Het internet is een netwerk dat computers wereldwijd met elkaar verbindt, en bedrijven, overheden, scholen of personen met elkaar laat communiceren en informatie laat delen. Dit is mogelijk door een combinatie van computers, servers, kabels, satellieten en software.
Internet is eigenlijk heel veel computers die met elkaar zijn verbonden. Het is een netwerk van miljarden computers over de hele wereld. Zo'n netwerk lijkt op een spinnenweb. Via kabels en radiosignalen kun je berichten, foto's, muziek en video's de aarde rondsturen.
Internet is begonnen als ARPANET. Dit was een militair netwerk, dat in 1969 in de Verenigde staten is gebouwd. In eerste instantie was dit netwerk alleen beschikbaar voor de overheid en voor het onderwijs. Vanaf 1993 hebben consumenten echter ook toegang tot internet.
Het internet is een complex systeem dat wereldwijd wordt gebruikt. Het werkt met het doorsturen van codes, die via servers bij jouw computer terechtkomen. Langs glasvezelkabels, radiokabels en draadloze netwerken, zoals 4G, worden gigantische hoeveelheden informatie uitgewisseld.
Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk van verbonden computers. De naam internet is een Engelse afkorting voor Interconnected Networks. Dat zoiets betekent als "aan elkaar verbonden netwerken".
Er is niet echt iemand de baas van het Internet. Er zijn wel een aantal organisaties die er veel over te zeggen hebben: - IETF (Internet Engineering Task-Force) is de organisatie die de protocollen schrijft. Dus die bepaalt hoe de data standaard verstuurd wordt tussen verschillende computers.
20 miljard websites volgens Google, maar 1,2 miljard websites volgens Netcraft. Dat is alleen het surface web, zonder het circa 3000 keer zo grote → deep web.
Een modem zet het signaal van je internetprovider om in een internetsignaal. Daarnaast zorgt een modem er ook voor dat het signaal dat je naar buiten uitzendt vanuit je woning naar de internetprovider gaat. Het modem zorgt dus eigenlijk voor draadloos internet in je woning.
De Brit Tim Berners-Lee ontwikkelde de 'auto' waarmee mensen over internet konden rijden: het wereldwijde web. Ook bouwde hij er een protocol voor (http) en een computertaal (html). In augustus 1991 zette Berners-Lee de eerste website ter wereld online, die nog steeds in de lucht is.
Alles wat u dan namelijk hoeft te doen om via een netwerkkabel verbinding te maken met internet is het ene eind van de kabel aansluiten op de modem cq router die u van uw internetaanbieder hebt gekregen en het andere eind van de kabel steken in het vrije Ethernetaansluiting van uw laptop of pc.
Je kunt een server zien als een normale computer. Als het ware “dient” een server jouw online product door het te hosten en beschikbaar te maken op het internet. Zonder server kan er dan ook eigenlijk niets online staan en bezocht worden. Er zijn dan ook verschillende server toepassingen.
De studenten gebruikten dit netwerk om documenten naar elkaar toe te sturen, zodat dat niet meer met de post hoefde. Dit was het echte begin van het internet. Op dit moment heette het internet nog 'Apranet' en werd met steeds meer plekken verbonden. Dit was vooral tussen verschillende steden als Santa Barbara en Utah.
Eerste netwerk
Een van de projecten van dat onderzoekbureau was het ontwikkelen van een veilige manier om te communiceren met universiteiten die voor het bureau aan het werk waren. Ze bedachten een computernetwerk dat stabiel en niet afluisterbaar was. In 1969 was het eerste internet een feit.
Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Zo'n adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer. Elk apparaat dat met internet wordt verbonden, krijgt een unieke code. Zo'n numeriek label wordt ook toegewezen bij deelname aan andere computernetwerken die op basis van IP communiceren.
Wifi is een draadloze verbinding waarmee je op je pc, laptop, smartphone en tablet kunt internetten zonder een internetkabel te gebruiken. Het internetsignaal komt via de kabel je huis of je bedrijf binnen en het wifi-modem zorgt er dan voor dat je kunt internetten.
De geschiedenis van WiFi begint in 1985, toen de Amerikaanse FCC licentievrij gebruik toestond in onder meer de 2,4 en 5 GHz frequentiebanden. Sindsdien is WiFi bezig aan een onstuitbare opmars in huis, op het werk, in de horeca en zelfs op straat.
Internet is een afkorting voor Interconnected Networks, een groot openbaar netwerk van computernetwerken waarvan de afspraken worden beschreven in de Requests For Comments die worden beheerd door de Internet Engineering Task Force.
Kijken we naar snelheid, dan is de ethernetkabel de duidelijke winnaar. Het is namelijk fysiek onmogelijk dat een wifi-netwerk sneller is dan internet via de kabel. Een draadloos signaal komt van het vaste punt. Vanaf dit vaste punt is er altijd verval, verbetering is niet mogelijk.
De hoofdaansluiting vind je meestal in de meterkast of aan de muur in een hoek van de woonkamer. Kun je het niet vinden? Kijk dan ook eens in de gang, onder vensterbanken of in de kelder.
Diensten zonder kabels
Ook internet kun je thuis via het mobiele netwerk ontvangen. Bijvoorbeeld met T-Mobile 4G voor Thuis en KPN Internet Buitengebied 4G. Deze opties zijn wel duurder, dus voor de lange termijn kan het verstandiger zijn om zelf voor een nieuw aansluitpunt te betalen.
Geschiedenis van het www
Het concept van het www is ontwikkeld vanaf 1989 door Tim Berners-Lee, een softwareontwikkelaar van de gebruikersondersteuningsafdeling van CERN, het Europese instituut voor kernfysica in Genève, en diens projectmanager Robert Cailliau.
Het World Wide Web (www), ook wel het wereldwijde web genoemd, maar meestal kortweg het web, is een aantal technische afspraken voor het wereldwijd over het internet aanbieden en verbinden van allerhande documenten en computertoepassingen.
Het Internet of Things (IoT) bestaat uit fysieke voorwerpen, zoals auto's, huishoudelijke apparaten en wearables, die met internet zijn verbonden en online gegevens kunnen verzenden.