Volgens de gerenommerde kosmoloog Stephen Hawking bestond er voor de oerknal, die het ontstaan van ons heelal inluidde, zoiets als "imaginaire tijd". Dit zei hij tijdens een interview in "Star Talk" op National Geographic.
Een fascinerende vraag, en het antwoord is minstens zo fascinerend: de oerknal vond overal plaats. Er is geen specifieke plek aan te wijzen voor de big bang, want dan zou je ervan uitgaan dat de oerknal in het universum plaatsvond. Dat is niet correct, het uitdijen van het universum zelf ís de oerknal.
Georges Lemaître: geestelijk vader van de oerknal
De Belgische Jezuïetenpriester Georges Lemaître trok eind jaren twintig een heel voor de hand liggende conclusie uit Hubbles ontdekking: als het universum steeds groter wordt, moet alle materie ooit dicht bij elkaar zijn geweest.
Gelauwerde natuurkundige
Spreken was alleen mogelijk via een speciale spraaksynthesizer. Hij verbaasde zijn artsen door ruim vijftig jaar te overleven met het doorgaans dodelijke ALS.
Het universum is eindig en minder complex dan we dachten. Dat zegt de nieuwe theorie over de oorsprong van het heelal van Professor Thomas Hertog en wijlen professor Stephen Hawking. Het universum is eindig en minder complex dan we dachten.
VideoDe Britse kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking heeft een IQ van 160. Niet slecht, maar de 14-jarige Australiër Sharvin Jeyendran doet beter. Met een IQ van 168 is voor de jongen een grootse toekomst weggelegd.
Stephen Hawking werd gezien als een van de grootste wetenschappers van deze tijd. Hij leed een groot gedeelte van zijn leven aan de spierziekte ALS, belandde in een rolstoel en kon sinds 1985 niet meer praten. Tot zijn dood op 14 maart communiceerde hij via een spraakprogramma.
ALS is een ziekte die snel erger wordt. Hoe snel het gaat, is bij iedereen anders. Gemiddeld leeft iemand met ALS nog 3 jaar nadat de ziekte is vastgesteld.Ongeveer 1 van de 5 mensen met ALS leeft na de eerste klachten langer dan 5 jaar.
Normaal gesproken komen die deeltjes elkaar binnen een mum van tijd weer tegen en gaan ze weer op in energie. Maar als één van de deeltjes achter de horizon van een zwart gat terecht komt en het andere niet, wordt het paar uit elkaar gerukt.Het ontsnappende deeltje is Hawkingstraling.
De plechtigheid zelf vindt op paaszaterdag plaats in Cambridge. De eer om begraven te worden in Westminster Abbey is voorbehouden voor de grootsten. De as van Hawking zal worden begraven in de abdij waar ook Britse koningen, koninginnen en wetenschappers als Isaac Newton en Charles Darwin hun laatste rustplaats hebben.
De oerknal of big bang is de populaire benaming van de kosmologische theorie die op basis van de algemene relativiteitstheorie aannemelijk maakt dat 13,8 miljard jaar geleden het heelal ontstond uit een enorm heet punt (ca. 1028 K), met een bijna oneindig grote dichtheid, ofwel een singulariteit.
De oerknal is een theorie over het ontstaan van het heelal bijna 14 miljard jaar geleden vanuit een extreem volgepakte, hete klomp energie en materie. Tijdens de oerknal breidde die klomp zich met een onvoorstelbaar grote kracht en snelheid uit, waardoor ruimte, tijd en het heelal zoals we dat nu kennen werden gevormd.
De meeste sterrenkundigen geloven dat het heelal met een oerknal (Big Bang) is begonnen, zo'n 14 miljard jaar geleden.
De oerknaltheorie laat zien dat het heelal bij het ontstaan een hete klomp energie en materie met een enorme dichtheid was, miljarden malen kleiner dan een atoom. Het is bijna niet voor te stellen, maar de oerknal zorgde ervoor dat dit kleine beetje materie uitdijde tot het heelal zoals we dat nu kennen.
Het waarneembare heelal
Echter omdat het heelal al die tijd bezig is met uitzetten, is de diameter veel groter en die wordt geschat op 93 miljard lichtjaar. Het aantal sterrenstelsels in het waarneembaar heelal bedraagt naar schatting 2.000 miljard.
Zo'n 13.8 miljard geleden is niet alleen ons heelal, maar ook tijd, ontstaan uit de oerknal of het grote begin. In een flits spatte een meer dan duizelingwekkende hoeveelheid energie uiteen en vormde het universum.Slechts een fractie van dit universum werd omgezet tot wat wij materie noemen.
Kort antwoord: Stellaire zwarte gaten, superzware zwarte gaten, middelzware zwarte gaten en mogelijk microscopische zwarte gaten.
Een wormgat is een soort kosmische shortcut. Als een worm van de ene kant van een appel naar de andere kant wil, kan hij eromheen kruipen.Maar hij kan zich ook een weg door de appel heen knagen.Zo creëert hij een afsnijroute – vandaar de term wormgat.
Mensen met ALS, PSMA en PLS ervaren in een latere ziektefase vaak ook pijn. Door de toenemende verlamming kunnen zij minder gemakkelijk van houding veranderen en dit veroorzaakt pijn en ongemak.
bloedonderzoek: Er is geen bloedtest die ALS met zekerheid kan aantonen.
Multiple sclerose is een auto-immuunziekte, terwijl ALS bij één op de tien mensen erfelijk is door een gemuteerd eiwit. MS heeft meer mentale beperkingen en ALS heeft meer fysieke beperkingen. MS in een laat stadium is zelden slopend of fataal, terwijl ALS volledig slopend is en leidt tot verlamming en de dood.
ALS kan op elke volwassen leeftijd ontstaan, maar meestal tussen de 40 en 60 jaar. ALS heeft een progressief verloop.Dat betekent dat de spierzwakte in de loop van de tijd toeneemt. Hierdoor kunnen patiënten zich steeds minder goed bewegen.
Theoretisch natuurkundige Stephen Hawking stierf op 14 maart in zijn woonplaats Cambridge aan de gevolgen van de spierziekte ALS.
Stephen Hawking werd een van de bekendste wetenschappers van zijn tijd, met theorieën over met name zwarte gaten. Ook als schrijver van populairwetenschappelijke boeken verdiende hij zijn sporen. Hij schreef er zo'n vijftien.
Een Britse jongen van elf jaar, Yusuf Shah, heeft de hoogst mogelijke score gehaald op zijn IQ-test en verslaat daarmee wereldberoemde genieën Albert Einstein en Stephen Hawking. Zijn score van 162 is de hoogst mogelijke score voor iemand jonger dan achttien jaar.