Wanneer mensen besmet raken met Helicobacter zal in 83% van de gevallen de infectie vanzelf overgaan.
Een infectie met de Helicobacter pylori wordt behandeld met een kuur van verschillende antibiotica. Daarbij wordt een maagzuurremmer voorgeschreven. Deze maagzuurremmer bevordert de genezing van het maagslijmvlies. In verreweg de meeste gevallen wordt de bacterie door de kuur opgeruimd en verdwijnen de klachten.
Als u de maagbacterie heeft, krijgt u medicijnen: 2 soorten medicijnen tegen de bacterie (antibiotica), meestal amoxicilline en claritromycine. Deze neemt u 1 week lang.
Mensen die langdurige besmet zijn met de Helicobacter pylori bacterie hebben een grotere kans om maagkanker te krijgen. Bij sommige mensen zit deze bacterie in de maag. De bacterie kan een langdurige ontsteking van het maagslijmvlies en maagzweren veroorzaken. Daardoor kunnen de cellen in het maagslijmvlies veranderen.
Voor patiënten
Kinderen worden meestal op jonge leeftijd geïnfecteerd met deze bacterie. Besmetting vindt plaats van mens op mens, vaak binnen het gezin. Een besmetting met H. pylori komt regelmatig voor: ongeveer 5 tot 15 procent van de kinderen in Westerse landen onder de 10 jaar is besmet.
De meest voorkomende klachten bij besmetting met Helicobacter pylori zijn pijn in de maagstreek. Kenmerkend is een brandend, schrijnend gevoel in de maagstreek of achter het borstbeen, die kan toenemen bij een lege maag en neemt af bij het nemen van voedsel of een maagzuurremmer.
Een chronische gastritis treedt op wanneer de maagwand ontstoken raakt. Bacteriën, te veel alcohol of andere irriterende voedingsmiddelen consumeren, bepaalde medicijnen, chronische stress of andere problemen met het immuunsysteem kunnen leiden tot ontstekingen.
Onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Erasmus Universiteit toonden twee jaar geleden aan dat geregelde consumptie van yoghurt verrijkt met Lactobacillus casei Shirota de Helicobacter-populatie in toom helpt houden, terwijl buitenlandse studies er op wijzen dat probiotica het risico op maagzweren ook ...
Advies. Offlabel: Eradicatie: Behandel door H. pylori veroorzaakte peptische ulcera (bij een ulcus duodeni is geen positieve test nodig) gedurende 7 dagen met de combinatie van een protonpompremmer (bij voorkeur esomeprazol) en twee antibiotica (bij voorkeur amoxicilline en claritromycine).
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
pylori infecties vaker worden overgedragen. Het is daarom het meest aannemelijk dat H. pylori wordt overgedragen via direct contact tussen mensen, bijvoorbeeld door mond-op-mond contact, of door contact met de ontlasting of braaksel van een besmette persoon.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).
Vermijd voedingsmiddelen en dranken die maaglast uitlokken of verergeren, zoals: vette of sterk gekruide gerechten; zure of koolzuurhoudende dranken; koffie, chocolade, alcohol of pepermunt.
U kunt maagzuurremmers gebruiken als u een langere werking wenst bij uw maagklachten, zoals bij nachtelijke zuurbranden. Voorbeelden van H2-blokkers zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine. Lage sterktes kunt u bij de drogist of apotheek kopen. Hogere sterktes worden op recept voorgeschreven door uw arts.
Er zijn verschillende manieren om een besmetting met de Helicobacter pylori vast te stellen. Dit kan door middel van bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek en naar antistoffen tegen de bacterie. Als er antistoffen worden aangetroffen, betekent dit dat u besmet bent met de Helicobacter pylori.
Pantoprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag. Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweer, ontsteking van de maag en het syndroom van Zollinger-Ellison.
Als er sprake is van een infectie of bacterie kan de arts een combinatie van pantoprazol en antibiotica voorschrijven. De behandelingsduur van een darmzweer is doorgaans twee tot vier weken. Bij een maagzweer is dit vier tot acht weken. Bij een combinatiebehandeling met antibiotica is dit één tot twee weken.
Klachten en symptomen bij acute maagslijmvliesontsteking
Pijn in de maagstreek. Misselijkheid. Een opgeblazen gevoel. Soms (bloed)braken.
Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting. Er zijn veel verschillende probiotica. Het is moeilijk om een bepaald product aan te raden, omdat ieder mens een eigen unieke darmflora heeft.
We raden een flesje per dag aan, maar wil je er meer drinken dan is dat helemaal prima. Veel mensen nemen Yakult bij het ontbijt als onderdeel van hun dagelijkse routine.
Probiotica zijn levende micro-organismen. Ze hebben een gezondheidseffect wanneer ze in voldoende hoeveelheid ingenomen worden (1). Een hoeveelheid van 1 tot 10 miljard bacteriën per dag wordt als de minimale hoeveelheid gezien die nodig is om een effect te bereiken.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.