Eksters komen inderdaad op glimmende sieraden en zilveren lepeltjes af. Ze nemen die voorwerpen vaak mee naar hun nest, of stoppen het in de grond voor later gebruik. Dat doen eksters ook met hun voedsel, dat onder andere bestaat uit larven, regenwormen, kevers, zaden en afval (patat, brood).
De ekster eet eigenlijk alles: ongewervelden (zoals kevers en rupsen), maar ook huishoudelijk afval, vruchten en zaden. Daarnaast voeden ze zich met karkassen van verkeersslachtoffers en roven ze regelmatig eieren en jongen van andere vogels. De ekster is een durfal, slim en vooral heel opportunistisch.
Eksters zijn nieuwsgierige vogels en onderzoeken alles wat voor hen nieuw is. Soms vormen twee of drie eksters een groepje dat bijvoorbeeld katten pest, dat wil zeggen dat ze onder luid "gekekker" schijnaanvallen uitvoeren op deze dieren.
Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. Deze ekster jaagt zelfs met gemak een kat uit de boom. Gefilmd door H.J. Brem.
Vijanden: De zwarte kraai is de grootste bedreiging voor eksters tijdens het broedseizoen en als de jonge uitvliegen dan worden deze ook geslagen door de havik.
De ekster vraagt je om te ontwaken en verbinding te maken met je eigen kennis en wijsheid. Voel en vertrouw op jouw intuïtie. Je kunt vertrouwen en leren luisteren naar jouw innerlijke stem. Vervolgens zul je actie moeten nemen in de richting die je wordt aangewezen.
Slaapplaatsen Eksters die een territorium bezitten slapen er 's nachts meestal het hele jaar. Exempla- ren die geen territoriumhouders zijn, over- nachten vaak in kleine groepen in bomen of struiken.
Net als andere kraaiachtigen is de ekster een intelligente vogel. Kraaiachtigen kunnen zichzelf in de spiegel herkennen, een hogere hersenfunctie die tot nu toe bij geen enkele andere vogelsoort is gevonden, en ze zijn in staat om problemen op te lossen.
De ekster wordt beschouwd als één van de intelligentste dieren op aarde. Eksters hebben uitgebreide sociale rituelen, vertonen expressie van verdriet en rouw, maken gebruik van gereedschappen en kunnen zichzelf, als een van de weinige dieren, herkennen in een spiegel.
De eieren zijn groen van kleur met kleine bruinrode vlekjes. Het liefst maken ze hun nest in dichte struiken of lage bomen, in klimop en andere lage beplantingen.
De meeste kleine soorten prooivogels onthoofden hun prooi en nemen de kop mee en laten het lichaam vaak liggen. Honden doen dit ook.
Schilraaf of witborstkraai
In het Nederlands wordt deze vogel schildraaf genoemd. De schildraaf komt voor in grote delen van Afrika ten zuiden van de Sahara. In het Afrikaans heet de vogel juist witborstkraai.
Meestal nestelen ze in (hoge) bomen maar bij gebrek daaraan willen ze ook nog wel eens in laag struikgewas nestelen. Het wordt door beide partners gemaakt van takken en twijgen en de nestkom wordt bekleed met een laag klei of modder en gevoerd met plantenwortels, grassen en haren.
In de winter vormen Eksters slaapgemeenschappen. Elke avond verzamelen de plaatselijke vogels zich, om gezamenlijk in bomen en/of struiken te overnachten. Tot laat in de schemering komen vogels aangevlogen, slapen onder de bescherming van het struikgewas en vliegen bij zonsopgang weer weg.
Deze indrukwekkende vogel die 250 gram weegt en 12 jaar oud kan worden, verricht acrobatische toeren tijdens het vliegen, ontwijkt eventuele aanvallen vanuit de lucht en neemt bij het minste ongemak een andere afslag. De ekster houdt het land goed in de gaten vanaf zijn uitkijkpost.
Veel vogels verstoppen zich daarom 's nachts. Merels kruipen weg in de struiken, spechten zoeken holletjes op en ransuilen (nachtvogels) rusten met hun schutkleuren op een boomtak.
Ganzerik en hinde. Een jonge vogel heet in het algemeen kuiken, maar wordt in BdL-kringen vaak kuuk genoemd.
Koekoek heeft diverse figuurlijke betekenissen. Zoals 'iemand die vreemdgaat' maar ook 'bedrogen echtgenoot', een betekenis die berust op het verschijnsel dat de koekoek er een gewoonte van maakt haar eieren in het nest van een andere vogel te leggen.
Zwaluwen brengen geluk. Het is een bijgeloof maar als een zwaluw een nest bouwt aan jouw huis, brengt dit geluk. Er wordt zelfs gezegd dat dan de bliksem nooit in jouw huis zal inslaan.
Het gaat dan om territoriale mannetjes die hun leefgebied willen verdedigen tegen indringers. Ze zien hun spiegelbeeld in het raam en vallen dit aan. Het kan er erg heftig aan toe gaan en niet zelden kwetst de vogel zichzelf. Daardoor besmeurt de vogel je raam ook nog met bloed of uitwerpselen.
Onmiskenbaar, met zwart-wit verenkleed en lange staart. Vaak rumoerig. Zwarte vogel met witte buik, witte schoudervlekken en bijna geheel witte handvleugel (zichtbaar in vlucht). Het zwart van het verenkleed is voorzien van een groen-paarse-blauwe glanslaag.
Kraaiachtigen zijn opportunisten: ze eten wat ze kunnen krijgen. De voedselpiramide van kraaiachtigen bestaat maar voor een klein deel uit eieren of jongen van andere vogels. Het zijn niet meer dan versnaperingen. Kraaien, eksters en kauwen in je tuin doen ook wel 'goed' werk.
De ekster, een schuwe en brutale vogel. maar net zoals. jonge kinderen, je kunt ze veel leren en dus ook tam. maken.