Een afzakkende bril is vaak het gevolg van een verkeerde afstelling. Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden. Als jouw bril niet goed is afgesteld, dan voel je bijvoorbeeld een druk op je slapen.
Plaats de bril in een kom met warm water voor ongeveer 60 seconden. Oefen zachtjes druk uit naar de binnenkant toe en naar beneden op het uiteinde van de slapen. Herhaal tot je een strakkere pasvorm achter de oren hebt.
De bovenkant van het montuur moet zich onder de wenkbrauwen en boven de huidplooi van het oog bevinden. Dit biedt het beste zicht, aangezien de rand van het montuur of de brillenglazen niet in de weg zitten.
De buitenste rand van uw montuur moet niet groter zijn dan het uiteinde van uw wenkbrauwen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bril uw gezichtsvorm complementeert. Voor een gebalanceerde esthetische look moet de bovenste rand van uw montuur de lijn van uw wenkbrauwen volgen.
De pootjes gaan over en om de oren heen (hij knuffelt je oor als het ware :)). Het uiteinde moet richting het kuiltje achter het oor gebogen worden voor meer stevigheid. Als de bril in je oren of de zijkant van je hoofd prikt, buig dan het gedeelte van de poten dat rond de oren valt naar buiten.
De mogelijke gevolgen zijn talloos en omvatten symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn tot duizeligheid of dubbel zicht. Brandende of jeukende ogen zijn een ander symptoom. Deze zijn niet alleen het gevolg van het dragen van de verkeerde bril. Droge lucht kan ook de reden zijn.
Is het glas te groot, ziet het er vaak niet mooi uit. De vuistregel daarbij is dat de glazen niet breder mogen zijn dan het gezicht en de wenkbrauwen niet mogen bedekken. Zonnebrillen vormen daarop natuurlijk een uitzondering: Ze bedekken de wenkbrauwen vaak juist om ze te beschermen tegen de zon.
Ook is het belangrijk dat de bril goed past. Zo kijk je het fijnst als je pupil in het midden van de glazen zit. Ook hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht. De opticien of optometrist kan je adviseren en de bril voor je verstellen, zodat 'ie lekker zit en goed past.
Bij een smal gezicht dat in de lengte overal ongeveer even breed is, staat een vierkante of ronde bril het mooiste. Deze vormen zorgen ervoor dat je gezicht minder lang lijkt. Een langwerpig gezicht kan goed een iets groter montuur hebben, omdat dit vaak in balans is met de rest van het gezicht.
Laat de bril opnieuw afstellen om afzakken te voorkomen
Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden. Als jouw bril niet goed is afgesteld, dan voel je bijvoorbeeld een druk op je slapen.
Mensen doen gemiddeld 3,8 jaar met dezelfde bril, afhankelijk van hoe intensief de bril gedragen wordt. Dat is behoorlijk lang als je bedenkt dat je jouw ogen best jaarlijks laat controleren.
Prettig is juist weer dat er een groter draagvlak is op de neus, hierdoor wordt het gewicht van de bril meer verdeeld, waardoor je meer draagcomfort ervaart. En omdat er geen neussteuntjes op zitten kunnen deze ook niet gaan irriteren, knellen of afdrukken geven in de huid.
Controleer of deze wankelt. Zet de bril af en leg de bril ondersteboven op een vlak oppervlak, zoals een tafel. Als de bril wankelt of scheef staat, dan staat hij waarschijnlijk ook schreef op uw gezicht (of uw oren zitten niet op gelijke hoogte).
Als je niet dichtbij een van onze winkels bent, ga dan langs bij een opticien in de buurt om je bril aan te laten passen. De meeste opticiens helpen je graag, maar soms vragen ze een kleine vergoeding.
Bril rechtzetten: een nieuwe bril kan een beetje scheef zitten. Wanneer bijvoorbeeld de ene kant van de bril iets te hoog is, dan houd je de bril aan de andere kant vast en buig je deze iets omhoog. Zorg dat je ter hoogte van het metalen scharnier buigt en niet het pootje zelf.
De juiste breedte speelt een belangrijke esthetische rol bij de aanschaf van een bril. De bril waarop uw keuze valt, is bij voorkeur niet te smal en niet te wijd. Een te kleine bril is bovendien erg oncomfortabel en kan drukplekken veroorzaken.
Als je bruine ogen hebt, behoor je tot de groep mensen met de kleur ogen die het vaakst voorkomt. Je bent niet alleen in de meerderheid, maar ook in de gelukkige omstandigheid dat bijna alle kleuren brillen bij jou passen. Van goud en zilver tot groen en blauw, rood en bruin, zwart en wit.
Brillen zijn al een tijdje behoorlijk trendy en dat geldt ook voor 2021. Dat zie je terug in de brillenmode. De trends zijn onder andere natuurlijke bril monturen, ronde glazen a la Harry Potter en geometrische monturen. De keuze is reuze en met een bril ben je in 2021 trendy, hip met een vleugje glamour.
Vaak zegt een bril niet veel over de persoon die hem draagt. Het zegt meestal alleen iets over de smaak van iemand en soms iets over het karakter. Iemand met dure kleding zal ook vaak een dure bril erbij kopen, voor deze persoon geldt vaak dat de uitstraling belangrijk is, of het imago dat opgewekt moet worden.
Verkeerde brilsterkte
Iemand die bijziend is kan met deze glazen beter zien dan iemand zonder bril. Toch moet de ooglens zich daarbij extra inspannen om scherp te zien. Door de verkeerde sterkte in je bril kun je symptomen als hoofdpijn ervaren.
Dan hebben je ogen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe kijkoplossing. Hierdoor wordt de hoofdpijn, misselijkheid en/of duizeligheid veroorzaakt. Het zicht kan zelfs tijdelijk verslechteren. Gelukkig nemen deze klachten na enkele dagen (of weken) af.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Een normale gezichtsscherpte, al dan niet gecorrigeerd door contactlenzen of een bril, ligt tussen de 0,8 (80%) en 1,5 (150%). Met het gezichtsveld ziet u dingen waar u niet gericht naar kijkt.
Wanneer de brilsterkte minimaal -6 dioptrie is of de ooglengte minimaal 26 mm bedraagt, is er sprake van hoge myopie ofwel ernstige bijziendheid. Bij hoge myopie kan de oogaslengte zo lang worden dat dit in de loop van het leven tot oogziekten leidt en uiteindelijk resulteert in slechtziendheid.