Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten. Het vormt dus een gevaar voor jouw huisdier! De ziekteverschijnselen, veroorzaakt door een hoeveelheid theobromine, kunnen verschillen van hond tot hond.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Wanneer je last hebt van een moeilijke stoelgang kan chocolade de kans op obstipatie vergroten. Mensen met een histamine-intolerantie kunnen dit snoepgoed ook beter laten staan. Hoewel cacao weinig histamine bevat kunnen andere stoffen in chocolade zorgen dat er meer histamine wordt vrijgemaakt.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Houd er rekening mee dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties, constipatie en migraine veroorzaken.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet. Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht, een risicofactor voor hart- en vaatziekten . Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Waarom is chocolade giftig? De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen.
Chey: Traditioneel wordt chocolade gezien als een potentiële trigger voor darmklachten zoals pijn, krampen, een opgeblazen gevoel, gas en diarree . Dit komt doordat chocolade, met name melkchocolade, veel suiker bevat, waaronder lactose, melkproteïnen en vet – die allemaal symptomen kunnen veroorzaken bij gevoelige personen.
Chocolade bevat ook veel histamine, waardoor het histaminegehalte in de darm sterk toeneemt.Bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van een histamine-intolerantie. Chocolade kan allergenen bevatten zoals gluten, noten, melk, ei (albumine).
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Er zijn verschillende indicatoren dat chocolade bedorven kan zijn. Deze omvatten een doffe uitstraling, een witachtige film op het oppervlak (bekend als chocoladebloei), een ranzige geur of een zure smaak .
Voedingsadvies. Het wordt afgeraden om meer chocolade te gaan eten met het idee hart- en vaatziekten te voorkomen. Hiervoor is onvoldoende wetenschappelijk bewijs. Daarnaast bevat chocolade veel verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogd.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Beide snacks hebben ongeveer hetzelfde aantal calorieën qua gewicht, maar de calorieën in melkchocolade komen uit suiker en verzadigd vet, terwijl chips voornamelijk uit zetmeel en enkelvoudig onverzadigd vet bestaan . Een pakje chips weegt ook minder dan een kleine reep Dairy Milk.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Als we de voedingsvoordelen vergelijken, valt kaas op als een rijke bron van calcium en eiwitten, essentieel voor sterke botten en spierfunctie, terwijl pure chocolade hart-gezonde flavanolen en antioxidanten bevat.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
De meeste pure chocolade bevat veel flavonoïden, met name een subtype genaamd flavanolen dat geassocieerd wordt met een lager risico op hartziekten. Sommige studies suggereren dat chocolade- of cacaoconsumptie geassocieerd wordt met een lager risico op insulineresistentie en hoge bloeddruk bij volwassenen.
Chocolade eten stimuleert de hersenen
Onderzoekers aan de universiteit van L'Aquila in Italië toonden onlangs een positief effect aan van chocolade op onze hersenen. Antioxidanten en mineralen als ijzer en magnesium stimuleren het concentratievermogen, ons geheugen en het verbaal vermogen.