Stoppen met roken en drugs. Dat is positief voor het genezingsproces! U dient 2 weken voor tot en met 2 weken ná de operatie te stoppen met roken en drugsgebruik (hieronder valt ook cannabis). Tevens dient u 3 dagen voor tot en met 3 dagen ná de operatie geen alcohol te gebruiken.
Ja, drugs kunnen een verdoving beïnvloeden. Sommige middelen waaronder speed en ketamine kunnen de effecten van een verdoving verminderen waardoor deze minder goed werkt. Bij een enkele keer gebruik hangt het er natuurlijk wel van af hoelang geleden er is gebruikt.
Het Nederlands Huisartsen Genootschap adviseert huisartsen medicinale wiet niet langer voor te schrijven voor pijnvermindering of verbetering van levenskwaliteit. Het genootschap stelt dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is dat cannabis werkt als pijnstiller.
Overmatige alcoholconsumptie heeft een nadelige invloed op de anesthesie. Het is raadzaam om twee weken voor de operatie alcohol te matigen en 12 uur voor de operatie helemaal geen alcohol te drinken. Bij een algehele verdoving moet u uw kunstgebit, bril en contactlenzen op de afdeling laten.
Alcohol Het is beter de eerste week na uw operatie geen alcohol te gebruiken. Activiteiten Houdt u er rekening mee dat een operatie, ook als deze in dagbehan- deling is uitgevoerd, invloed heeft op uw lichamelijke conditie.
Daarom zou het advies voor de rookvrije periode voor de anesthesie minstens 12 uur moeten bedragen.
Drugs en alcohol kunnen ervoor zorgen dat een narcose of plaatselijke verdoving minder goed werkt.
Drugs: Gebruik van drugs zoals XTC, methamfetamine, heroïne of cocaïne dient minstens 1 week voor de operatie gestopt te worden. Dit kan anders ernstige hartritmestoornissen veroorzaken tijdens de operatie of kan zorgen voor een verminderde werking van anesthetica.
Het risico dat men overlijdt ten gevolge van de anesthesie is uiterst klein en hangt eerder samen met de algemene gezondheidstoestand van de patient, de aard van de chirurgie en eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.
Bij operaties van 2 uur of langer krijgt u altijd een katheter, omdat iemand onder narcose of een ruggenprik niet kan plassen. Een katheter voorkomt dan dat de blaas te vol wordt. We plaatsen de katheter pas nadat u onder narcose bent of een ruggenprik hebt gekregen.
Het is bekend dat cannabis rustgevend kan werken en op die manier gebruikt kan worden om angstgevoelens te verminderen. Aan de andere kant geven sommige mensen juist aan dat ze zich angstig en paniekerig voelen na gebruik van (te veel) cannabis.
Op lange termijn
Wie lang en regelmatig cannabis gebruikt, krijgt vaak problemen met concentratie, geheugen en leerprestaties. Na het stoppen met cannabis kan het enkele maanden duren voor deze effecten verdwijnen. Het grootste gezondheidsrisico hangt samen met het inhaleren van de cannabisrook.
Maar opiaten zoals morfine spelen nog altijd een onmisbare functie in de medische zorg, bijvoorbeeld bij hevige pijn. Ook in de verslavingszorg spelen ze een rol, als methadon en medische heroïne om het welzijn en de levensomstandigheden van chronische (heroïne)verslaafden sterk te verbeteren.
Een tandarts kan een drugsgebruiker soms snel identificeren. Bijvoorbeeld als een patiënt methamfetamine gebruikt, kan er sprake zijn van tandbederf en tandvleesontsteking. Deze patiënten komen dan ook vaak naar de tandarts voor een cosmetische behandeling.
Het gebruik van wiet/hasj kan een rustgevend effect hebben. Echter kan het ook een tegenovergestelde werking hebben en kan het je angstgevoelens heel erg versterken. Dit kan er voor zorgen dat je bij de tandarts in paniek raakt en je misschien wel niet meer heen durft. Daarom raden wij het af.
Cannabisgebruikers hebben over het algemeen een slechtere mondgezondheid, met een verhoogd risico op cariës en parodontale afwijkingen (Silverstein et al., 1978 ). Cannabis bevat een unieke groep van chemicaliën (exo-cannabinoïden), waarvan sommige psychoactief zijn.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent.
Door verwijding van de interne sluitspier en prostaat kan een van tevoren al minder functionerende sluitspier in de problemen komen en urine doorlaten. Ook kan de sluitspier beschadigd raken. U kunt in de eerste fase na de operatie een verhoogde aandrang voelen.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses. De anesthesioloog bewaakt de diepte van de narcose en kan zo nodig bijsturen om te voorkomen dat iemand wakker wordt tijdens de operatie.
Gebruikt u niet iedere dag paracetamol? Dan moet u ongeveer 1 uur voordat u vertrekt richting het ziekenhuis, 2 tabletten Paracetamol (zonder toevoegingen) innemen van elk 500 mg (samen 1000 mg) met water. Dit om een spiegel op te bouwen in uw bloed. Dan heeft u minder pijn na de operatie.
Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder men voor een operatie stopt met roken, hoe beter het resultaat is. Als u rookt, adviseren wij u om minimaal 8 weken te stoppen met roken: tenminste 4 weken vóór de operatie tot minstens 4 weken ná de operatie. Zelf stoppen met roken kan lastig zijn.
Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af. Roken verhoogt de aanmaak van maagzuur waardoor voeding minder goed en snel wordt verteerd. Dit verhoogt de kans op aspiratie, het 'inademen' van maaginhoud tijdens de operatie.