Een Vintage port heeft een krachtige volle smaak en kunt u daarom goed combineren met een stevige kaas zoals Blue Stilton en of een fraaie schimmelkaas. Een mooi kaasplankje met kweeperengelei, wat toastjes, gebrande of gerookte amandelen en gedroogd fruit zorgt voor een feestelijk geheel met een goed glas port.
Port hoort bij de koude winterdagen,
Port is een versterkte wijn , meestal rond de 20 % alcohol, een wijn met natuurlijke restsuikers. Voor de gisting stopt voegen de wijnboeren, brandewijn ( aquardente in het Portugees) toe, doordat de gisting dan stopt blijven er suikers over om de port zoet te laten smaken.
Probeer de Tawny port eens met een wat jongere, sterkere en hardere kaas: Edammer, Cantal, Gruyère, Emmentaler, Morbier en Tomme. Probeer een Ruby port eens met een zachte kaas met toch een stevige smaak, zoals Brie en Port Salut.
Tawny port heeft jaren gerijpt op hout, die proef je ook. Verder heeft een tawny port vaak smaken van vijgen, gebrande noten en rijp fruit. Hierdoor past goed een wat sterkere hardere kaas, zoals Pardano, Old Amsterdam en andere oudere harde kazen. Een Vintage Port is erg krachtig van smaak.
Een Tawny is dieper en rijker van smaak, doordat deze langer op vat rijpt dan een Ruby. De port is lichter van kleur en kent tonen van gedroogd fruit, karamel en noten. Hoe ouder een Tawny is, hoe meer smaken van karamel, chocolade en noten naar boven komen.
Een Ruby port is donker rood, of robijnrood tot paars, heeft een volle smaak, van zwarte bessen, chocola, stroop, kersen, is zoet en vaak zijn de Ruby's niet complex. De Ruby is een echte port die je wat sneller pakt bij een avondje thuis of op een verjaardag. Deze port is ook lekker met een chocolaatje of zachte kaas.
De Tawny, Ruby en Colheitas Ports worden gedegusteerd tussen 10°C en 12°C, bij het aperitief of bij vlees of kaas. Zij kunnen ook goed koud, op ijs worden geserveerd voor een "Porto Fresco".
Tawny: taankleurig, zacht en complex
Die is zachter en complexer dan de Ruby. U proeft onder andere karamel, noten en een vleugje chutney.
Een heerlijke optie om te serveren met melkchocolade is Ruby Port. Deze wijn heeft een fruitige smaak met tonen van rode bessen en een hint van chocolade. De combinatie van deze smaken met de romige melkchocolade zorgt voor een verrukkelijke smaakbeleving. Een andere uitstekende keuze is Tawny Port.
De Tawny, Ruby en Colheitas Ports worden gedegusteerd tussen 10°C en 12°C, bij het aperitief of bij vlees of kaas.Zij kunnen ook goed koud, op ijs worden geserveerd voor een "Porto Fresco".
ALLEEN UIT PORTUGAL
Port mag in de EU alleen zo genoemd worden wanneer het daadwerkelijk afkomstig is uit Portugal.
In conclusie, er zijn verschillende soorten dessertwijnen die goed passen bij melkchocolade. Of je nu kiest voor een Ruby Port, Tawny Port, Muscat, Sherry of Merlot, de combinatie van deze wijnen met de romige, zoete smaak van melkchocolade zorgt voor een heerlijke smaakbeleving.
Port ... Salut is niet alleen onmisbaar op een kaasplankje, maar ook in warme gerechten, salades of op een broodje is de kaas een waar culinair avontuur. Naast de stukken zijn er ook Port Salut plakken. Deze plakken, met zeer zachte en milde smaak, zijn een lekkere afwisseling voor op je boterham.
Port of porto (Belgisch-Nederlands) is kort voor portwijn, een versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 19 en 22 procent. Het is een typische zoete rode, witte of roséwijn, geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn.
Port is een versterkte, zoete wijn uit Portugal en is vernoemd naar de stad Porto of Oporto. Een grote havenstad aan zee, aan de monding van de rivier de Douro. De druiven voor Port worden zo'n 70 km landinwaarts verbouwd. Port wordt ook wel Porto of Portwijn genoemd.
Er zit 0 gram vet in 1 portglas (75 gram) port, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Chocolade & Karamel
Dan is deze dessertwijn een echte must-have! Je zult er niet zo snel bij stil staan, maar een port past ook heerlijk bij chocolade desserts. De zoetheid van het dessert versterkt de zoetheid van de port wat mooi met elkaar combineert.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
De tonic heft het zoete van de port op. Je kunt de tonic met witte, rode en rosé porto mixen. Lekker veel ijsklontjes erbij, een schijfje sinaasappel of citroen en klaar is jouw zomerse Portonic cocktail. De ideale verhouding is één maatje porto en twee maten tonic.
Een Tawny port die mooie zoetheid van jong fruit combineert met de houtachtige smaak van de rijping van oudere wijnen. Deze Tawny port is goed te combineren met kaas en noten.
Port oftewel portwijn bevat de meeste calorieën per 100 milliliter. Maar per glas bevat port een stuk minder calorieën dan een glas wijn. Een glas wijn bevat vaak 150 milliliter en port slechts 35. Eén glaasje port zou dan slechts 55 calorieën bevatten.
Om de Portugese wijn tijdens de lange zeereis goed te houden, werd er aan het einde van de bereiding wat brandewijn aan toegevoegd. Pas aan het einde van de 18e eeuw ging men ertoe over de gisting te stoppen door toevoeging van wijnalcohol. Door deze ingreep behoudt port veel restsuikers en is daarom zoet van smaak.
Port van witte druiven is lichter van smaak dan rode port, dit wordt mede veroorzaakt door het lagere alcoholpercentage. Witte port wordt veel als aperitief gedronken en smaakt heerlijk bij schimmelkaas.