Pijn bij je ongesteldheid komt doordat je baarmoeder samentrekt. Dat samentrekken geeft de krampen. Dit gebeurt om het slijmvlies van de baarmoeder naar buiten te laten gaan. Het slijmvlies komt met bloed uit je vagina.
Vaak wordt die pijn omschreven als buikpijn of een kramp. Meestal zit de pijn ter hoogte van een van de eierstokken, dus aan de linker of rechter kant van de onderbuik. Vaak duurt deze pijn maar enkele uren, maar er zijn ook vrouwen die er meerdere dagen last van hebben.
Menstruatiekramp wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van je baarmoeder. Je baarmoeder maakt bepaalde stofjes aan (prostaglandinen) die er voor zorgen dat je baarmoeder samentrekt. Er zijn medicijnen die de werking van prostaglandinen tegengaan waardoor de menstruatiekramp minder wordt.
Soms voelen voorweeën als menstruatiepijn, een andere keer voel je een flinke pijnscheut. De ene keer duren die voorweeën maar even, de andere keer houden de samentrekkingen langer aan. Voorweeën zijn nog niet 'het echte werk', maar zo maakt je lichaam zich wel alvast klaar voor de bevalling.
Downward Facing Dog helpt om menstruatiepijn te verlichten. Ga op handen en knieën staan en til je knieën tijdens je uitademing op. Til je heupen omhoog richting het plafond en trek je hielen en schouders naar achteren. Maak je geen zorgen als je hielen de grond niet raken.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
Als u veel last heeft van menstruatiepijn en bovenstaande oplossingen onvoldoende helpen, dan kunt u een pijnstiller nemen. Bij de meeste vrouwen worden de buikkrampen minder als ze een medicijn met diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen gebruiken.
Menstruatiepijn kan variëren van een oncomfortabel gevoel tot ineenkrimpen van de pijn. De pijn voelt meestal aan als kramp. Het kan beginnen in je onderbuik en doorstralen naar je (onder)rug en benen. Je kunt je duizelig of misselijk voelen en diarree krijgen of overgeven.
Ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Je hebt meer kans op PMS als het in je familie voorkomt. De klachten kunnen toenemen als je ouder wordt. Na de overgang verdwijnen de klachten.
Voor- en nadelen van seks tijdens je menstruatie
Sommige vrouwen kunnen als ze ongesteld zijn en seks hebben, gemakkelijker klaarkomen dan buiten hun menstruatieperiode. Als je last hebt van menstruatiepijn of krampen, kan een orgasme verlichting geven aan de krampen en steken, omdat je je tijdens een orgasme ontspant.
Rode bloedlichaampjes vervoeren zuurstof, dus als je hevig menstrueert, daalt het zuurstofgehalte in je bloed zodanig hard dat je je slap kan gaan voelen. Een andere reden voor een grieperig gevoel tijdens menstruatie zijn hormonale fluctuaties.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Wat moet je wél eten als je ongesteld bent? In principe heb je altijd baat bij een vezelrijk, ontstekingsremmend voedingspatroon met veel kleurrijke groenten en andere voedzame producten. Dus ook als je zit met PMS-symptomen, een onregelmatige cyclus of heftige klachten waardoor je tegen je menstruatie opziet.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Wat is een normale menstruatie? Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Menstruatieklachten zijn een scherpe of doffe pijn in onderbuik en -rug, hoofdpijn, transpireren en diarree. In ernstige gevallen gaat dit gepaard met braken en flauwvallen. Behalve pijn, kunnen zich ook zeer zware bloedingen voordoen.
"Bij vrouwen wordt de pijn veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, mannen hebben geen baarmoeder dus die kunnen dat gevoel nooit hebben. Misschien ervaren ze darmkrampen of elektrische prikkels? Het blijft in elk geval appels met peren vergelijken."
Ongeveer een op de vijf vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft in meer of mindere mate last van endometriose. Klachten die kunnen optreden zijn: pijn tijdens de menstruatie, pijn diep in de buik tijdens het vrijen, pijnlijke of moeizame stoelgang, diarree, pijn bij het plassen.
De prostaglandines zorgen er namelijk voor dat ook je darmen zich vaker samentrekken tijdens je menstruatie. Hierdoor kan het zo zijn dat je veel moet poepen als je ongesteld bent of kun je last krijgen van diarree tijdens je ongesteldheid.
Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten. Alcohol vergroot de kans op een depressief gevoel en hoofdpijn.