison, maar we hebben een heel scala aan middelen tot onze beschikking waarmee we het merendeel van de auto-immuunziekten grotendeels onder controle kunnen krijgen.
Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam. Hierdoor beschadigt het orgaan waarin deze cellen voorkomen.
Met name glutenbevattende granen, koemelk, geraffineerde suikers, FODMaPs, eieren, gist, verzadigde vetten kan van grote invloed zijn op je gezondheidsklachten.
De meest voorkomende auto-immuunziekten zijn: Reumatoïde artritis (RA), systemische lupus erythematosus (SLE) en Multiple Sclerose (MS). Reuma komt vaker voor bij vrouwen, met een verhouding tussen vrouwen en mannen van ongeveer 3:1.
Bij een auto-immuunziekte keert uw afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam. De belangrijkste klachten bij spierreuma zijn pijn en stijfheid in de nek, schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. De ziekte gaan bijna altijd over. Dat kan 2 tot 3 jaar duren.
In je bloed kunnen stoffen aanwezig zijn die mogelijk op een auto-immuunaandoening wijzen.
Het Radboudumc Expertisecentrum voor systemische auto-immuunziekten verricht wetenschappelijk onderzoek. De nadruk van dit onderzoek ligt op het verbeteren van de vroege diagnostiek naar systemische sclerose en haar complicaties, de behandelingen en door de patiënt beleefde gevolgen van systemische sclerose.
Als je grote hoeveelheden auto-antilichamen of anti-nucleaire antilichamen (ANA) in je bloed hebt, kan dit wijzen op een auto-immuunziekte. De ANA-test spoort de anti-nucleaire antilichamen (ANA) in je bloed op. Anti-nucleaire antilichamen (ANA) richten zich tegen de kern (nucleus) van de cellen in je lichaam.
De dokter heeft aan jou het medicijn Plaquenil voorgeschreven. Dat is een medicijn dat helpt bij reumatische klachten. Je krijgt dit medicijn omdat je een auto-immuunziekte hebt. Dit medicijn zorgt ervoor dat je minder last hebt van huiduitslag, gewrichtspijn en vermoeidheid.
Een grootschalige trial onder oudere Amerikanen laat zien dat vitamine D-suppletie het risico op het ontwikkelen van een auto-immuunziekte met 22% kan verlagen.
Bij een auto-immuunziekte richt uw immuunsysteem zich tegen uw eigen lichaam. Bij een auto-immuunziekte worden door uw eigen immuunsysteem (per vergissing) gezonde en goed werkende cellen in uw lichaam aangevallen. Dit kan ontstekingen veroorzaken, onder andere in uw huid.
Zet dagelijks de juiste vitamines op het menu
Eet dagelijks minimaal één van de volgende voedingsmiddelen: bieten, wortels, citrusvruchten, blauwe bessen en knoflook. Zij zijn namelijk rijk aan vitamine A en C. Net wat je afweersysteem nodig heeft!
In Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen met een auto-immuunziekte (Hoefnagel et al. 2016 ).
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Bij een chronische immuunziekte functioneert het immuunsysteem niet goed. Er zijn grofweg vier soorten chronische immuunziekten: De afweer is te sterk en richt zich naar binnen (auto-immuunziekten zoals reuma) De afweer is te sterk en richt zich op externe factoren (allergieën, eczeem)
Bloedonderzoek is de meest gebruikte manier om autoantistoffen aan te tonen.
Veel mensen geloven dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is. Tot dusverre is het niet geclassificeerd als één, hoewel er aanwijzingen zijn dat sommige gevallen een auto-immuuncomponent kunnen hebben.
Auto-immuunziekten in het verloop van chronische lymfoïde leukemie treden op bij ongeveer een vierde van de patiënten. Het precieze mechanisme is niet gekend. Zeker is dat het afweersysteem (immuunsysteem) van de patiënt de eigen cellen aanvalt.